Graffiti ottaa taas haltuunsa instituutiotiloja – huhtikuussa vuorossa on Helsingin taidemuseo

Tipa Tuominen

Uuden graffitinäyttelyn yhteydessä julkaistaan myös HAMin tuottama ja toimittama kirja aiheesta.

Graffitikulttuuri on viimeisen vuoden aikana ollut isosti esillä useissa taidemaailman instituutioissa. Suomen ensimmäinen graffititaiteeseen keskittynyt museonäyttely Rakkaudesta vapauteen nähtiin sekä Keravalla että Oulussa, kun taas Espoossa järjestettiin Espoo Art Attack! -näyttely. Lisäksi Suomen tunnetuimpiin graffititaiteilijoihin kuuluva EGS päätti hiljattain oman näyttelynsä Helsingin Taidehallissa.

Nyt graffiti suuntaa Tennispalatsin yläkerrassa sijaitsevaan Helsingin Taidemuseo HAMiin eli Helsinki Art Museumiin. Tiloissa järjestettävä Graffiti-näyttely tarkastelee lajin historiallisia juuria ja nykyisyyttä sekä erityisesti helsinkiläisen graffitikulttuurin yhteyttä kansainväliseen kenttään. Näyttely esittelee myös nykytaidetta, joka jakaa graffitillekin ominaisen kaupunkitilan hyödyntämisen ja omaehtoisen tekemisen asenteen. Esillä on teoksia ja dokumentaarista materiaalia niin helsinkiläisiltä kuin kansainvälisiltäkin tekijöiltä.

Graffiti-näyttelyn ajan HAM-kulmassa vuorottelevat omatoimiset ja ohjatut pajat. Tiedossa on työpajoja, joista vastaavat katutaide- ja rap-musiikkiyhdistys Mimmit ry, Supafly-katutaidetoimisto sekä katutanssikeskus Saiffa. Paikan päällä on mahdollista kokeilla esimerkiksi urbaania kankaanpainantaa, neulegraffitia, sketsausta, graffitimaalausta sekä katutanssia.

Lisäksi näyttelyn yhteydessä julkaistaan HAMin tuottama ja toimittama kirja, jossa graffitikulttuuria ja helsinkiläisen graffitin eri vaiheita valotetaan moniäänisesti. Mukana on muun muassa artikkeleita graffitista osana julkista tilaa, naismaalareiden alakulttuurista sekä Helsingin kaupungin muuttuvista asenteista graffitia kohtaan. Helsinkiläisen graffitin tähänastinen historia niputetaan yhteen aikajanalla, joka ulottuu aina vuodesta 1984 vuoteen 2018.

Näyttely aukeaa perjantaina 6. huhtikuuta ja on esillä sunnuntaihin 9. syyskuuta asti. Lisätiedot ja lippujen hinnat täältä.