Kotimaiselle festarikentälle muutoksia: Hämeenlinna saa omat räppifestarit!

Tapahtuman taustalla on asialleen omistautuneita tekijöitä.

Suomeen saadaan kesällä uusi kaksipäiväinen hiphop-festivaali, kun Mellakka Festival järjestetään 20.-21. heinäkuuta Hämeenlinnan Linnapuistossa keskiaikaisen linnan kupeessa. Alue on keskustan laidalla, ja linnan lisäksi lähistöltä löytyy järvimaisemaa ja avaraa puistikkoa.

Tapahtuman järjestää hiphop-tapahtumatuotantoon erikoistunut Westside Events Oy, jonka avainhenkilöillä on tuotantokokemusta kymmeniltä festareilta ja sadoista klubi-illoista ympäri Suomea. Sama järjestäjäporukka on kolmatta vuotta Oulussa järjestettävän Hoodfestin ja seitsemättä kertaa järjestettävän Seinäjoki Hiphop Festivalin takana.

– Pyritään tekemään kiinnostavia hiphop-festareita hyvällä kulttuurituntemuksella, ja olemaan pääosin genrelle uskollinen tapahtuma. Mainstream-esiintyjien ohella meillä tulee olemaan vahva ug-edustus, joka sisältää suomalaisia ja mahdollisesti myös ulkomaisia kulttiesiintyjiä. Kuten nimestä voi päätellä, myös festareiden ohjelmasta tulee löytymään asennetta, tapahtumajärjestäjät kommentoivat.

Pitkän linjan räppipäiden keskuudessa nimi Mellakka saattaa soittaa kelloja. Mellakka Festival onkin kytköksissä takavuosina toimineeseen levy-yhtiöön ja nettisaittiin, sillä yksi tapahtuman järjestäjistä on Mellakkaviihdettä pyörittänyt Janne Jämsén. Westside Events Oy:n toimitusjohtajana kunnostautunut Jämsén tunnettiin 2000-luvun alun hiphop-piireissä Narcotic-yhtyeen Casperina.

Festareiden pääpromoottori Tom Kangas taas tekee musiikkia muun muassa Trilluminati-kokoonpanossa nimellä Tomi Randomi. Molemmilla pääjärjestäjillä on siis takanaan historiaa ja omistautuneisuutta hiphop-kulttuurin parissa.

Hämeenlinna ei ole ainakaan toistaiseksi tullut tunnetuksi poikkeuksellisen aktiivisena hiphop-kaupunkina. Miksi tapahtuma järjestetään nimenomaan Kanta-Hämeen maakuntakeskuksessa?

– Miljöö on todella mahtava, ja vastaavaa tapahtumaa ei Hämeenlinnassa ole. Hämeenlinnaan on hyvät liikenneyhteydet, ja 100 kilometrin säteellä asuu yli kolme miljoonaa ihmistä. Saatiin myös tosi hyvä vastaanotto kun Hämeenlinnan kehitysyhtiön Linnan Kehitys Oy:n väki esitteli paikkoja ja auttoi löytämään yhteyksiä, joiden johdosta asiat edistyivät yllättävän nopeasti. Moni kaupunki voisi ottaa Hämeenlinnasta tässä suhteessa mallia, järjestäjät kiittelevät.

Suomalaisella festarikentällä toimii jo useita hiphop-kulttuuriin painottuneita festareita Blockfestin kaltaisista massatapahtumista pienempiin ja vaihtoehtoisempiin festareihin kuten Lappeenrannan Itä Räpäyttää. Mitä uutta Mellakka Festival tuo järjestäjiensä mielestä suomalaisen räppidiggarin kesään?

– Ammattimaisesti järjestetyn räppifestarin missä palvelut pelaa, ja jonka lineupista löytyy esiintyjiä moneen makuun vanhan liiton räppiasenneta unohtamatta!

Mellakka Festivalin ensimmäisiä artistijulkistuksia on lupa odottaa jo ensi viikon puolella ja niiden joukossa on myös yksi ulkomainen nimi. Mellakka Festival löytyy Facebookista täältä!