Lyömättömille suomalaisen hiphopin halutuin lämppäribuukkaus – kolmikko pääsi mukaan Avaimen Punainen Tiili -spessukeikoille

Lyömättömät Helsingin Kulttuuritalolla perjantaina 13. lokakuuta.
Eetu Vanhatupa

Kokoonpano keskeytti keikkataukonsa ottaakseen osaa Avaimen klassikkoalbumille omistetuille keikoille.

Solosen, Kosolan ja Xmiehen muodostama Lyömättömät nähdään Avaimen Punainen Tiili -erikoiskeikkojen lämppärinä. Neljä keikkaa kattava lämmittelypesti on omasta radio-ohjelmastaan tunnetulle kolmikolle poikkeuksellisen hyvä syy keskeyttää meneillään oleva keikkatauko.

– Onhan tää aivan todella suuri kunnia, sillä Punainen Tiili on mulle merkittävin suomilevy – ei ees pelkkä räppilevy, vaan suomilevy – mikä on tullut. Kyllähän se oli iso osa teinivuosia, silloin kuunneltiin Avainta siinä missä 2Pacia ja Biggietakin, ihan samaan kategoriaan ne levyt menevät itselläni. Todella suuri kunnia päästä messiin ja tiedän että koko bändi on ihan samaa mieltä. Kaikilla on vahva tunneside Punaiseen Tiileen, Solonen hehkuttaa.

– Joo siis ihan käsittämätön fiilis. Kunnia päästä tällaiselle legendakiertueelle mukaan antamaan oma panoksensa. Nuorena räppipäänä kun ekan kerran kyseistä levyä kuuntelin, en koskaan voinut kuvitella että kun nään nämä kappaleet livenä, ennen sitä ollaan myös lämmittelemässä lauteita itse aktille, älytöntä. Räppi on siistiä, Kosola kuittaa.

Sanattomaksi ei jää ryhmän tuottajakaan. Syksyllä 2001 julkaistu klassikkoalbumi oli yksi ensimmäisistä Xmiehen hankkimista suomirap-julkaisuista.

– Punainen Tiili oli mun toka suomiräppilevy koskaan, ja tää tuntuu ihan älyttömältä että Asa pyys just meitä lämppäriksi – kuulemma ketään muita ei edes harkittu, Xmies paljastaa.

– Asa on mulle henkilökohtaisesti se suurin suomiämsee koskaan, en oikeastaan arvosta taiteellisista lähtökohdista ketään muuta suomiräpissä niin paljoa kuin Asaa. Tinkimätön, ja aina tekemässä jotain uutta ja mielenkiintoista. Oman uran ehdottomia huippukohtia on se kun sain tuottaa Asalle soolobiisin Big Bäng, tuottaja-DJ jatkaa.

Myös Solosella ja Kosolalla on yhteistä historiaa Asan kanssa. Kotimaisen hiphopin arvostetuimpiin nimiin lukeutuva artisti oli mukana Solosen Harmaanaaman Kirous -pitkäsoitolla ja Kosolan beatboxausta on kuultu Asan Jou Jou -albumilla.

Tämän viikonlopun keikat Helsingin Kulttuuritalolla myytiin loppuun hetkessä, mutta Jyväskylän ja Oulun keikoille on yhä saatavilla lippuja. Jyväskylän Paviljongissa Punainen Tiili kuullaan alusta loppuun lauantaina 28. lokakuuta ja Oulu Areenalla 3. marraskuuta. Liput Jyväskylän Paviljongin keikalle myy Tiketti ja Oulu Areenalle Ticketmaster.