Jeijjo ja Nupi pyysivät sämpleoikeuksia, saivat Eino Grönin

Espoolaisräppärit Jeijjo ja Nupi ottavat uutuussinkullaan käsittelyynsä Laivat puuta, miehet rautaa -ikivihreän. Bonuksena mukaan saatiin kappaleen aikaisemmin levyttänyt Eino Grön, joka nähdään myös biisin uutuusvideolla.

Iskelmätähti Eino Grön on levyttänyt Tapio Rautavaaran tunnetuksi tekemän Laivat puuta, miehet rautaa -kappaleen ennenkin. Tällä kertaa hän saa rinnalleen pari espoolaista ”pullamössöräppäriä”, joiden käsittelyssä vanhasta hitistä tuli versio nimeltä Ennen oli miehet rautaa.

– Idea iskelmän modernisointiin tuli siitä, kun Olarissa on yksi paikallinen sankari, joka aina laulaa kyseistä biisiä. Haluttiin tehdä kappale pullamössösukupolvesta, ja ton biisin kertsi sopi aiheeseen, Jejjo kertoo. – Hienoa, että saatiin legenda mukaan! Eino itekin diggaili lopputulosta.

Oikeastaan Jeijjo ja Nupi pyysivät vain lupaa sämplätä Grönin levytystä, mutta iskelmätähti innostui lähtemään mukaan isommalla vaihteella. Grön kertoo Floridasta käsin, ettei itse juurikaan kuuntele räppiä, mutta pitää ”nuorisomusiikista”. Grönin mielestä musiikissa ei saa olla raja-aitoja, ja tästä asenteesta uutuuskappale onkin hyvä osoitus. Mutta olivatko miehet tosiaan ennen rautaa, oliko muinoin kaikki paremmin?

– Videolla me edustetaan sitä pullamössösukupolvea, mutta ei se ainakaan meitä nuoremmilla ole parempaan suuntaan mennyt. Me vielä junnuina leikittiin pihalla ja pelattiin sählyä eikä plärätty tableteilla. Biisi on kannanotto siihen, että jengi kulkee tuolla puhelin naamalla, mitä teen siis itsekin, Jejjo vastaa.

– Ennen ei välttämättä valitettu joka asiasta ja työt olivat ruumiillisempia, Nupi jatkaa.

– Varmaan ihan rautaista väkeä on nykynuorisossakin, ei me haluta dumata koko sukupolvea – toisaalta samaan aikaan on kauhea fittibuumi ja kaikki pumppaa salilla. Meininkiähän on oikeasti tosi vaikea verrata entiseen, kun työt ovat muuttuneet niin paljon digitalisoitumisen myötä. Ja viimeaikaisissa äänestyksissä järjen ääni on kyllä ollut nuorisolla, että ehkä sieltä vielä noustaan, Jejjo uskoo.

Eino Gröniä ei tulla näkemään Jejjon ja Nupin jokaisella pubikeikalla, mutta jostain spesiaalimmasta yhteisesiintymisestä on ollut jo puhetta. Uutta levyäkin duo lupailee ensi vuodelle. Sitä odotellessa ota kuitenkin haltuun kaksikon tänään julkaistu tuplasinkku, jonka B-puolena on perinteisempi räppibiisi Hyvää Elämää 2016.