Eskapistinen hahmo ei jää taakse, vaikka uusi materiaali onkin astetta totisempaa – haastattelussa Skandaali

Skandaali pohjustaa kolmatta albumiaan.

Yli vuoden mittaisen julkaisutauon pitänyt Skandaali on tiputtanut täsmäiskuna juhannukseen uuden singlen nimeltä Samoil silmillä. Skandalailaman kevyeksi kesäfiilistelyksi ja nuoruuden muisteloksi kuvailemalla raidalla kuullaan artistille ominaista rujoa lyriikkaa iskelmä-henkisen taustan päällä.

Kertosäkeeseen Skandaali on saanut Kuningasidea-kokoonpanosta tutun Väinöväinön, joka muistetaan myös yhtä lailla M-Eazy Musicille kiinnitetyn Tuomas Kauhasen Enkeli-hitistä. Mistään kesähittikaavan kopioinnista uudessa kappaleessa ei kuitenkaan ole kyse.

– Oltiin Väinön kanssa studiolla juonimassa muita hommia reilusti yli vuosi sitten ja tää biisi sai silloin salakavalasti alkunsa, Skandaali kertaa.

Skandaalin edellinen single Hukas ilmestyi viime vuonna toisen ison kansallisen dokausjuhlan eli vapun alla. Kappale sai julkaisunsa yhteydessä monilta kolkkoa palautetta, kun osa pitkän linjan kuuntelijoista uskoi artistin hukanneen itsensä lähinnä musiikillisesti. Skandaalissa soraäänet eivät silti herättäneet mitään sen ihmeellisempiä ajatuksia.

– Etenkin jälkeenpäin on saanut huomata, että on sitä ihmiset jaksaneet kuitenkin kuunnella. Mulle oli tärkeää, että itse pidin biisistä ja siksi se julkaistiin. Toiset tykkää, toiset ei, suorasanainen ämsee kuittaa reilu vuosi myöhemmin.

Iso osa Skandaalin seuraajista on jo kolmekymppisiä, joilla on taipumus haikailla 2000-luvun alkuvuosien Terroristereo-aikoja ja Joniveljen biittejä. Heidän onnekseen kaksikkoa tullaankin kuulemaan jo lähiaikoina samalla raidalla jyväskyläläisen Rekamin tuottajalevyllä.

Yhteistyölle on Skandaalin mukaan tiedossa jatkoa muutenkin.

– Tulevalle albumille on jo tehty yksi Joniveljen tuottama biisi ja toivon saavani sinne toisenkin. Lisäksi EP:stä ollaan joskus puhuttu, mutta mitään ei tietenkään luvata, heh.

Sen sijaan alkuaikojen Terroristereo-nimeä tuskin enää otetaan käyttöön, vaikka yhteisiä projekteja tulisi lisääkin.

– Se oli kuitenkin Ezkimon juttu, Skandaali toteaa.

Joniveli ja Skandaali vuonna 2003.

Putkaradion ja Kultalevyn sekä uusien soolojulkaisujen välillä vettä on ehtinyt virrata enemmänkin. Luonnollisesti ajan kuluminen tulee ilmenemään myös Skandaalin kolmannella, toistaiseksi vielä nimeämättömällä albumilla.

– Lonkalta sanoisin, että tällä kertaa tullaan kuulemaan myös totisempaa ja henkilökohtaisempaa kamaa. Eskapistinen roolin vetäminen ja outoilu tulevat toki myös olemaan vahvassa asemassa.

Sanoituksissaan jonkinlaisena antisankarina näyttäytynyt Skandaali oli aikoinaan sellainen myös oikeassa elämässä monelle hiphop-puristille hänen päästessään työskentelemään isojen ulkomaisten nimien kanssa. Miehen portfoliosta löytyy useita kappaleita, joilla kuullaan artisteja kuten GZAJeru The Damaja, Ghostface KillahRoyce 5’9″ ja Tha Alkaholiks. Skandaalilla ei ole edelleenkään mitään kansainvälisiä yhteistyökuvioita vastaan, vaikka niitä ei ole aktiivisesti enää haettukaan Rockin’ Da North -aikojen malliin.

– Ei kai sitä omien idoliensa kanssa räppäämisestä voi ikinä saada tarpeekseen. Mielessä on muutama nimi, jotka erityisesti haluaisin samalle träkille, mutta nähtäväksi jää, Skandaali pohtii.

Kesällä Snagunakin tunnettu artisti tekee yhden festarikeikan, joka nähdään Hämeenlinnan uudessa Mellakka Festival -tapahtumassa. Keikasta on lupa odottaa poikkeuksellista, sillä se on historian ensimmäinen Skandaalin ja Konala Cartellin yhteiskeikka. Mutta miten se toteutetaan käytännössä, kun yhteistä materiaalia ex-Löyly-Viihde -partneri Mänginkin kanssa on ainoastaan muutaman kappaleen edestä?

– Setti tulee varmasti olemaan jaettu pääpiirteittäin kahteen osaan, mutta kun kaikki räppäreitä ollaan, niin eiköhän sieltä löydy yllätysvierailijoita biiseihin puolin jos toisin.