Irti subukoukusta ja väkivaltaisesta suhteesta – Ei koskaan enää on todennäköisesti pysäyttävin kotimainen rap-dokkari ikinä

Tuffi Films

Mercedes Bentson tarina nähdään pian valkokankailla.

Suomalaisista rap-artisteista on vuosien saatossa julkaistu useampiakin dokkareita. Nyt uusimpana nimenä Mercedes Bentso saa oman dokumenttinsa, jossa pureudutaan artistin taustoihin ja siihen, kuinka hän selvisi väkivaltakokemuksista.

Mercedes Bentson viimevuotisen esikoisalbumin kanssa saman nimen jakavan Ei koskaan enää -dokumentin synopsis kuuluu näin:

”Kuusitoistavuotias Linda joutuu poikaystävänsä raa’asti pahoinpitelemäksi. Kasvokkain kuoleman kanssa, Linda päättää henkensä säilyttääkseen päästä irti subukoukusta ja väkivaltaisesta miehestä.

Kaksi vuotta myöhemmin kuivilla oleva Linda on gangstarap-artisti Mercedes Bentso, joka puhuu alistettujen naisten asemasta. Paettuaan yhdestä machokulttuurista Linda on päätynyt toiseen: hiphop-skene on mieheyden viimeisiä linnakkeita, joissa naisen osa on yhä vikistä kertoesäettä mikkiin tai olla lyriikoiden kullia imevä huora. Mercedes Bentso aikoo muuttaa tämän.

Hän alkaa työstää esikoisalbumiaan idolinsa räppäri Steen1:sen johdolla kunnes tuottajan henkilökohtaiset ongelmat alkavat kasaantua ja albumin julkaisu siirtyy hamaan tulevaisuuteen. Samalla Linda rakastuu Janneen, joka istuu vankilassa murhasta. Aikuistuva Linda huomaa miten lähtemättömät jäljet nuoruuden ja lapsuuden kokemukset ovat häneen jättäneet. Ja miten paljon voimaa on itsensä hyväksymisessä haavoineen kaikkineen.”

Aino Sunin ohjaaman dokkarin ensi-ilta ja kampanja-avaus nähdään Rakkautta & Anarkiaa -festivaaleilla perjantana 28. syyskuuta. Dokumentin tiimoilta järjestetään kiertue, jossa elokuvanäytöksiin yhdistyy keskustelutilaisuuksia väkivallasta selviytymisestä. Lisäksi kiertuepaikkakunnille on tiedossa Viimeinen isku -klubi, jolla esiintyvät Mercedes Bentson ohella ainakin Jontti & Shaka sekä Rauhatäti.

Dokumentin tuottanut Tuffi Films haluaa elokuvan avulla auttaa erityisesti nuoria naisia tunnistamaan läheisissä ihmissuhteissaan tapahtuvaa väkivaltaa ja hakemaan apua. Siksi elokuvan kiertueella tehdään yhteistyötä muun muassa väkivaltaa kokeneita naisia tukevan Naisten Linjan sekä Rikosuhripäivystyksen kanssa. Helsingin Diakonissalaitoksen Vamos-työ on myös yksi yhteistyökumppaneista.

Kiertueen ja kampanjan järjestämiseen on saatu Suomen elokuvasäätiön, AVEK:in ja Kirkon mediasäätiön hanketukea dokumenttielokuvien vaikuttavuustyölle. Katso traileri alta.