Jytky 2016! – ”Tarpeeksi röyhkeää hyväksi läpäksi”

Adi L Haslan uudenvuodenlaskenta on edennyt päivään 4/6. Tänään julkaisuvuorossa on kappale nimeltä Jytky.

Adi L Hasla kertoo haluavansa viihdyttämisen lisäksi usein hieman sörkkiä ja ärsyttää. Tällä kertaa hän on käyttänyt sohimiseen perussuomalaisten jytkyä, tarkemmin Timo Soinin lähes ikoniseksi noussutta puhetta vuoden 2011 eduskuntavaalitulosten selvittyä.

– Yleensä isoilta persoonilta ja kunnon henkilöhahmoilta lähtee parhaat sutkautukset. Timo Soinin ”Nyt tuli iso jytky!”-huudahdus tuli studiolla mieleeni, ja aattelin, että se on tarpeeksi röyhkeää, että siitä saa hyvän läpän, Hasla kertoo. – Biisissäni jytky vertautuu isoon, onnistuneeseen kappaleeseen. Kai se on tehty vähän niille, jotka aiemmin sanoivat, että mulla ei oo oikeeta uraa vaan pelkästään yksi biisi.

– Puhe itsessäänhän on tosi puhutteleva, jos sitä katsoo pelkkänä tekstinä. Vaikka puhuja ei todellakaan edusta omia arvojani, mua huvitti se, että pystyn yhdistämään teksin sisällön omaan juttuuni: ”Tämä on yhteisen työn tulos, olemme nousseet pienestä ilman suurta rahaa, suurella työllä. Kannattaa uskoa omaan asiaansa…” Taiteen nimissä tällaista kontekstista irrottamista ja vastakkaisuuksien yhdistelyä pystyy tekemään, Hasla jatkaa.

Mitä tahansa ei Adi L Haslakaan taiteen nimissä tekisi. Esimerkiksi Hitlerin puhetta hän ei käyttäisi edes vastaavanlaisena vitsinä.

– Paha tietysti sanoa mistään, etten ikinä tekisi sitä. Hahmotan kuitenkin alueen, missä voi liikkua. Ihan mauttomaksi en lähtisi, koska mun pitää pystyä seisomaan juttujeni takana.

Hasla kertoo olevansa kiinnostunut politiikasta, mutta pidättäytyvänsä ainakin toistaiseksi tarkoituksella sen kommentoinnista.

– En koe tässä vaiheessa elämääni olevani niin perillä politiikasta, että mun kannattaisi lähteä sitä kommentoimaan. En myöskään koe, että mun olisi pakko kommentoida asioita vain sen takia, kun olen nyt jonkin sortin ”julkinen ääni”. Jytky-biisissä ei ole poliittista agendaa, enkä pelkää leimautuvani perussuomalaisten kannattajaksi. Mä oon niin kaukana perussuomalaisesta, että jos joku yhdistää mut siihen, sen täytyy olla täysi idiootti.