Keko Salata yhdistää lähiöiden karuuden ja melodian kauneuden – kuuntele uunituore sinkku!

Sakke Aalto on nimi lukuisten urbaanin musiikin hittien ja myös Keko Salata -aliaksen takana. Tänään julkaistulla biisillään hän toivoo tulevansa haudatuksi lähiöön - miksi Aalto haluaa laulaa lähiöistä?

Sakke Aalto on tuottanut 2000-luvun alusta alkaen toinen toistaan suurempia hittejä, mutta oman musiikkinsa kaupallisesta suosiosta hän ei ota paineita. Huipputuottajan alias Keko Salata julkaisi tänään uuden singlen Päätepysäkin taa. 

Päätepysäkin taa tuntuu olevan oodi lähiöille. Miksi lähiöt ovat jälleen yhden uuden biisin arvoinen aihe?

– Tää mene suoraan nuoruusvuosiini Myllypurosta Itä-Helsinkiin. Halusin yhdistää lähiölyriikkaan vähän dramaattisempaa sävellystä – ei pelkästään mitään gangstajuttua vaan kauneutta. Kappale on mun näkemykseni lähiöromantiikasta. Haluan tuoda rujouden rinnalle jopa klassista melodiaa minimalistisen hiphopin vastapainoksi.

Mitä lähiöille pitäisi mielestäsi tapahtua vai pitäisikö mitään?

– En tiedä. Onhan se aika karua välillä, mutta ei ne ikinä muutu. Lähiöt on joskus vähän jämähtäneet semmoiseen tiettyyn aikakauteen, mistä olen repinyt inspiraatiota.

Keko Salatan piti julkaista yksi kyseisen hahmon elinkaaren läpi käyvä levy. Pitääkö tämä ajatus edelleen paikkansa?

– Kyllä se pitää, mutta oon ehkä tajunnut, ettei kannata heittää itselleen liikaa rajoituksia. Ainakin tämä levy mennään nyt tällä teemalla, katsotaan tulevaa sitten. Keko Salata on alkanut pikkuhiljaa vakiintua artistina, joten ehkä jengi haluaisi kuulla lisääkin.

Oliko Keko Salatan takana olevan henkilöllisyyden tarkoitus pysyä alunperin salassa?

– Oli joo, mutta siitä tuli vaikeuksia. Jouduin kieltäytymään haastiksista ja artikkeleista, ja sitten ajattelin, että jos haluan viedä tätä juttua eteenpäin, on pakko mennä itsenäni haatatteluihin. Uhrasin anonyymiyden saadakseni selitettyä mikä tässä on homman nimi. Suurin osa kuuntelee kuitenkin Keko Salataa eikä Sakke Aaltoa, ei ne mieti kuka sen musiikin takana on.

Miksi ylipäätään halusit salata henkilöllisyytesi?

– Halusin, että artistin naaman tai yksityiselämän sijaan esillä olisi oikeasti musiikki. Julkisuus ei ole mulle tärkeää.

Olet tuottanut liudan isoja hittejä, miten itselleen tekeminen eroaa muille tekemisestä?

– Kyllähän oman musiikin tekeminen on palkitsevampaa. Oma kamani on aika ug eikä niin tunnettua, eikä sen kaupallisella suosiolla ole merkitystä. Kun kaupallinen paine on poissa, saa tehdä omaa juttuaan, ja se on henkisesti palkitsevampaa.

Koetko ristiriitaa kaupallisuuden ja tämän lähiöromantiikkasi välillä?

– Onhan Keko Salatankin soundi kaupallisempaa, ja mä tykkään kaupallisesta soundista. En mä siinä koe mitään ristiriitaa.

Minkälaista palautetta olet saanut omasta musiikistasi?

– Tosi ylentävää – jengi on jopa sanonut, että se on kolahtanut enemmän kuin mikään artisti aikoihin! On mua pyydetty myös keikoille, mutta en oo ainakaan vielä suostunut. Se ei oikein sovi tähän mystiseen hahmoon, vaikka vähän on välillä ollutkin kiusaus sanoa kyllä. Teen sen vasta, jos tuntuu siltä, että totta kai!