Ikonisen rap-duon pistäytymisestä Suomessa on tänään kulunut 25 vuotta – millainen kokemus klassikkokokoonpano Eric B. & Rakim oli livenä?

Suomalaista hiphop-kulttuuria 1980-luvulta asti dokumentoineen Mikael "Pimpu" Kajanderin arkistoista löytyy muun muassa Eric B. & Rakimin keikalla signeeraama dollarin seteli.
Pimpu Kajander / piphoparkisto

"They never grow old, techniques become antiques / Better than something brand new ‘cause it’s real / And in a while the style’ll have much more value"... Rakim todellakin tiesi mistä puhui!

Tänään on kulunut tasan 25 vuotta siitä, kun hiphopin ikonisimpiin kokoonpanoihin lukeutuva Eric B. & Rakim nähtiin ensimmäisen ja toistaiseksi ainoan kerran Suomessa. Maanantaina 28. syyskuuta 1992 vastikään neljännen albuminsa Don’t Sweat the Technique julkaisseen rap-duon keikkapaikkana toimi Lepakko Helsingin Ruoholahdessa.

Kaksikon keikka oli yksi ensimmäisistä isoista hiphop-liveistä Suomessa Ice-T:n, Digital Undergroundin ja muutaman muun rapakon takaisen nimen jalanjäljissä. Samalla se oli aikaisemmin ainoastaan De La Soulia DJ:nä lämpänneen ja pienimuotoisempia tapahtumia tuottaneen Kool Skin tulikoe ulkomaisten artistien keikkojen järjestäjänä.

Konkreettisesti suunnitelma Eric B. & Rakimin tuomisesta Helsinkiin lähti liikkeelle hiphop-kulttuurin mekasta New Yorkista, jossa Kool Ski oli aiemmin samana vuonna ollut matkoilla.

– Huomasin että siellä oli isohko rap-tapahtuma, missä muun muassa Eric B. & Rakim oli keikalla. Keikan jälkeen jäin odottelemaan heitä ja kun he saapuivat ulos tapahtumapaikasta, niin heitä oli odottamassa samaiset tuunatut Mersut joita heillä oli levykansissa. Lyhyen jutustelun jälkeen kysyin kuka heidän keikkojaan buukkaa. Siitä homma sitten lähti eteenpäin ja sain heidät keikalle Suomeen heidän tullessaan Euroopan-kiertueelle, suomalaisen hiphopin pioneeri kertaa.

Pimpu Kajander / piphoparkisto

Kokoonpanon tuominen Pohjolaan onnistui aloittelijalta lopulta helposti, vaikka päivän etuajassa Helsinki-Vantaan lentoasemalle laskeutuneen duon keikkaraideri ja ylläpito olivatkin aavistuksen työläitä. Paikan päälle Lepakkoon saapui takavuosina Kool Skinny -nimelläkin tunnetun tapahtumajärjestäjän mukaan yli kuusisataa katsojaa.

– Keikka oli suht ok, mutta osa Eric B.:n DJ-kikkailuista ja Rakimin riimeistä tuli playbackinä, ei siis mikään superhyperhyvä keikkakaksikko ollut silloin. Harmi sinänsä, koska Rakim on yksi rap-historian legendoista, todellinen riimittelijä, Kool Kat Recordsin perustaja toteaa.

Hieman hiomista kaivanneesta keikkasetistään huolimatta tuottaja-DJ ja aikansa kiistatonta kärkeä ollut MC jättivät itsestään helsinkiläiseen hiphop-työmyyrään positiivisen muistijäljen.

– Erittäin mukavia kavereita, harmi vain että heidän livevetoasenne tiputti propseja.

Pimpu Kajander / piphoparkisto

Keikkasetti oli paikalla olleen pitkän linjan graffitimaalarin Jani Tolinin mielestä myös normaalia lyhyempi. Se ei silti tuntunut isolta pettymykseltä, sillä Tolin pääsi backstagelle hakemaan nimmarit Paid in Full -älppärinsä kanteen. Samassa yhteydessä hän sai mahdollisuuden vaihtaa muutaman sanan ”The God MC:n” kanssa graffitista.

– Rakim innostui kertomaan bommausajoistaan ja siinä sitten tägättiin bäkkäriä yhdessä. Rakimin tägi oli RAH007, Tolin muistelee.

 

Sittemmin Rap SM Freestyle Battlen järjestäjänäkin kunnostautunut Kool Ski on tuonut pääkaupunkiin kymmeniä muitakin hiphop-maailman tärkeitä vaikuttajia. Esimerkiksi J Dilla, Mobb Deep sekä Pete Rock & CL Smooth ovat kaikki keikkailleet Suomessa ensimmäistä kertaa Kool Katin järjestämissä tapahtumissa.

Eric B. & Rakimin panosta hiphop-kulttuuriin Kool Ski pitää erittäin suurena.

– Suosittelen kaikkia kuuntelemaan heidän biisejään ja levyjään alusta loppuun.

FUM.FI suosittelee samaa! Tutustuminen Eric B. & Rakimin tuotantoon kannattaa aloittaa ottamalla Paid In Full -klassikko haltuun alta.