FUM.fi:n ENSINÄYTTÖ: Koura & TBI:n uutuusvideo on nostalgiatrippi vuosituhannen taitteessa ja 2000-luvulla lapsuuttaan eläneille

Eskapismia ja nuoruuden seikkailua henkivän kappaleen inspiraationa on toiminut The Doorsin Moonlight Drive.

Omaehtoista hiphopia tuottava Koura & TBI on onnistunut tekemään hieman nimeä itselleen kotikaupungissaan Jyväskylässä. Nyt Jere JaatisenTeemu Pitkälän sekä rumpali Martti Haaviston muodostama kolmikko julkaisee ensimmäisen videonsa Aivovaurio -EP:ltään, joka tuli ulos elokuussa.

FUM.FI päätti kysyä olennaisimmat asiat tulokkailta. Mistä Koura & TBI:ssä on kyse ja mitä heidän Purjehditaan Kuuhun -kappaleensa käsittelee? Lue alta!

Minkälainen historia teidän kokoonpanolla on?

Aloitimme vuoden 2016 lopulla muutaman biisikilpailuvoiton tiimoilta kirjoittamaan oman näköistä ja kuuloista hiphop-musiikkia omin ehdoin, ja matkamme on lähtenyt vauhdilla käyntiin. Julkaisimme ensimmäisiä biisejä alkuvuodesta, ja Aivovaurio EP:n elokuussa. Biisit ovat saaneet erittäin positiivisen vastaanoton, ja EP saavutti juuri 200,000 Spotify-kuuntelua. Homma on pyörinyt täysin omakustanteisesti. Viime kuussa Martti liittyi ryhmäämme rumpalin roolissa, ja nyt on aika työstää siistejä musiikkivideoita EP:n biiseihin, joista ensimmäisenä on Purjehdittiin Kuuhun.

Miten luonnehtisitte omaa materiaalianne ja mihin tähtäätte sillä?

Haluamme tehdä ennalta-arvaamattomia juttuja, ja näyttää taitomme ja luovuutemme niin musiikissa kuin visuaalisestikin. Biiseissämme sekoittuu tietoisesti eri genrejä juuri tämän takia. Haluamme kertoa tarinoita, ja jokainen biisi on meille oma maailmansa. Tekstit tulevat aina edellä. Aivovaurio EP oli YleX:n Nosteessa, ja kuvailimme heille musiikkiamme niin, että jos Max Martin tuottaisi musiikkia Twenty-One Pilots:lle ja soppaan sekoitettaisiin Nine Inch Nailsia, oltaisiin semi-lähellä. Tykkäämme tästä kuvauksesta edelleen.

Tulette Jyväskylästä, joka tunnetaan tuotteliaana hiphop-kaupunkina. Mikä erottaa teidät muista paikallisista tekijöistä?

Meillä on vähän erilainen lähestymistapa teksteihin. Hiphopille ominaisia aiheita ei välttämättä löydy biisien teksteistä, koska koitamme löytää freshejä aiheita ja tuoda uusia elementtejä suomihiphopiin. Otamme vaikutteita paljon hiphopin ulkopuolelta, ja tämä näkyy niin instrumentaaleissa kuin teksteissäkin. Livenä panostamme myös instrumentaalipuoleen ja teatraalisuuteen. Olemmekin juuri sovittamassa EP:n biisejä livemuotoon.

Onko teillä ollut mitään yhteistyökuvioita muiden artistien kanssa?

Yhteistyömme muiden artistien kanssa on rajoittunut tähän asti paikallisiin muusikkoihin. Venla Ruoppila ja Essi, sekä Sika-Timmi vierailevat Aivovaurio EP:n biiseillä. Otos-projekti on mukana kuvaamassa musavideoita. Jokainen tuo aina jotain omaa projektiin, mikä on siisti homma. Kooperaatio on yksi hienoimpia juttuja hiphopissa ja musiikissa ylipäätään. Meillä on pari nimeä jo mietittynä seuraaviinkin biiseihin ja projekteihin.

Mitä Purjehdittiin Kuuhun -kappale käsittelee ja miten se sai alkunsa?

Purjehdittiin Kuuhun on nostalgiabiisi Suomessa vuosituhannen vaihteessa ja 2000-luvulla lapsuutta eläneille, ja ensimmäinen laatuaan. Biisi käsittelee nuoruuttamme Keski-Suomen lähiöissä ennen varsinaista Internet-aikakautta, jolloin keskiössä olivat skeittaus, musa, Jackass ja paskat kännykkäkamerat. Näitä teemoja on upotettu myös biisin musavideoon. Videon kuvasi, ohjasi ja leikkasi lapsuuden tuttu Ville Leppänen otosprojektista meidän käsikirjoituksen ja toiveiden pohjalta.

Biisin instrumentaali oli valmiina jo pitkään ennen kuin sopiva teema lyrsyille löytyi. Jere löysi vanhoja VHS-matskuja lapsuudesta, ja se sytytti kipinän kirjoittaa lyriikat tästä aiheesta. VHS-materiaaleja päätyi myös musavideolle. Tajusimme myös, että meidän sukupolven nostalgiabiisejä ei Suomessa olla juuri tehty. Itse biisin nimellä oli alitajunnallinen yhteys The Doorsin Moonlight Driveen: ”Let’s swim to the moon / Let’s climb through the tide”. Nimestä versoi myös biisin hokema: ”Purjehdittiin Kuuhun ja paettiin tähtiin / ja kaikki korkeemmalta paremmin nähtiin / Virran huuhtomana valuttiin alas / Kasvettiin isoiks, mutta haluttiin takas”. Tietyssä vaiheessa sitä tajuaa lapsuuden seikkailuiden päättyneen, ja huomaamatta kasvaneensa aikuiseksi. Tältä pisteeltä ei ole enää paluuta, vaikka takoisi kuinka kovan nostalgiabiisin.

Millaisia asioita kaipaatte lapsuudestanne ja nuoruudestanne?

Me ollaan kaikki synnytty -92. Skeittaus, Nu-Metal, The Marshall Mathers LP, GTA III, paskat kännykkäkamerat ja Jackass oli meillä lapsuuden isoja juttuja. Kaikki tuntui aina uudelta ja jännittävältä. Talvet oli lumisempia, kesät pidempiä.

Teidän kolmihenkiseen ryhmäänne kuuluu myös rumpali, mikä on suhteellisen epätavallista hiphop-ympyröissä. Miten hän päätyi mukaan matkaanne?

Meillä oli alusta asti tarkoitus värvätä rumpali jengiin mukaan, jotta visioimamme livesovitukset saadaan toteutettua halutulla tavalla, ja jotta biisituotantoon saadaan freshiä näkökulmaa. Rumpaleita lähipiirissä löytyy useita, mutta Martin soittotyyli ja meininki vastasi parhaiten sitä, mitä Koura & TBI edustaa. Martti on vanha tuttu lukioajoilta, ja fuusioitui joukkoomme kuin liemikuutio soppaan.

Millaisia suunnitelmia teillä on lähitulevaisuudelle?

Sovitamme tällä hetkellä biisejä livemuotoon. Pyrimme tuomaan esiin biisien täyden potentiaalin liveversioissa. Keikkahommat aloitamme ensi vuoden puolella. Keskitymme nyt myös musiikkivideoiden julkaisuun. Rakastamme musavideoiden tekemistä, ja aiommekin työstää mahdollisimman monesta Aivovaurio EP:n biisistä videon. Hirttoköysirata on itseasiassa kuvattu jo, ja raakaversio on valmiina. Uusia biisejä on myös tuloillaan, ja tän vuoden puolella voi jo tippua jokunen biisi. Saa nähdä. Hommaa kuitenkin riittää!