Iisan neljäs sooloalbumi on kuvitteellinen dialogi kahden naisen välillä

Minni Havas

Iisan uusi pitkäsoitto sai julkaisunsa.

Soolurallaan omaa polkuaan jalat maassa kulkenut Iisa on julkaissut uuden albuminsa.

Neljäs täyspitkä, Amelia, kertoo kuvitellusta Amelia-hahmosta, joka pohjautuu Amelia Earhartin elämään. Yhdysvaltalainen huippulentäjä katosi maailmanympärilennollaan Tyynellämerellä vuonna 1937. Amelian lopullinen kohtalo on pysynyt näihin päiviin asti pimennossa. Voi toki myös olla, että hän selviytyikin ehjin nahoin koettelemuksesta ja eli jossain vapaana kaikesta, onnellisena loppuun asti – kuten Iisakin on tuumaillut tiedotteella:

”Amelia on mun neljäs soololevyni. Kuvittelin Amelian, hahmon, joka pohjautuu 84 vuotta sitten eläneen naisen – Amelia Earhartin – elämään. Naisen, joka melkein lensi maailman ympäri, mutta vähän ennen kotiinpaluutaan putosi mereen. Ehkä hän painui meren pohjaan, ehkä selviytyi trooppiselle saarelle ja eli siellä, vapaana kaikesta.”

Tuottajakaksikko Artturi Tairan ja Miikka Koiviston kanssa työstetystä albumista tuli Iisan mukaan juuri sellainen kuin pitikin. Sopivasti irrallaan todellisuudesta, tarpeeksi kiinni ajassa ajattomassa. Albumin visuaalisesta puolesta on vastannut taiteilija Minni Havas.

”Amelia on kahden naisen välinen kuvitteellinen dialogi: jaettuja ajatuksia rohkeudesta, vapaudesta, sitoumuksista ja naiseudesta. Elämästä ja kuolemasta, asioista ja tapahtumista niiden välillä. Se on oma musiikillinen maailmansa. Toivon sun antavan sen viedä kyydissään – kuin istahtaisit Amelian taa, vetäisit lasit silmille ja näyttäisit peukkua sen merkiksi, että olet valmis lähtöön”, Iisa summaa levynsä kokonaisuutta.

Kuuntele Amelia-albumi alta.