Juno kaipaa ysäriräppiä: ”Räpistä on tullut poppia!”

Räppäri Juno julkaisi juuri uuden kappaleen nimeltään Aitoo ysärii, jonka lyyrikoissa mies haikailee 1990-luvun räpin perään.

FUM.FI soitti miehelle ja uteli, mistä idea kappaleeseen lähti.

– Se on hassua, sillä puhuin Pastorin kanssa Pahan kukkien kuvauksissa, siitä kuinka räppi on menettänyt teränsä ja kapinahenkensä. Ennen jengi räppäs ja huusi Fuck The World, mutta nykyään siitä on tullut poppia. Mä halusin tehdä biisin, jossa on sitä samaa soundia, mitä ysärivuosina tehtiin, Juno kertoo.

Vaikka räpistä on ehkä tullut poppia ja takaa monille elannon, Juno ei pidä pahana sitä, että iso raha on astunut kuvioihin.

– Raha ei välttämättä muuta kaikkea huonompaan suuntaan, kunhan artistilla on selkeä päämäärä omissa tekemisissään ja sanomisissaan. Mun mielestä on siistä, että jengi saa tehdä musiikkia ammatikseen.

– Se oli kuitenkin yhdenlaista kapinamusaa, joka otti vahvasti kantaa esimerkiksi mustien syrjimistä vastaan. Mutta sitten kun kuvioihin tuli genren yhtenäinen nousu suosioon, se henki vähän hävisi. Räpillä olisi kuitenkin täydet mahdollisuudet olla punk-henkinen skene. Jos asioihin voi vaikuttaa musan avulla, se ei ole väärin, mies jatkaa.

Kun Junolta kysytään siitä, mitkä artistit hänelle ovat ne aidoimmat ysäriräppäri, vastaus tulee kuin apteekin hyllyltä.

Warren G ja se jengi, joka teki musaa siinä ympärillä. G-Funk-soundi. Siinä on sellainen letkeä soundi kaikkine vinkunoineen, että niihin biitteihin pystyy räppäämään niin monella eri tavalla, Juno muistelee.

Räppärin mukaan räpin suosio on hieman hämmentävää, mutta hän kokee, että sama juttu toistuu aina jokaisen genren kohdalla.

– Räpin lisäksi toinen kovassa nosteessa oleva skene on EDM, mutta mielenkiinnolla venaan, että mikä on se seuraava iso skene.

Mies ei osaa vielä sanoa, milloin räpin saturaatiopiste tulee vastaan.

– Räppi jatkuu muodossa tai toisessa, mutta se ultimaattinen hype varmasti katoaa ja suosio muuttaa muotoaan. Tämä suomiräpin suosio kestää vielä ehkä viisi vuotta, Juno ennustaa.

Junon mukaan räppäreiden keskuudessa nykysoundit ja vanha kunnon ysäriräppi ovat tietyllä tavalla ristiriidassa.

– On hauska huomata, että kun tekee boombäp-räppibiisin ja pyytää jengiä fiittaamaan niissä, kaikki on ihan liekeissä ja tulossa innolla mukaan. ”Hell yeah!” Mutta sitten ne samat tyypit ovat listoilla ihan erilaisen musan kanssa.

Oman musiikkinsa kanssa Junolla on selkeä ohje, jonka hän sai levy-yhtiönsä A&R:ltä.

– Teen räppiä räpisti, enkä ajattele mitään radiosoittoja.

Kuuntele Junon uusi Aitoo ysärii -biisi!