Fintelligens ja Kapasiteettiyksikkö palaavat keikkalavoille – tiedossa kolme yhteiskeikkaa

Rähinä Recordsin perustajajäsenet nähdään Blockfesteilla, Pipefestissa ja Summer Upissa.

Viime vuosina tauolla olleet Fintelligens ja Kapasiteettiyksikkö nähdään tänä kesänä ensimmäistä kertaa kolmella yhteisellä festarikeikalla. Suomalaisen hiphopin pioneerit juhlivat 20-vuotiasta Rähinä Recordsia yhteiskeikoilla Lahden Summer Upissa, Sotkamon Vuokatin Pipefestissa sekä Tampereen Blockfesteilla.

Elastisen ja Iso H:n muodostama Fintelligens nosti suomenkielisen rapin underground-ilmiöstä valtavirtaan vuosituhannen taitteessa singleillään Voittamaton, Kellareiden kasvatit ja Stockholm-Helsinki. Niitä seurasi kaksikon syyskuussa 2000 ilmestynyt debyyttialbumi Renesanssi, jota pidetään yleisesti yhtenä suomalaisen hiphopin kulmakivistä. Renesanssin jälkeen aikansa ylivoimaisesti suosituin kotimainen rap-duo julkaisi viisi muutakin pitkäsoittoa, joista viimeisin on vuonna 2011 julkaistu Täytyy Tuntuu.

Fintelligensin kanssa samoihin aikoihin alkunsa saanut Kapasiteettiyksikkö vakiinnutti yhtä lailla suomalaisen hiphopin paikkaa tasavertaisena musiikinlajina muiden genrejen joukossa. Andun, Tasiksen ja Uniikin perustama kokoonpano tuli tunnetuksi vuoden 2001 esikoisalbumillaan Päivästtoiseen. Kolmikko julkaisi vuosina 2001-2006 viisi pitkäsoittoa, joilta muistetaan esimerkiksi ryhmän isoin hitti Pakko saada sut ja Hectorin kanssa tehty Tää on mun stadi. Lisäksi Kapasiteettiyksikkö on jäänyt ihmisten mieliin etenkin hiotuilla live-esiintymisillään.

Fintelligensin ja Kapasiteettiyksikön syksyllä 2003 kaupparekisteriin liittämä Rähinä Records sai alun perin alkunsa jo vuonna 1998. Rähinä on vuosien saatossa julkaissut yli 50 albumia ja nostanut koko kansan tietoisuuteen artisteja kuten Cheek, Brädi ja Nelli Matula sekä järjestänyt useita tapahtumia.

Levy-yhtiön pyörittämisen ohella Elastinen ja Uniikki ovat luoneet menestyksekkäät soolourat, kun taas Iso H on pitänyt studiolla soundin korkealaatuisella tasolla. Useiden Rähinä-hittien kertosäkeistä tuttu Tasis on kunnostautunut muun muassa Rähinän graafisena suunnittelijana ja Andu on rakentanut We Are Group -ravintolakonserniaan.