Kosmos iski post-alfalla kultasuoneen: ”Olemme äärimmäisen iloisia, että 2010-luvun runouden airut on juuri Paperi T”

Paperi T:n esikoisrunoteos post-alfa myytiin loppuun vuorokaudessa, ja monet halukkaat jäivät silloin ilman. Artisti ilmoitti tänään Facebook-seinällään toisen painoksen valmistuneen.

Kannen maalaus: Tuukka Tammisaari

Paperi T:n runokirjan post-alfan ensimmäinen painos myi loppuun heti ilmestyttyään, toinen painos saapuu kauppoihin alkuviikon aikana. Molemmat erät ovat suuruudeltaan 2 500 kappaletta, ja toinenkin painos on myyty jo kustantamolta kokonaan eteenpäin. Vertailun vuoksi mainittakoon, että yleensä yksittäisiä runoteoksia ei myydä Suomessa pariasataa kappaletta enempää.

Kustannusosakeyhtiö Kosmos on pieni ja tuore toimija kuolevaksi väitetyllä alalla. Voikin siis sanoa, että he iskivät kultasuoneen. Miten he ylipäätään päätyivät julkaisemaan tunnettua räppäriä?

– Kustantajamme Mikko Aarne oli nähnyt Paperi T:n keikalla Flow’ssa ja vakuuttunut näkemästään. Syksyllä 2015 hän tuli maininneeksi keikasta toimistolla ja pohti äänen olisikohan Henkalla mitään kiinnostusta tehdä ikinä mitään kirjallista materiaalia. Heitin toiselta puolelta pöytää, että minulla olisi tässä Henrin numero, että mitäpä jos soitat ja kysyt häneltä itseltään, Kosmoksen viestintävastaava Mikko Toiviainen kertoo.

Kosmoksen tyypit tiedostavat itsekin osuneensa kerrasta maaliin:

– Aloittavalle kustantamolle tällainen kirja ja sen tuoma massiivinen mediahuomio on ehdottomasti lottovoitto. Post-alfan menestys on tuonut varmuutta siihen, että Kosmos tekee tällä hetkellä oikeita asioita kustannusohjelman suhteen.

Post-alfa on Paperi T:n kirjallinen debyytti, runoteos, jonka teemoina ovat rakkaus ja tyhjyys, miehisyys, sisqo, woody allen, kuristuminen, julkinen liikenne, black metal -teepaidat, intiaanien hautausmaat, kauhu ja porno, fomo, afrikan tähti, kuolleet idolit ja artistin pyrkimys päästä ironiasta vilpittömyyteen.

– Se, että Henrin kirja on saanut hyviä arvioita on edesauttanut sitä, että myös ne ihmiset, jotka eivät ole Malarian pelkoa kuulleet ovat tarttuneet post-alfaan. Kustantamon puolelta tuntuu erittäin hyvältä, että teos on nostanut runouden taas pinnalle ja kahvipöytäkeskusteluihin. Olemme äärimmäisen iloisia, että tämä 2010-luvun runouden airut on juuri Paperi T, yksi sukupolvensa kiinnostavimmista äänistä.