”En missään nimessä pitäisi mitään maskia enää” – haastattelussa uutta materiaalia julkaissut ja samalla naamiostaan luopunut Keko Salata

Ansku Sinisalo

Keko Salata ei koe enää tarpeelliseksi piilotella.

Vuonna 2015 suomalaiseen musiikkimaailmaan ilmaantui salaperäinen uusi hahmo nimeltä Keko Salata, joka kätki oikean henkilöllisyytensä teatraalisen naamion taakse. Kotimaista hiphopia seuranneille artistin identiteetin ratkaiseminen ei kuitenkaan ollut turhan haasteellista: kirjaimet uudelleen järjestelemällä nimen takaa löytyi Sakke Aalto, jolla oli jo takanaan pitkä historia kotimaisten artistien tuottajana.

Urbaania lähiöelämää, mustavalkoisten elokuvia, modernia poppia ja slaavilaista iskelmää yhdistelevä tuotanto puri yleisöön, vaikka suurin mystiikka haihtuikin artistin ympäriltä nopeasti. Keko Salatan viime vuonna julkaistu esikoisalbumi Neuroottinen, dramaattinen, charmikas herätti siinä määrin kiinnostusta, että se ylitti kultalevyrajan.

Toisen albuminsa kohdalla Aalto on päättänyt luopua maskistaan, vaikka vielä puoli vuotta sitten sen käyttö tuntui edelleen tarpeelliselta.

– Mä oon ollut aina ujo ja herkkä tyyppi. En ikinä ollut ajatellutkaan että omalla naamalla kehtaisin esittää musiikkia, kuten muut artistit. Jotenkin se oma epävarmuus vaan vei aina voiton. Se on monen asian summa, mutta ilman sitä maskia tätä prokkista ei ehkä ois julkaistu ikinä, Aalto kertaa.

Elämä pääsi kuitenkin yllättämään, ja Aalto huomasi oppineensa antamaan itselleen anteeksi omia heikkouksiaan. Samalla hän havahtui siihen, että myös muilla on yhtä lailla heikkouksia eikä kukaan ole täydellinen.

– Nyt tilanne on se, että en missään nimessä pitäisi mitään maskia enää. En mä halua piilotella niin kuin ennen.

Venetsiasta tilattu maski jää siis pois kuvioista, mutta muita isompia muutoksia artistin toimintamalliin ei ole tiedossa. Aalto ei vieläkään kaipaa omia kasvojaan televisioon tai lehtien palstoille, sillä huomio on tarkoitus keskittää jatkossakin itse pääasiaan eli musiikkiin. Aallon tuoreinta tuotantoa edustaa single Älä sano, jonka idea lähti taas kerran artistin omasta historiasta.

– Se käsittelee kipuilua siinä tilanteessa missä toinen on suhun rakastunut ja sä et vaan pysty vastaamaan samalla tunteella, ja lopuksi vaan tuntuu pahalta, molemmista. Olin tekstin kanssa aluksi jumissa, mutta Mariska tuli apuun ja ymmärsi biisin pointin, saatiin siitä tosi hieno. Musikaalisesti miellän sen semmoiseksi moderniksi ranskalaiseksi chansoniksi, Itä-Helsinki -vaikutteilla off koors.

Uuden Keko Salata -materiaalin lisäksi Aallon omalta levy-yhtiöltä SAHH:lta on lupa odottaa muitakin julkaisuja. Labelin perustajan mukaan suunnitelmissa on laittaa ulos muutakin kuin urbaania musiikkia.

– Mä rakastan musaa, ihan kaikenlaista, Aalto päättää.