Inarinsaamenkielinen rap-artisti Amoc julkaisi uuden singlen – tällä kertaa saamelaisuus on keskeinen elementti sisällössäkin

Tarmo Lehtosalo

Horrorcore-henkinen kappale kertoo čuđeista, jotka muinoin ryöväsivät ja rettelöivät saamenmaassa.

Ensimmäisestä inarinsaamenkielisestä rap-kappaleesta aikoinaan vastannut Mikkal Morottaja eli Amoc on julkaissut pitkästä aikaa uutta materiaalia. Saamelaisräppärin uusi single on nimeltään Čuđeh, ja se edustaa artistin aiempien julkaisujen tapaan kotimaisella hiphop-kentällä melko poikkeuksellisesti horrorcore-osastoa.

uutuusjulkaisulla kuullaan myös Heidi Gauriloffin laulua. Idea teokseen syntyi Amocin mukaan hänen ja tuottaja Niki Rasmuksen yhteistyön tuloksena.

– Demotausta oli mielestäni sen verran erikoinen, että halusin tehdä siihen erityisen tunnelmallisen normiräpistä poikkeavan kappaleen. Kappaleessa kerrotaan vainolaisista jotka ovat osana monissa saamelaisissa tarinoissa. Kappaleen tavoitteena on luoda karikatyyrinen mielikuva vainolaisten hirmutöistä.

Lappilaisessa Guerra Norte -ryhmässäkin vaikuttaneen Amocin esikoisalbumista Amok-kaččâmista on jo aikaa, sillä se julkaistiin saamelaisten kansallispäivänä vuonna 2007. Enteileekö tuore single mahdollisesti uutta albumia?

– Albumista en osaa sanoa. Nyt koen mielekkäämmäksi julkaista vaan sinkkuja silloin tällöin, Amoc toteaa.

Miltä inarinsaamenkielinen rap kuulostaa vuonna 2018? Kuuntele Čuđeh alta.