Lux Helsinki toi pääkaupungin keskustaan UV-valomaaleilla maalatun graffitikontin

Kuvassa Jukka Peltosaaren UV-väreillä maalattu teos.
Sellekhanks

Ultraviolet Gallerya on ollut toteuttamassa kuusi suomalaista graffitimaailman huippunimeä.

Helsingin kaupungin tänä vuonna jo kymmenettä kertaa järjestämässä Lux Helsinki -valofestivaalissa on esillä graffitia hieman erikoisemmassa muodossa. Pääkaupungin keskustaan levittäytyvä festivaali on nimittäin tuonut Kasarmikadulle UV-valomaaleilla maalatun graffitikontin nimeltä Ultraviolet Gallery.

Teoksessa hyödynnetään fluorisoivien materiaalien hehkua ultravioletissa valaistuksessa. Ultraviolet Galleryn kuraattorina toimii helsinkiläinen pitkän linjan video- ja graffititaiteilija Sellekhanks. Hänen mukaansa ajatus UV-väreillä toteutetusta graffitiprojektista lähti liikkeelle jokin aika sitten Sun Effects -nimisen yrityksen kanssa.

– Kun sain heiltä idealle vihreää valoa, niin aloin keräämään taiteilijoita mukaan projektiin ja viemään konseptia eteenpäin. Nappasin mukaan monipuolisen kattauksen eri tyylilajien edustajia. Nyt Lux Helsingin teoksessa onkin mukana todella hyvin edustettuna niin puhdas graffitikulttuuri kuin myös uudempi katutaidemainen lähestymistapa, Sellekhanks toteaa.

Sellekhanksin itsensä lisäksi projektissa ovat mukana Psyke, Acton, Mion, Jukka Peltosaari ja Ninakuu. Taiteilijat maalasivat läpeensä yhden kokonaisen merikontin sekä muutaman muun teoksen, jotka löytyvät samasta ympäristöstä.

– Koko kadunpätkä on pimeänä kaupungin valoista, joten UV-valon hehkuttamat piissit pinnoilla ovat kyllä todella mystinen ja pysäyttävä näky! Tämä on myös erittäin mahtava tilaisuus tuoda graffitikulttuuria ydinkeskustaan – siellähän ei moista ole totuttu näkemään ollenkaan, Sellekhanks jatkaa.

”Pitkäaaltoinen UV-säteily aiheuttaa graffitin tavoin vuosittain suuret kustannukset ihmisten valmistamien tuotteiden pintarakenteisiin – halkeilu, värimuutokset, haalistumat ja rakkuloitumiset ovat arkipäivää. Ryhmämme UVG tulkitsee näiden kahden konseptin liittoa teoksessaan tuomalla jokaisen taiteilijan tyylin ja esteettisen muotokielen raa’an merikontin pintaan”, kuuden graffitimaalarin muodostama ryhmä kuvailee teosta. Kuva: Sellekhanks

Ultraviolet Galleryn taiteilijoilla oli suhteellisen vapaat kädet omien töidensä toteutukselle, mutta erilaisten maalien kanssa työskentely tarjosi uudenlaista haastetta graffitiskenen konkareillekin. Yksi heistä oli marraskuussa FUM.FI:n haastattelussa ollut Acton.

– Proggis oli itselleni haastava pääosin siksi, etten ollut aiemmin maalannut UV-väreillä. Onneksi diggaan haasteista. Mutta sitten taas Psykelle homma oli varmasti ihan peruskauraa, hän kun on maalannut useamminkin UV-väreillä ja tiesi jo etukäteen miten ne toimivat ja miten värien toisto eroaa tavallisessa ja UV-valossa. Mutta siisti proggis, ja odotan innolla miten kontti ja teokset toimivat kaupunkimiljöössä kokonaisvaltaisena yhteisteoksena, Acton kommentoi.

Lux Helsinki järjestetään 6.-10. tammikuuta. Teokset ovat esillä esteettömällä reitillä tauotta valofestivaalin ajan klo 17-22. Tapahtumaan on vapaa pääsy ja se sopii kaikenikäisille. Lisätietoa Lux Helsingistä löytyy täältä!