Kun rajat häilyvät ja oma ote irtoaa – Ruma maalaa uutuussinglellään kuvan Tina Tönapista, jonka bilettäminen ei pysy enää kontrollissa

Tina Tönapin hahmo sai alkunsa Kuben kappaleen kautta.

Suomalaisen urbaanin musiikin kentällä itselleen uraa luova Ruma julkaisi tänään uuden singlen, joka kantaa nimeä Tina Tönap. RnB:n, hiphopin, trap soulin ja urbaanin popin välimaastossa liikkuva helsinkiläisartisti käsittelee kappaleella samannimisen hahmon kautta bilettämisen kääntöpuolta.

Mitä tapahtuu, kun turn uppaaminen lähtee käsistä? FUM.FI päätti kysellä Rumalta hieman karun tarinan taustoista.

Lähdetään liikkeelle perusasioista: mitä ”turn uppaamisella” tarkoitetaan ja mistä sanonta on lähtöisin?

Sanonnan alkuperää mä en tiedä tarkemmin, muuten kuin että jenkit sitä tykkäävät hokea. Sitä käytetään kuvaamaan jotain erityistä tapahtumaa, yleensä bailaamista, kun laitetaan ihan eri vaihde päälle ja homma eskaloituu. Tässä yhteydessä se tarkoittaa maksimaalista bailaamista höystettynä isolla määrällä päihteitä.

Mistä sait inspiraation kappaleen tekemiseen?

Idean Tina Tönap -tarinaan sain, kun kirjoittelin Kubelle fiittiä sen Tönap-biisiin. Siitä biisistä tuli kunnon bile-anthem, jossa fiilisteltiin turn uppaamista, joten tälle kyseiselle Tina Turnerin kaimalle se oli selkeesti väärä paikka. Mua myös kiehtoi ajatus kirjoittaa siitä ison bailaamisen toisesta puolesta, joten laitoin Tinan odottamaan sen oikeaa hetkeä. Nyt se hetki sitten tuli.

Oletko kohdannut usein yöelämässä tällaisia ”Tina Tönapeja”?

Kyllä niitä tuolla aina välillä näkee, ei tosin ihan hirveän usein. Suurimmalla osalla homma on ihan hyvin lapasessa, mutta kyllä mä tiedän muutamankin, jotka alkaessaan ”kirjoittaa” kunnolla eivät saakaan sitä konetta pysähtymään sitten hetkeen.

Mikä on kappaleen sanoma?

Haluaisin herättää ihmisissä ajatuksia päihteiden liikakäytöstä ja niistä aiheutuvista ongelmista. Mä en missään nimessä saarnaa tai tuomitse tässä biisissä mitään, vaan haluan herättää just niitä tunteita ja ajatuksia. Turn uppaus on parhaimmillaan törkeän siistiä, mutta sen pitää pysyä omissa lapasissa.

Miten päädyit työskentelemään tamperelaisen MMEN eli Millionaire Men -tuottajakaksikon kanssa? Oliko tämä ensimmäinen kerta kun teitte yhteistyötä vai löytyykö teiltä aiempaakin yhteistä historiaa?

Tämä onkin siinä mielessä hauska tarina, että me vähän niinkuin ajauduttiin yhteen. Mun homeboy Tiger Hoods (tunnetaan myös nimellä Tiikeri, toim. huom.) voitti Blockfestin, Universalin ja Lenovon yhdessä järjestämän skaban, minkä kautta hän pääsi tekemään biisin Millionaire Menin kanssa. Biisi oli tarkoitus esittää ja esitettiinkin Blockfestin päälavalla. Tiikeri soitti mulle ja pyysi vähän kertosäe-jeesiä siihen. Duunattiin se yhdessä kuntoon, mä kävin heilumassa yhden biisin hänen kanssaan siellä Blockfesteilla ja MMEN kysyi multa sen jälkeen, että kiinnostaisiko yhteistyö. Kiitos siis universumi ja Tiger Hoods.

Eli ei olla aikaisemmin tehty yhteistyötä, mutta jatkossa tullaan tekemään. Äijien kanssa on tosi hauskaa ja vaivatonta duunata, ajatukset menee jotenkin tosi yhteen. Just sovittiin studioaikoja tuossa.

Mitä muuta Rumalta on lupa odottaa lähiaikoina? Ilmeisesti olet ollut studiossa ainakin Uniikin kanssa ja jonkinlainen kollaboraita on tulossa?

Nakutellaan tässä ihan viimeisiä juttuja mun tulevalle albumille, jonka julkaisuajankohtaa ei vielä paljasteta. Paljon studiotyöskentelyä ja itse asiassa tuo Uniikki-homma pitää erittäin paikkansa ja on ajankohtainen. Meidän ralli tulee heti seuraavana julkaisuna tämän Tinan jälkeen. Siinä on ihan hullu DJ Sweedyn biitti ja kaikki kohdallaan!