Ensimmäinen suomalainen breakdancen kuninkuuskilpailuissa Japanissa

Japanissa käydään huomenna 3.12. breakdancen epäviralliset maailmanmestaruuskilpailut, joiden finaaliin on ensimmäistä kertaa kutsuttu suomalainen breikkaaja. Jussi "Focus" Sirviö on jo aiemmin nähty Red Bull BC One:n tuomaristossa.

Kuva: Stev Bonhage

Viime vuonna presidentin itsenäisyyspäivän vastaanotollakin nähty katutanssija Jussi ”Focus” Sirviö on kutsuttu ensimmäisenä suomalaisena Japanin Red Bull BC One -kilpailujen osallistujaksi. Kyseisiä mittelöitä pidetään breakdancen epävirallisina maailmanmestaruuskisoina. Tapahtuma on niin merkittävä, että sen finaaleihin pääsevät määrittävät käytännössä nuorten tanssijoiden omaksuman muodin seuraavalle vuodelle. FUM ja Redbull näyttävät kilpailuista suoraa livestreamia FUM.fi-sivustolla huomenna lauantaina 3.12

Kuva: Anssi Saviluoto
Kuva: Anssi Saviluoto

Muuramessa varttunut Jussi Sirviö aloitti breikkaamisen vuonna 1995, jolloin laji oli Suomessa vielä hyvin pieni. Lähtökohdiltaan hän kertookin pitävänsä itseään hyvin erilaisena tanssijana kuin useimmat tämän vuoden finalistit.

– Monet heistä ovat hyvin kilpailuorientoituneita ja ovat suurilla lavoilla kuin kotonaan. Itse sen sijaan olen kasvanut tanssijana pienissä ringeissä, ja ensimmäisiin kunnon battleihin eli breikki-kilpailuihin pääsin vasta neljä vuotta tanssittuani. On mielenkiintoista nähdä, minkälainen vastaanotto tyylilleni tulee Japanissa olemaan.

Toisaalta mahdollisuuksien vähäisyys uran alkutaipaleella auttoi Sirviötä arvostamaan koko kulttuuria ja toi omaan tanssiin lisää syvyyttä, sillä jokainen tiedonjyvänen oli tärkeä ja jokainen kokemus hyvin merkityksellinen.

– Läsnäolo ja rakkaus lajia kohtaan näkyy totta kai tanssissa, sillä taidettahan tämä on. Jos joku alkaa breikkaamaan pelkästään siitä lähtökohdasta, että haluaa voittaa kisat, niin tanssista tulee väkisinkin aika pinnallista.

Koska tilaisuuksia oli Sirviön nuoruudessa vähän, pientäkin näytönpaikkaa varten saatettiin treenata kuukausia. Suomalaisuuteen kuuluva tietty jääräpäisyys, perusteellisuus ja sisu sopivatkin breikkaamiseen hyvin: pienetkin yksityiskohdat on aina haluttu hioa kuntoon, mikä tekee liikkeestä kaunista ja puhdasta. Nykyisin suomalainen breikkaus, jonka sanansaattajana Sirviö on kärkijoukoissa toiminut, tunnetaankin maailmalla vahvasta pohjatyöstään ja koko hip hop -kulttuurin juuria kunnioittavasta mentaliteetistaan.

Nykyisin Focus on yksi maailman arvostetuimmista breikkareista sekä lajin tuomareista. Viime vuonna hänet nähtiin jo Red Bull BC One:n lavalla tuomarin roolissa.

– Hurjaltahan se tuntui, mutta oikeastaan vielä hurjemmalta tuntuu päästä skabaamaan, sillä suurin osa muista kilpailijoista on minua paljon nuorempia. Pitää antaa kokemuksen ja sen kautta tulleen karakterin puhua puolestaan, Sirviö nauraa.

Huipulle pääsy on artistin itsensä sanoin vaatinut järjettömän määrän treeniä, sinnikkyyttä ja omistautumista. Suuren luokan kilpailukutsu toi vielä uudenlaista motivaatiota treenisaliin sekä määrätietoisuutta myös sen ulkopuolelle:

– Hip hop -kulttuurin eläminen ja siihen liittyvien tarinoiden kuuleminen on tuonut minulle aina lisää fiilistä ja kasvattanut liekkiä. Olen nyt myös tarttunut entistä aktiivisemmin jokaiseen tilaisuuteen testata omia taitojani sekä ringeissä että kilpailuissa.

 

Huomenna nähdään, kuinka miehen käy. Voit seurata tapahtumaa livestreamin välityksellä FUM.fi-sivustolla.

Teksti: Anniina Tikka