Junolla, Palefacella ja Laineen Kasperilla on pari sanaa sanottavanaan tuoreella yhteisbiisillään

Juno, Paleface ja Laineen Kasperi ottavat kantaa musiikki- ja tapahtuma-alan tilanteeseen.

Juno, Paleface ja Laineen Kasperi julkaisivat yhteisbiisin nimeltään Huominen. Lisäksi mukana ovat kertsistä vastaava Mik sekä kitarasooloilun hoitava Marzi Nyman.

Kappale nostaa esiin musiikki- ja tapahtuma-alan ahdingon koronapandemian ja sen aiheuttamien rajoitusten keskellä. Tiedotteelle kertomansa mukaan kolmikko haluaa herätellä keskustelua taiteen tekijöiden taloudellisen tilanteen epävarmuudesta sekä taiteen merkityksestä vaikeina aikoina.

Juno alkoi kirjoittamaan kappaletta jo viime keväänä sulkutoimien alettua:

“Aloin kirjoittamaan tätä biisiä noin viikko sulkutoimien alkamisen jälkeen. Tulevaisuus näytti synkältä oman ammatin harjoittamisen suhteen, ja tuntui et oli pakko tehdä joku kannanotto. Pyysin mukaan Palefacen ja Laineen Kasperin antamaan lisää näkökulmia tekstiin. Biisin julkaisussa kesti vähän kauemmin ku olin ajatellut, mutta tää on edelleen täysin ajankohtainen. Me kaikki taiteen tekijät eletään yhä ison epävarmuuden keskellä.”

Paleface kertoo puolestaan saaneensa inspiraatiota omaan osuuteensa Yhdysvaltain presidentinvaaleista, jonka lopputulemasta ei ollut täyttä varmuutta.

”Tässä ajassa on paljon epävarmuutta. Mua itseäni huominen kuumottaa perheen elättäjänä, koska meidän pääelinkeino eli keikkojen harjoittaminen on kiellettyä ja pitäis saada perheelle pötyä pöytään. Huomisen kannalta kuumottaa myös äärioikeiston nousu ja ilmastokriisi. Toivoisin, että elinkeinon harjoittamiseen liittyvät rajoitukset koskisivat kaikkia tasa-arvoisesti”, Paleface summaa ajatuksiaan.

Taloudellisen ahdingon ohella koronapandemia on vaikuttanut monen taiteilijan luovuuteen. Ja Laineen Kasperi on yksi heistä:

”Kuluneen koronavuoden aikana olen kärsinyt massiivisesta kirjoittajan blokista enkä ole saanut montaakaan aiheellista riviä aikaiseksi. Kun Juno otti linkit ja pyysi mukaan tähän biisiin, olin juuri oluen ääressä vuodattamassa tuntojani koronakurimuksesta frendilleni. Biisiä kuulematta vastasin viestiin oitis, että messissä, vaikkakin epäilin vahvasti omaa suorituskykyäni. Kun lopulta kuulin biisin Junon ja Karrin verseillä, kirjoitin oman säkeeni yhdeltä istumalta ja poks, blokkini oli poissa. Olen todella kiitollinen saadessani olla mukana tässä hankkeessa ja myös siitä, että inspiraationi palasi. Ai niin ja myös siitä, että jos jotain positiivista tästä ajasta on syntynyt, niin artistien välinen kollegiaalisuus, yhteydenpito ja solidaarisuus on nostanut päätään.”

Artistit ovat myös mukana tukemassa huomenna alkavaa Tapahtumateollisuuden ja Kotimaanavun keräystä, jolla viedään apua sitä tarvitsevien ihmisten arkeen. Tapahtumateollisuus keräsi tapahtuma-alan ammattilaisten tarinoita arjestaan koronakriisin keskellä. Vain parissa päivässä vastauksia tuli satoja. Niissä toistuvat samat asiat – rahat eivät riitä ruokaan, vuokraan tai laskuihin ja arjesta selviytyminen kuormittaa, aiheuttaen muita ongelmia.

Kuuntele Huominen-kappale alta.