Fintelligensin uudella julkaisulla kuullaan jälleen ruotsalaisen hiphopin isoa nimeä – muistatko aiemmat yhteistyökappaleet Petterin kanssa?

Daniel Lundkvist

Fintelligensillä ja Petterillä on takanaan pitkä yhteinen historia.

Vuosituhannen taitteessa Elastisen ja Iso H:n muodostama Fintelligens teki pioneerityötä nostamalla suomenkielisen hiphopin kellareista osaksi valtavirtaa. Samalla kaksikko toimi uranuurtajana myös kansainvälisen yhteistyön osalta työskentelemällä ruotsalaisten, norjalaisten ja tanskalaisten rap-nimien kanssa.

Tommy Teen ja Ken Ringin ohella duon nimekkäimpiin yhteistyökumppaneihin lukeutui Petter, joka oli noihin aikoihin suosionsa huipulla myytyään multiplatinaa Bananrepubliken-albumillaan. Nyt Fintelligens ja Petter ovat lyöneet jälleen päänsä yhteen ja äänittäneet yhdessä uutta materiaalia Rähinä Recordsin 20-vuotisjuhlavuoden kunniaksi. Uusi single Kivijalka toimiikin hyvänä muistutuksena siitä, ketkä toivat kansainvälisen yhteistyön kuvioihin.

Stockholm-Helsinki kuuluu kaikkien tuntemien kotimaisten hiphop-klassikoiden kaanoniin, mutta missä muissa yhteyksissä Fintelligens tai sen jäsenet ovat työskennelleet Petterin kanssa? FUM.FI tiputtaa faktat tiskiin.

V/A – Scandalnavia (2000)

Elastinen pääsi heti uransa alussa mukaan norjalaisen Tee Productionsin Scandalnavia Vol. 1 -kokoelmalevylle. Kokoelman nimikkoraidalla kuultiin hänen lisäkseen useita norjalaisia, tanskalaisia ja ruotsalaisia nimiä, joista yksi oli Petter. Scandalnavia-posseträkki julkaistiin singlenä ja siitä tehtiin videokin. Pätkän siitä näet upotteesta.

Eye N’I – Lär Dom feat. Natural Bond & Fintelligens (2001)

Fintelligens nauhoitti Tän tahtiin -albuminsa osittain Sundsvallin Sidelake-studioilla, missä Eye N’ I oli samaan aikaan tekemässä omaa Radiorevolution-levyään. Kellareiden kasvatit otettiin mukaan Hardkår-singlen B-puolella julkaistulle Lär Dom -remixille, jossa oli äänessä koko Natural Bond -posse. Kappaletta ei Internetistä tai suoratoistopalveluista tähän hätään löytynyt, joten upotuksena on alkuperäinen albumiraita. Ei muuta kuin 12″ vinyyliä metskaamaan!

Fintelligens – A-ha feat. Petter, ADL, Jurassikki, KT, Aspekti, Kapasiteettiyksikkö & Jussi Valuutta (2002)

Fintelligensin kolmannella albumilla ei enää jatkettu Seitsemän veljestä -saagaa, mutta levyltä löytyi silti ruotsalaisten tuella purkitettu posseraita. Suosittelemme kiinnittämään huomiota Petterin versen jälkeiseen Aspektin osuuteen, sillä jokaisessa lainissa sanojen ensimmäisistä kirjaimista muodostuu artistin oma nimi: ”Alust Saakka Pelannu Ei Koskaan Turhaa Itkuu”…

Petter – Det Går Bra Nu Remix feat. Hallitus (2006)

Det Går Bra Nu oli Petterin viidennen albumin kiistattomasti isoin hitti ja sen remixillä oli mukana jopa Fabolous. Petter teki kappaleesta kuitenkin toisenkin remixin Rähinän hallituksen eli Fintelligensin ja Kapasiteettiyksikön kanssa. Remix julkaistiin DJ Largen Bananmixtapet-mixtapella, jonka kansi mukaili Bananrepubliken-levyn kantta. Kappale kuullaan upotuksessa noin 16 minuutin paikkeilla.

Petter – Storstadsidyll Remix feat. Iso H (2006)

DJ Largen Bananmixtapet-julkaisulla on Det Gå Bra Nu Remixin ohella myös Petterin ja Iso H:n yhteistyöraita. Selkeästi samalla aaltopituudella ollut duo kuvailee suurkaupungissa elämisen idylliä samaiselta P-albumilta löytyneen Storstadsidyllin remixissä. Kappale alkaa upotuksen kohdasta 25:20.