Sen kerran kun SMC Lähiörotat julkaisee musiikkia, se tapahtuu musiikki edellä

Erä-Koira ja Avionin Prinssi Kuva: Niko Saarinen

SMC Lähiörotat jatkavat verkkaiseen julkaisutahtiinsa - viime vuonna ilmestyi yksi biisi ja jo heti tänään seuraava.

SMC Lähiörottien uusi single kysyy: ”Pärjäätsä vai kerjäätsä / hashtag: etenee / mut miten sul menee?”

Kappaleesta voisi halutessaan haistella hienoista vinoilua rahalla leveileville kollegoille. Juuri tähän asetelmaan Avionin Prinssi sanoo olevansa kuitenkin kyllästynyt: toimittaja yrittää saada heidät sanomaan muista räppäreistä jotain negatiivista saadakseen jutunjuurta.

Avionin Prinssi: Sen sata kertaa on saanut näissä haastiksissa vastata tällaiseen vastakkainasetteluun ja johonkin ”Mitäs mieltä Lähiörotat on Cheekistä”-kysymyksiin. Mitä vitun väliä sillä on, mitä mieltä me siitä ollaan?
Erä-koira: Ei meillä myöskään ole sovittuna mitään sääntöjä tai keskitietä, miten tätä musiikkia pitäisi tehdä.
Avionin Prinssi: Vaikka jengillä on tietynlainen mielikuva meistä, ei meillä ole mitään listaa, kenen kanssa voidaan esimerkiksi tehdä yhteistyötä ja kenen kanssa ei. Vaikka ei jonkun musasta diggaiskaan, ei se tee siitä paskaa jäbää.

Joka tapauksessa Lähiörottien uutukainen tuntuu kritisoivan rahan tavoittelua ja korostavan rehellistä työtä. Miksi sitten kyseinen kappale, jos se ei ole kritiikkiä vallitsevalle kulttuurille?

Avionin Prinssi: Ollaan me jauhettu paljon aiheesta; kuinka kaikki on nykyään niin haippii ja sen varaan rakennetaan kaikki. Ehkä siinä mennään vähän väärät asiat edellä. Ei biisin ole silti tarkoitus olla dissausta ketään kohtaan. Me halutaan vaan itse mennä se musa edellä. Fyrkka edellä meneminen kyllä yleensä paistaa läpi, koska silloin hommasta häviää särmä.
Erä-koira: Tai sitten me ollaan vaan jo niin vanhoja…
Avionin Prinssi: Niin… Sen takia se on niin meidän kuuloinen biisi!
Erä-koira: Ei voida siis jättää ahdistavia päivätöitä, mutta toisaalta – jos musiikkia tekisi täysipäiväisesti, olisi myös paine tienata sillä rahaa.
Avionin Prinssi: Kyllä musiikilla eläminen duunia vaatii, ei me sitä haluta väheksyä. Mutta silloin joutuu tekemään myös kompromisseja.

SMC Lähiörotat ei juuri kompromisseja tee, sillä koko homma on tekijöilleen ennen kaikkea nostalgista fiilistelyä ja tärkeiden perinteiden vaalimista: ysäriräppiä, skeittausta, videoiden tekemistä ja lähiömeininkiä.

Erä-koira: Lähinnä meidän musiikki on vanhojen juttujen kierrättämistä.
Avionin Prinssi: Niin, enemmän semmosta muistelua. Eihän meidän kappaleet hirveän vaikeasti avautuvia ainakaan ole. Perusmeno.