Ensimmäisen levy-yhtiösinglensä julkaissut Dilemma: ”Ei ole ketään muuta, joka voisi olla lähellekään niin kuin minä”

Dilemma räppää uudella singlellään itseensä uskomisesta ja sen hyväksymisestä, että nautintoa tavoitellessa myös kärsimys on väistämätöntä.

Dilemma on etelä-helsinkiläinen artisti, jonka tuotantoa voisi kuvailla moderniksi hiphopiksi. Räppäri on ensimmäinen Yle FOLK:n tukema artisti, minkä lisäksi hän on voittanut useita hiphop-festareiden yleisöäänestyksiä. Nyt Dilemma on julkaissut ensimmäisen levy-yhtiösinglensä Kylmää ja Kuumaa.

Mistä Kylmää ja Kuumaa kertoo?

Kylmää ja kuumaa kertoo siitä, ettei ole välimuotoja. Kun sä elät ja teet, sun on mentävä täysii, ja kun sä meet täysii, sieltä tulee pakollista failuree. Se tekee kipeetä ja kylmää, mut sun on pakko kävellä kylmän läpi, että pääset sinne kuumaan.

Facebook-päivityksessäsi alustit Kylmää ja Kuumaa -biisin julkaisua näin: ”Ennen peittelin mun historiaa, nyt oon ylpee siitä. Jokaisesta failuresta ja niitten tuomasta kehityksestä & vaikutuksesta mun elämään.” Millainen historiasi sitten on, mitä olet peitellyt?

– Oon peitellyt koulukiusattuna olemista, sitä et mä oon yksinhuoltajan poika ja etten ollut ala-asteella se suosituin tyyppi. Ennen koin, että ne on mun heikkouksia. Mua ei kiinnostanut futis, koris ja muut joukkuelajit kuten muita kundeja, vaan halusin harrastaa breikkiä ja elää musiikin kautta.

– Kun hiphop tuli Suomeen, mua ei kiinnostanut ne kärkinimet, joita jengi haippas. Silloin koin, että oon outo ja että mussa on jotain vikaa, kun mua kiinnosti enemmän mitä tapahtui Jenkeissä hiphopin ja konemusiikin välimaastossa. Bomfunk MC’s oli mulle isompi kuin Eminem tai Fintelligens. Hiphop ei yksissään säväyttänyt, vaan se koko kulttuuri – ei lökäpöksyt, vaan tanssi, energia ja se visuaalisuus kiehtoivat.

Mistä sait rohkeutta kulkea omaa tietäsi?

– Olin yksin juttujeni ja ihanteideni kanssa, enkä liittynyt seuraan, mikä olisi voinut vetää mut matalaksi. Yritin kyllä, mutta ei vaan visiot kohdanneet. Piti olla lojaali itelleni, mutta silloin ajattelin, että se on heikkouteni. Myöhemmällä iällä tajusin, että erilaiset lähtökohtani genressä ovatkin vahvuuteni. Ei ole ketään muuta, joka voisi olla lähellekään niin kuin minä.

– Levy-yhtiöstäni varoiteltiin, että tässä kuussa julkaistaan paljon sinkkuja ja että on siksi riski pistää eka biisi ulos labelin kautta, mutta sanoin, että yksikään niistä ei oo minä, joten ei kiinnosta.

Tiedotteessa sanottiin Kylmää ja Kuumaa:n olevan omaleimainen kokonaisuus. Mikä siinä on omaleimaista?

– Se että se oon minä. En ajattele lähtökohtaisesti sitä, erotunko muista. Ajattelen, että oon seurannut omia impulssejani ja erotun sen verran, kun mun persoona erottuu. Teen musiikkia vaan omista lähtökohdistani. Kaikki haluaa lyödä sulle standardeja, mutta sitä ei pidä kuunnella.

Eikö muut sitten tee omaa juttuaan omista lähtökohdistaan ihan yhtä lailla?

– Mä toivon, että jokainen artisti seuraa omia impulssejaan. Tottakai esimerkiksi samasta klikistä tulevien artistien lähtökohdat on keskenään samankaltaisempia.

Uudella biisillä flowsi on jotenkin erilainen kuin ennen, mistä se johtuu?

– Varmaan siitä, että tuotanto on erilainen. En ole millään tavalla fakkiintunut tietynlaiseen flow’hun. Vanha juttu ei jaksa säväyttää mua kahta kertaa, enkä saa identtisistä biiseistä itselleni mitään. Muutos on vääjäämätöntä, mikä luo myös sen kylmän ja kuuman. Se johtuu puhtaasti siitä, että haluan kokeilla uusia asioita. Haluan kehittyä persoonana.

Mihin asti pyrit musiikilla pääsemään?

– Nyt on pakko sanoa, että meillä on huikea tiimi, ja se on valjastettu sillä tavalla, että ihmisillä mun ympärillä on oma unelma, päämäärä ja tavoitteet. Haluan, että kaikki nämä yksilötason tavoitteet saadaan täytettyä. Tässä ei ole kyse musta, vaan että päästään tilanteeseen, että näkemäni ja kokemani kautta pystyn antamaan lähimmäisilleni, mitä ne haluaa. Toivottavasti voin avata vääryyksiä ja antaa voimaa niille, jotka ovat kärsineet.

Keitä tarkoitat läheisilläsi tässä kohtaa?

– Mulla on muutama tuottaja – pari ydintyypiä, joiden kanssa klikkaa, ja ne tietää mun persoonan ja miten ne haluaa tuoda sen esiin. Mun perhe, avovaimo ja manageri, kuvaaja ja ohjaajat ja kaikki, pyrin olemaan kaikille mahdollisimman vahva kanava toteuttaa intohimoaan.