Hiphop-piireissä on nyt innostuttu kirjojen tekemisestä – Gasellien Hätä-Miikka ja Päkä allekirjoittivat sopimuksen jo toisesta kirjasta

Kristoffer Äpätti

Pääkaupunkilaisten graffitimaalareiden maailmaan sijoittunut esikoisromaani ei jää kaksikon ainoaksi.

Helsinkiläisen Gasellit-kokoonpanon Miikka Niiranen ja Pekka Salminen eli Hätä-Miikka ja Päkä julkaisivat viime syksynä esikoisromaaninsa Sä maksat. Nyt molemmat ovat ladanneet sosiaaliseen mediaan kuvia, joiden perusteella kaksikon musiikin ulkopuoliselle yhteistyölle on tiedossa jatkoa.

Niiranen ja Salminen allekirjoittivat tänään uuden kustannussopimuksen WSOY:n omistaman itsenäisen kustannusyksikön Johnny Knigan kanssa. Sama kustantamo julkaisi Niirasen ja Salmisen aiemman graffitikulttuurista ammentaneen Sä maksat -kirjan.

– Uusi kirja jatkaa monilta osin samoilla linjoilla esikoisemme kanssa. Alakulttuurit ja usein median kirjoittelussa negatiivisiksi leimattavat ilmiöt, joissa alakulttuurin itsensä edustajat eivät saa ääntään kuuluviin, pysyvät mukana. Tavoitteena on kirjoittaa elämänmakusta tekstiä sen kummemmin kaunistelematta, Salminen kommentoi.

FUM.FI:n noin puolen vuoden takaisessa haastattelussa parivaljakko ilmaisi, ettei heidän mielestään Suomessa julkaista tarpeeksi nuoria kiinnostavia kirjoja. Sä maksat -romaanillaan esikoiskirjailijat halusivat korjata epäkohtaa, mutta jatkaako tämänhetkinen kirjaprojekti saman tyhjiön paikkaamista? Onko tekeillä siis toinen nuortenkirja?

– Oikeestaan me ei esikoista kirjottaessa mietititty mitään kohderyhmiä, vaan tavoitteena oli kirjottaa kirja, joka me itse haluttais lukea. Ja siinä mielessä onnistuttiinkin, koska oltiin itse tyytyväisiä. Sittemin vaan ymmärrettiin, että halu kirjoittaa kirja sai lisäkipinää siitä, että me koettiin, ettei meille tai meidän henkisille tyypeille kohdennettuja kirjoja juurikaan julkasta. Päätettiinkin sanoa se havainto ääneen ja samalla vähän haastaa kustantajia siitä, että niin suuri osa julkaistavista kirjoista on yli 50-vuotiaiden kirjottamia ja samaan aikaan valitetaan, että nuoret ja nuoret aikuiset ei enää lue. Näillä asioilla saattaa olla yhteys toisiinsa, Salminen toteaa.

Niirasen ja Salmisen ohella esimerkiksi Mikael Gabrielilla ja Mariskalla on tällä hetkellä oma kirja työn alla. Lisäksi tekeillä on ainakin muutamia muita projekteja, joista ei ole vielä tiedotettu mitään. Viime vuosina suomalaisen hiphopin kentän tunnetuista hahmoista kirjoja ovat julkaisseet muun muassa Cheek, JVG sekä Flow Mo Crew:n bboy Hatsolo.