Kesän räppifestaritulokas on Hämeenlinnan Mellakka Festival – mistä tapahtuma juontaa juurensa?

Narcotic vuonna 2004. Alamaan, Veejayn, Solosen, Casperin ja Stabin muodostama ryhmä oli osa Mellakka-kollektiivia.

Mellakka on ollut jo pitkään suomalaisen hiphopin historiankirjoissa.

Tasan kuukauden päästä Hämeenlinnassa on käynnissä täydellä höngällä kaupungin historian ensimmäiset räppifestarit Mellakka Festivalin muodossa. Vaikka tapahtuma järjestetäänkin tänä kesänä ensimmäistä kertaa, on sen nimellä jo pitkä historia.

Yksi tapahtuman taustahahmoista on Narcotic-ryhmässä aikoinaan Casper-nimellä vaikuttanut Janne Jämsén. Hänen mukaansa Mellakka syntyi ajatuksesta perustaa levy-yhtiö kaveriporukan omien tuotosten julkaisukanavaksi.

– Enemmän tai vähemmän virallisesti ”signattuna” oli ainakin Avaintekijät (Solosen, Alamaan ja Eeteen yhteisprojekti, toim. huom.), Tembe, Narcotic ja Mikrofonistit, Jämsén kertaa.

Mellakka-nimen alla julkaistiin ainakin Avaintekijöiden vuoden 2005 debyyttialbumi Fiilis pohjalta sekä seuraavana vuonna ilmestynyt kokoelmalevy Barrikaadit & baarikaapit. Kokoelmalla kuultiin ensimmäisiä kertoja Sini Sabotagea, joka oli tuohon aikaan osa Valosiepparit-kokoonpanoa.

Mellakka-edustusta buukattiin laadukkaiden julkaisujen pohjalta Pipefesteille kesällä 2006. Vaikka kollektiivin jäsenillä olikin vankka underground-suosio, niin vähän kerrassaan ajatus omasta levy-yhtiöstä jäi taka-alalle.

– Elettiin juuri tätä murrosaikaa levymyynnin kanssa ja pikkuhiljaa Mellakka muotoutuikin urbaanin musiikin blogiksi. Sivustolla oli haastiksia ja sillä julkaistiin vanhoja suomiräppilevyjä artistien luvalla. Lisäksi siellä oli Mellakkaradio, josta löytyi monta sataa suomiräppiraitaa kuunneltavaksi, Jämsén muistelee.

Blogi otettiin hyvin vastaan, mutta resurssien puutteen takia saitin päivitystahti alkoi hiipumaan muutaman vuoden jälkeen. Blogin loppumista seurasi astetta hiljaisempi kausi, mutta tasaista viivaa Mellakan EKG-käyrä ei silti piipannut. Esimerkiksi Kokkolassa ja Salossa järjestettiin räppi-iltoja samalla nimellä, ja pinnan alla kupli myös uusi vaatebrändi Mellakka Clothing.

– Nyt kun alettiin pyörittämään ideoita uudesta festarista, niin Mellakka tuli nimenä taas esiin ja päädyttiin lopulta siihen. On siinä kuitenkin sopivasti historiaakin takana, Jämsén päättää.

Mellakka Festival järjestetään 20.-21. heinäkuuta Hämeenlinnan Linnapuistossa. Tapahtuma löytyy Facebookista täältä.