The Game saapuu mahdollisesti viimeistä kertaa Suomeen ensi viikolla – mitä ajatuksia artisti herättää faniksi tunnustautuvassa Brädissä?

West coast -käsimerkit ilmaan!

”Maailman vaarallisin ryhmä” N.W.A nosti aikoinaan maailmankartalle Comptonin, jota on sittemmin pidetty gangsta rapin synnyinsijana. Samoilta kulmilta nousi pinnalle noin 15 vuotta myöhemmin The Game, joka aloittaa uuden Euroopan-kiertueensa keskiviikkona 28. helmikuuta Helsingin The Circuksesta.

Tällä hetkellä Blood-taustainen rap-artisti valmistelee jo yhdeksättä studioalbumiaan, joka jää huhujen mukaan hänen viimeisekseen. Viimeiseksi kaavailtu Westside Story -pitkäsoitto tarkoittaa mahdollisesti myös sitä, että nyt alkava rundi saattaa olla viimeinen sauma nähdä artisti keikalla Suomessa.

Päätimme sen vuoksi kysyä viime vuonna oman Westside Story -tribuuttikappaleensa länsirannikolle omistaneelta Brädiltä mietteitä artistista sekä tämän mahdollisesta lopettamisesta. Onko The Game edelleen lahtelaisen mielestä länsirannikon M.V.P.?

Miten merkittävänä hahmona näet The Gamen länsirannikon rap-skenessä?

”Mielestäni The Game on todella merkittävä, ellei merkittävin länsirannikon artisti ns. gangsta-rapin kulta-aikojen jälkeen, kunnes tietysti nyt ihan lähimenneisyydessä Kendrick Lamar ja kumppanit ovat kääntäneet katseet jälleen länteen. Ennen kaikkea G-Unit -eran aikana Game oli erinomainen muistuttaja west coastin olemassaolosta, ja antoi juuriensa ja gangsta rap -tematiikan todella myös näkyä ja kuulua. Numerojengi voi myös katsoa myyntilukuja ynnä muuta, jos niitä tarvitaan todentamaan miehen merkitystä ja suosiota – ne kestävät vertailun kenen tahansa alan supertähden kanssa.”

Mitä uutta ”Hurricane Game” toi mielestäsi amerikkalaisen hiphopin kentälle 2000-luvun puolivälin paikkeilla?

”Sanoisin, että tärkeää oli ylipäätään gangsta rapin olemassaolosta muistuttaminen uran alkuvaiheessa. Omasta mielestäni perinteisiä west coast -artisteja parempi tekninen rimmaustaso ja äärimmäisen hyvä biittikorva sekä rohkeus kollaboihin oman hiekkalaatikon ulkopuolelta.”

Mikä on mielestäsi Dr. Dren ja 50 Centin suojatteihin kuuluneen The Gamen suosion salaisuus? Mikä on hänen reseptinsä jo suhteellisen pitkälle uralle?

”Loistava startti peliä siinä hetkessä dominoineen 50 Centin / G Unitin riveissä auttoi toki paljon. Vuoden 2005 debyyttiä myös promottiin upeasti. 50 sai koko hiphop-maailman venaamaan The Documentarya kuin kuuta nousevaa, ja mikä tärkeintä, albumi ei todellakaan pettänyt. Levyltä pystyttiin irrottamaan megahitti toisensa jälkeen, ja se sai pitkän elinkaaren ja lopulta klassikkostatuksen. Aiemmin jo mainitsemani hyvä biittikorva, toimivat kollabot ja ilmiömäinen mukautumiskyky ovat auttaneet pitkässä urassa, ja paikoin jopa röyhkeä ja suorasukainen ulosanti ovat varmistaneet, että kaikilla tuntuu miehestä olevan joku mielipide. Mies on myös neljänkympin korvilla kovassa ja iättömässä kondiksessa kaikin puolin, viitteitä väsähtämiseen ei juuri näy. Henkilökohtaisesti ainoa huolenaiheeni mieheen liittyen on tietynlainen taantuminen tekemään ”sitä mitä muutkin” ja menemään vähän liiaksi päivän trendien mukaan, vaikka omat vahvuudet ovat muualla. Taito on siellä edelleen, mutta onko tahtoa enää, vai onko jalat jo oikeasti nostettu pöydälle eläköitymismielessä?”

Onko The Game vaikuttanut itseesi artistina mitenkään? Teiltä molemmiltahan löytyy kuitenkin esimerkiksi Westside Storyksi nimetty kappale ja 2Pac-tatuointi sekä muutama muukin rap-ikoni ihoon hakattuna…

”On varmasti. Minä ja läheisimmät ystävämme olimme varmasti suomirapin suurimmat G-Unit -fanit heidän suuruutensa aikana, ja kuulun kyllä niihin, jotka hamstrasivat kaiken The Gameen liittyvän. G-Unitin riveistä The Game oli oma suosikkiräppärini Lloyd Banksin jälkeen, ja se on paljon sanottu se. Omassa nuoruudessani 90-luvun gangsta rap oli äärimmäisen tärkeä vaikuttaja, ja totta kai oli siistiä, että tuli uusi artisti, joka ammensi juttunsa siitä kuvastosta ja perinteestä, olematta silti liian puristisesti siinä jumissa. Meissä on myös herra Taylorin kanssa jotain samaa. Olemme molemmat syntyneet vuonna 1979, ja omaamme varmasti rapin saralla tietyllä tapaa samat idolit, ja olemme kasvaneet samoilla klassikoilla. Meitä yhdistää myös koripalloharrastus. Samanikäistä, ja samanmielistä äijää on ollut itselle kiva fanittaa. Hauska yhteensattuma, että mun westside-kunnianosoitussinkkuni on saman niminen, kuin Gamen viimeiseksi kaavailtu albumi.”

Mitkä ovat mielestäsi Comptonin kasvatin keskeisimmät julkaisut? Mitkä albumit, mixtapet, yksittäiset biisit tai featit kannattaa ehdottomasti tarkistaa?

”Mixtapeja todella hamstrattiin ihan hulluna ennen The Documentarya, mutta en nyt osaa niistä nostaa jotain ylitse muiden. The Documentary oli kyllä niin täydellinen debyytti, että ei se jättänyt tarvetta haikailla mixtape-aikoihin. Siitä on hyvä aloittaa, ja painaa putkeen Doctor’s Advocate ja miksei LAX:kin. The Red Album (2011) ei ole huono levy sekään, mutta itselle siitä jäi jotain puuttumaan, enkä oikein osaa sanoa, jäikö siitä mulle edes mitään unohtumatunta biisiä muistiin? Megahittiä siitä ei tainnut enää irrota, tosin muistan The City -biisillä kuulleeni melko varmasti Kendrick Lamaria ekaa kertaa. Sitten tulikin Jesus Piece, joka oli mulle Gamen riemukas paluu top level -modeen. Sen jälkeiset levyt eivät ole mielestäni olleet mitenkään tajunnanräjäyttäviä, vaikkakin The Documentary 2 (2015) pitää pitkän biisilistansa sisällä paljon hyvää musaa. Retro-konseptilevy 1992 (2016) antoi odottaa paljon, mutta toteutus jäi hieman vaisuksi. Mutta kyllä mä, lukijana, ottaisin nää kaikki haltuun ennen Helsingin keikkaa.”

Oletko nähnyt The Gamea livenä? Aiotko itse mennä tällä kertaa paikalle ja jos aiot, niin millaisilla odotuksilla olet lähdössä keikalle?

”Olen nähnyt The Gamen kaksi kertaa. Ensin Nosturissa 2005 – ja se on jäänyt muistoihin yhtenä parhaimmista rap-keikoista, millä olen ikinä ollut, ja toisen kerran Kaapelitehtaalla 2007, mutta se ei yltänyt ihan samaan. Joskin, en ole varmaan ikinä diggaillut mistään keikasta Kaapelitehtaalla, syystä tai toisesta se ei venuena toimi mulle. Tulen kyllä olemaan paikalla Circuksessa, melko korkein odotuksin. Mä uskon, että saadaan paikalle motivoitunut ja näyttöhaluinen artisti. Toivotaan että isän menehtyminen hetki sitten ei paina liikaa, vaan nähdään The Game ennemminkin vetämässä rundia faijan kunniaksi, hyvällä meiningillä.”

The Game on ainakin LAX-albumistaan asti uhonnut aina silloin tällöin lopettavansa uransa. Uskotko että seuraava levy Westside Story jää todellakin artistin viimeiseksi, kuten on huhuttu?

”Mä en ole ihan varma, miksi pitäisi lopettaa, sillä mielestäni ukko on iskussa. Vaikea mennä toisen pään sisään, mutta voi olla, että ”tyytyväisyys” on päässyt iskemään, ja voi myös turhauttaa se, että se matsku, missä hän on vahvimmillaan, ei enää kiinnosta jengiä niin paljon että menestystaso johon mies on tottunut jää saavuttamatta. Ison oloista egoa The Game kantaa, joten voihan se ottaa luonnolle ja kehäraakkina kiertäminen ei kiinnosta. Paha sanoa. Itse luulen, että Westside Story on, oli miten oli, rauhassa ja motivoituneena kyhätty kiekko. Jos se on tehty lopettamismielessä olkoon niin. Toisaalta, niinhän sen Jay-Z:nkin piti lopettaa The Black Albumiin, ja kuinkas kävikään…”

Mitä itselläsi on lähiaikoina suunnitelmissa omien keikkojesi ja The Gamen keikan lisäksi?

”Mä en ole tekemässä viimeistä albumiani, enkä lopettamassa, haha! Nelostie-albumi on edelleen tulossa, vaikka homma onkin ihan mennyt sinkku kerrallaan etenemiseksi. Mulle on kuitenkin tärkeää saada kokonaisuus valmiiksi, kun siitä on kauan ääneen puhuttu… Saada kama yksien kansien alle ja kutsua sitä levyksi. Mä olen sen aikakauden miehiä, joille albumi merkitsee vielä jotakin. Mulla on kuitenkin vielä jotakin sydämelläni, mitä levy ehkä vähän huutaa lisää, joten uutta musiikkia tässä tehdään, ja toivottavasti myös pian julkaistaan. Mulla on tässä pitkän nelosalbumi-matkan varrella ollut erinäisistä syistä välillä vaikeitakin hetkiä synnyttää musaa, mutta tällä hetkellä musiikinteko tuntuu hyvältä ja olen iloinnut ja inspiroitunut viimeaikaisten sinkkujen menestyksestä. On tosi hyvä fiilis tehdä uusia biisejä, ja niitä on tulossa niin soolona, kuin Lahti United -kollektiivimme kanssa. Nähdään The Gamen keikalla, jengi!”

Ennakkoliput The Gamen keikalle myy Ticketmaster. Tapahtuma löytyy Facebookista täältä!