Islamin takia musiikinteon lopettanut Pijall tekee hienon paluun: kotimaisen vaihtoehtoisen hiphopin pioneeri julkaisee kaksi uutta albumia

Kai Kuusisto

Ensimmäinen albumeista julkaistaan jo joulukuussa.

Ceebrolisticsista, Serkkupojista ja Murmurecordingsista tuttu Pijall on tehnyt kaksi toisiinsa kytkeytyvää teema-albumia, jotka kulkevat nimillä 20- ja 20+. Monsp Recordsin kautta julkaistavat levyt ilmestyvät sekä erillisinä vinyyleinä että molemmat albumit sisältävänä kasettina. Kaikki julkaisut sisältävät latauskoodit.

Useilla aliaksilla tunnettu helsinkiläisartisti julkaisi ensimmäisen sooloalbuminsa Pijall-nimellä vuonna 1999. The Cave nousi nopeasti suomalaisen hiphopin kaanonissa klassikon asemaan ja nykyään omakustannealbumin fyysiset kopiot ovatkin haluttuja keräilyharvinaisuuksia. Lähes kymmenen vuotta myöhemmin uudistunut Pijall julkaisi toisen albuminsa The Stripped Anatomy of nimellä Michael Black Electro. Muutama vuosi sen jälkeen yksi kotimaisen hiphopin arvostetuimmista tekijöistä ilmoitti lopettavansa musiikinteon.

– Käännyttyäni muslimiksi ja avioiduttuani tunsin, että oli aika jättää musabisnekset, ja keskittyä oman itsen hoitoon. Olin sen verran huonossa hapessa psyykkisesti, että se oli aika ottaa huomioon. Olen viime vuodet työskennellyt henkisten harjoitusten ja parisuhteen kanssa Vuosaaren perukoilla, kaukana keskustasta. Aika luonnon ja hiljaisuuden parissa on ollut freesaavaa, Pijall kertoo.

Odotettujen paluualbumien tuotantopuolelta löytyy nimiä kuten Kalifornia-Keke, Ruudolf, Tomorrow-kollektiivi, Sipulijaska, Pinewoods, Super Janne, Elias Rosewood ja Tes La Rok. Pijall on myös itse osallistunut kappaleiden tuotantoon. Lisäksi albumilla kuullaan vierailijoina muun muassa Asaa, Keskeniä, Tono Slonoa sekä Pijallin Murmurecordings-toveria Iwerea.

Ensimmäinen albumeista eli 20- julkaistaan 22. joulukuuta, kun taas 20+ tulee ulos 19. tammikuuta. Molemmat pitkäsoitot sisältävä kasetti ilmestyy samaan aikaan jälkimmäisen albumin kanssa.

Levyjen kannet näet alta. Levynkansien suunnittelusta on vastannut helsinkiläinen pitkän linjan graffitimaalari ja graafinen suunnittelija Jani Tolin.