FUM.fi:n ENSINÄYTTÖ: Konala Cartelli päättää hiljaiselonsa cypher-henkisellä uutuusvideollaan

Nyökkäys on paras puolustus!

Vuonna 2001 Helsingin Konalassa perustettu omakustanneihme Konala Cartelli on palannut takaisin räppigeimeihin. Gabi, Mängi, Stabi, VeejayVisva ja Jivefunk ovat saaneet kasaan uuden videon N.O.P.P., joka nähdään nyt FUM.FI:n ensinäytössä.

Mikäli kollektiivin nimi ei soita milleniaalien kelloja, niin otetaan alkuun pieni kertaus: Konala Cartelli oli ensimmäinen kotimainen rap-ryhmä, joka breikkasi isosti nimenomaan Internetin kautta. Nettijulkaisujensa suosion innoittamana kokoonpano päätti tehdä albumin Kämmenlaiva, josta tuli yksi vuoden 2003 myydyimmistä omakustanteista. Levy myi lähes kaksi tuhatta kappaletta eli niin sanottua ”ghettoplatinaa” ilman minkäänlaista rahallista promootiota.

Seuraavan kesän Pipefestin aikoihin Konala Cartelli julkaisi ajan hengen mukaisesti streettapen, joka kantoi nimeä Kuuminta hottia vol. 1. Myöhemmin ryhmän jäsenillä on ollut useita soolo- ja sivuprojekteja.

Mutta miksi Konala Cartellin toiminta hiipui, vaikka kuusihenkinen kollektiivi oli takavuosina todella suosittu? Lue alta kokoonpanon tuore haastattelu!

Konala Cartelli on täällä taas, mikä on vähintäänkin helmeä pitkän poissaolon jälkeen. Mitä äijille kuuluu ja mikä on KC:n status tällä hetkellä?

On tylsää, että kaikki vastaa aina että ”hyvää kuuluu”, mutta meille sen sijaan kuuluukin ehkä jopa erinomaista. Jokasella on vähän omia kuvioita taustalla vireillä, mutta edelleenkin yhdessätekeminen on kivaa ja se on se meidän juttu.

Jos joulupukilta jotain vois toivoa, niin lisää yhteistä studioaikaa olis varmaan jokasella lahjalistalla.

Uusin julkaisunne kulkee nimellä N.O.P.P. Miten kappale sai alkunsa ja mistä sen nimi tulee?

Me tossa kelailtiin, että voitais käydä tutustumassa elämään Kehä III:n ulkopuolella ja bookattiin kaverin mökille reissu reilu vuosi sitten joulun alla. Tehtiin siinä saunomisen ohessa klassinen cypher-biisi, missä käytännössä jokainen vuorollaan tiputti omat värssynsä. Siinä yhteydessä ku niskanikamat rupes huutaa hoosiannaa, niin se kertsikin rakentui. N.O.P.P. on siis lyhenne kertosäkeen (Nyökkäys On Paras Puolustus) hokemasta.

N.O.P.P. on historianne toinen video. Ensimmäinen oli vuonna 2011 julkaistu Jep Jep Joo, joka on rikkonut miljoonan toiston rajan YouTubessa. Numerot ovat sitä luokkaa, että levylafkojenkin luulisi olevan kiinnostuneita, mutta olette silti julkaisseet uutta materiaalia todella harvakseltaan. Miksi?

Meillä oli Jep Jep Joon jälkeen tavallaan vähän taiteellinen kriisi: kaikki meistä halusi päästä eteenpäin aikasempien tuotoksien
”KC-saundista”, eikä se 2000-luvun alun meininki enää kuulostanut omalta. Pitkän aikaa mietittiin, että mihin päin lähetään bändiä viemään – jotain muuta pitää tehdä, mutta mikään ei oikeen tuntunut omalta. Ollaan tehty siitä lähtien vaan ihan vaan musaa, kunnes löydetään jotain mistä voidaan kaikki olla yhtä mieltä. Meillä on kovalevyt täynnä raakileita, joista kaikki eri tyylisiä – löytyy kokeilevampaa, chillimpää, jazzahtavaa, teknompaa, aggressiivisempaa ja träpimpää KC:ta. Ollaan oltu sen takia taka-alalla viime vuodet ja tehty vaan musaa, kunnes löydetään sellainen saundi, jonka takana voidaan seistä. Jos siinä kestää, niin siinä kestää – loppupeleissä kaikki meistä tykkää vaan tehdä musaa.

Suomalainen hiphop on muuttunut todella paljon Kämmenlaivan ajoista. Mitä te tuotte tämänhetkiselle kentälle lukuisten trap-soundin edustajien ja enemmän tai vähemmän pop-henkisten listahittien sekaan?

Joo, ajat muuttuu ja tyylit sen mukana. Nykyräpistä löytyy kaikenlaista hyvää diggailtavaa tosi paljon ja on siisti nähdä, miten
kenttä ja tekijät on kasvaneet vuosien aikana. Kaiken positiivisen vastapainona sitten välillä tuntuu että tekijöiden määrästä huolimatta saundimaailma on joskus aika kapea. Me itse haluttaisiin nähdä ja kuulla siellä enemmän rehellistä boom bap -saundia, joten sama kai sitä on sitten tehdä itse. Meidän saundista kuuluu aika hyvin vaikutteet läpi ja sitä minkälaista musaa me ite tykätään kuunnella. Suurimmat vaikutteet tulee luonnollisesti sieltä ysäriltä päin, mutta kyllä meidän saundimaailma elää myös träpähtävään kamaan päin ja mihin ikinä. Ei me haluta laatikoida ketään tai mitään, vähiten itseämme – me mielellään räpätään mihin vaan mikä on hyvää.

Pakollinen kysymys uudesta albumista: onko sellaista enää suunnitteilla vai jatkuuko KC:n matka tästä eteenpäin samalla yksittäisten singlejulkaisujen linjalla?

Tuntuu vähän, että jengin kuuntelutottumukset on muuttuneet. Striimauspalveluiden, YouTuben ja muiden aikakaudella yksittäiset biisit hallitsee, levyjä kuunnellaan enää harvoin kokonaisuuksina. Ollaan pidetty niin kauan hiljaiseloa, että nyt on hyvä fiilis pistää ulos laatikoihin kasautuneita biisejä jengin kuultavaksi. Jos joku on jäänyt kaipailemaan KC:ta Jep Jep Joon jälkeen, niin tunne on molemminpuolinen – matskua on paljon, ja koitetaan saada mahdollisimman paljon siitä kiinnostuneiden korviin. Me tehdään nyt ensin rutistus ja laitetaan pihalle biisit, mitä on vuosien varrella kertynyt ja mitkä olis pitänyt julkasta jo aikaa sitten. Sitten kun pöytä on tyhjätty, niin lähdetään kasaamaan uutta pitkäsoittoa. Ja tottakai jatkuvasti tehdään uutta.

Teettekö enää keikkoja?

Edellisistä keikoista on jo aika pitkä aika, kun ei olla haluttu lähteä lavoille uudelleen ennen kuin on hyvä setti uusia biisejä. Pelkkiä Kämmenlaivan biisejä tuskin kukaan jaksaisi esittää saatikka sitten kuunnella. Vuodelle 2018 on jo joitain sovittuja keikkoja, joten meitä on pitkästä aikaa mahdollista nähdä myös livenä ensi vuoden aikana.

Millaisissa tunnelmissa Konala Cartelli suuntaa kohti vuotta 2018? Annatteko mitään uuden vuoden lupauksia?

Hyvissä tunnelmissa lähdetään kohti seuraavaa vuotta, studiolla tulee vietettyä aikaa entistä enemmän. Mutta ei varmaan muuta luvata, kuin että jatketaan musisointia ja tehdään mahdollisimman hyvää meidän näköistä musiikkia, ja tehdään sitä niin paljon kuin mahdollista. Videoita, biisejä, levyjä. Kaikkea on tulossa. Stay tuned! Niin ja Visva lupaa lopettaa tupakoinnin.