Luulitko ettei naisilta onnistu räpin tekeminen? Tamperelaisen DJ:n tuore miksaus toimii tehokkaana lääkkeenä harhaluuloihin

Esimerkiksi The Gamea, Schoolboy Q:ta, Kid Inkiä ja Angel Hazea lämmitellyt DJ Misterhustla on julkaissut mixtapeja lähes kymmenen vuoden ajan.

Mixtapella kuullaan myös suomalaista osaamista.

Suomessa ja maailmalla on käyty viime aikoina käyty keskustelua naisten asemasta, eikä urbaani kulttuuri ole rajoittunut keskustelun ulkopuolelle. Tähän on havahtunut myös tamperelainen Tomi Rantanen eli DJ Misterhustla, joka on yksi maan ahkerimmin keikkailevista urbaanin musiikin DJ-nimistä.

Esimerkiksi pääkaupungin Club Capitalista sekä Rähinä Recordsin Sikatiistai-klubilta tuttu DJ päättikin kasata oman Who Said Women Can’t Rap? -mixtapen. Nimensä mukaisesti miksaus keskittyy esittelemään naisten rap-osaamista.

– Mixtapen idea lähti urbaanin musiikin kentän ympärillä vallinneesta keskustelusta, kuinka naisräppäreitä ei riittävästi kuulla Suomen radioissa, nähdä festivaaleilla tai muutenkaan tuoda juuri esille. Tuntuu, että aihe on edelleen vaikea ja siihen liittyy paljon ennakkoluuloja. Samaan aikaan tuntui, että omista henkilökohtaisista lempibiiseistä yhä useampi tulee naisräppäriltä rapakon takaa, Misterhustla kertoo.

Uutta mixtapeaan DJ luonnehtii 45 minuuttiseksi paketiksi tämän hetken kuumista kappaleista pariltakymmeneltä naisräppäriltä. Valtaosa artisteista on amerikkalaisia, mutta mukana on myös esimerkiksi Weekend-festareilla nähtävä brittiläinen Stefflon Don, eteläafrikkalainen Nadia Nakai sekä namibialaimen Lioness. Suomea edustavat AK ja Yeboyah.

– Uskoisin, että tämän miksauksen myötä voidaan haudata vanhat ennakkoluulot naisten taidoista. Toivon myös, että alalla työskentelevät nostaisivat aktiivisesti naisräppäreitä (sekä laulajia) esille enemmän. Hyvien naisräppäreiden lista on loputon, tämä on vain pintaraapaisu tämän hetken hitteihin.