”En anna periksi ikinä” – Suomen vallanneen Twerk-innostuksen takaa löytyy periksiantamaton visionääri

Suomalainen tanssija ja yrittäjä Tinze pyörittää suosittua Tinze Twerk Studiota Helsingissä ja järjestää ja tuomaroi viikonlopun Twerk SM -kisoja.

Twerkkauksen SM-kilpailut järjestetään viidennen kerran Helsingissä The Circuksessa. Mistä twerkkauksessa oikein on kyse?

”Twerkkaus on pepputanssia. Se on tosi fyysinen ja tekninen tanssilaji. Laji on suomessa aika tuore, oon opettanut sitä neljä tai viisi vuotta. Se on lajina urbaani, muuttuva ja mukautuva. Toiminta kehittyy ja kasvaa suomessa koko ajan.”

Näin kertoo Tia-Maria Sokka eli Tinze. Hän on suomalainen twerkkauspioneeri ja visiönääri, joka haluaa kehittää tanssilajia sekä itseään tanssijana.

 

Tinze osallistui Yasu Jukkolan järjestämiin twerk-kisoihin ensimmäisen kerran vuonna 2014. Tätä ennen laji oli Suomessa lähes tuntematon, lukuun ottamatta Miley Cyrusin kohuttua twerkkausta vuoden 2013 MTV:n musiikkivideogaalassa. Voimistelua, reggaetonia ja dancehallia harrastanut Tinze ei ollut twerkannut tätä ennen, mutta lantion liikkeet ovat aina olleet hänelle luontaisia, joten hän lähti innostunein mielin kisaamaan ja sijoittui toiseksi. Kokeiltuaan lajia hän hurahti siihen täysin. Vuotta myöhemmin, vuonna 2015, järjestettiin ensimmäiset Twerkkauksen SM-kisat, joissa Tinzestä tuli lajin ensimmäinen Suomen mestari.

Vähitellen Tinze alkoi opettaa lajia ja pitää Suomen ensimmäsiiä twerkkaus-workshoppeja.

”Kukaan ei aluksi oikein tiennyt mistä on kysymys. Olin Suomessa twerkkauksen ensimmäisiä tekijöitä, joten sain etsiä ja toteuttaa paljon omaa tyyliäni. Samalla piti löytää se väylä, millä saisin muutkin ihmiset pitämään lajista. Mulla se väylä on lähtökohtaisesti mimmienergia ja naisten voimaantuminen. Tunneilla hassutellaan ja hikoillaan yhdessä. Tämä ei kuitenkaan ole zumbatyyppinen liikuntamuoto vaan tanssilaji. Tunneilla opetellaan koreografioita ja tässä on tarkat tekniikat, jotka täytyy osata”, Tinze kertoo.

Tinzellä on nykyään oma tanssistudio Helsingissä. Lisäksi hän käy pitämässä workshoppeja ympäri Suomen, ja myös maailmanlaajuisesti.

Twerk-koreografiat tanssitaan tyypillisesti hip hopin tahdissa. Tinze luettelee, että rap, trap, dancehall-vibaiset ja reggaeton-sävytteiset biisit ovat tyypillisimpiä hänen koreografioissaan.

”Haluan tehdä koreografioita sellaisiin biiseihin, jotka jollain tavalla puhuttelevat mua, jotta pystyn jakamaan sitä eteenpäin. Biisin sanoman täytyy inspiroida, mutta sen täytyy herätellä myös liikkumaan. Omiin suosikkeihini lukeutuu yleensä mimmiräppärit. Lempparini on tällä hetkellä Cardi B, jonka biisit ovat voimaannuttavia ja räväköitä”, Tinze kertoo.

”Suomiräppiä kuullaan aika harvoin mun tunneilla, sitä täytyisi lisätä”, hän aprikoi.

Tinze on itse tanssinut suomiräp-duo JVG:n taustatanssijana Hartwall-areenalla sekä yhtyeen kesäkiertueilla.

”Seuraavan kesän treenit on alkaneet jo. Kesäkiertueet on sairaan hauskoja matkoja, meillä on oma keikkabussi, jossa pelataan korttia ja tehdään ristikoita poikien kanssa”, Tinze kertoo iloisesti.

”Suomiartisteista puhuttaessa olen mieluissani, että saan tanssia juuri tässä porukassa. Me ollaan hyviä ystäviä keskenämme ja meillä on hyvä meininki. Enkä sano tätä vaan haastattelun takia, vaan fiilis on aidosti hyvä”, Tinze nauraa.

Entä kuka olisi Tinzen unelmien yhteistyökumppani ulkomaisista artisteista?

”Cardi B. Se olis unelma,” Tinze miettii.

Unelmat ja visiot ovat tärkeitä välineitä, joilla Tinze kehittää lajia, sekä itseään tanssijana.

”Mulla on aina joku oma visio kaikkeen. Musta olisi esimerkiksi siistiä päästä tekemään koreografiaa pilvenpiirtäjän katolle. Tai sillalle, jossa meri hohtaisi taustalla. Vesi on mulle tärkeä elementti,” Tinze ideoi, ”Haluan pysyä aallonharjalla. En halua jämähtää paikalleni. En halua olla napsimassa ideoita muilta, vaan haluan olla se, joka luo uutta. Haluan näyttää suuntaa ja inspiroida muita”, hän kuvailee.

Tinze on vakiinnuttanut paikkansa Suomen twerkmaailmassa ja on järjestäjänä ja tuomaroimassa toukokuun SM-kisoissa. Tuomaristossa nähdään tänä keväänä myös Anet Antosova, joka on tanssinut Kanye Westin taustalla.

”Anet on inspiroiva tanssija sekä persoona ja nykyään myös läheinen ystävä. Inspiroidun paljon sellaisista tanssijoista, joilla on muutakin annettavaa kuin pelkkä tanssi. On hienoa, kun tanssimiseen saa liitettyä aatteita ja ajatuksia,” Tinze kertoo.

”Mulla on viimeinen sana Pro-Twerk -ja Twerk SM -kisojen järjestämisessä. Olen saanut vaikuttaa paljon siihen, millaiseen suuntaan skabat menee. Kiinnitän tuomarina paljon huomiota tekniseen osaamiseen, lavakarismaan ja heittäytymiseen. En halua nähdä että toistetaan vain muiden liikkeitä ja koreoita, vaan haluan nähdä jotain omaa ja autenttista,” hän kertoo.

”Viime vuoden kisoista jäi hyvä fiilis. Mimmit antoi siellä kaikkensa. Meillä on tosi kovia tanssijoita täällä Suomessa ja jokainen tuo rohkeasti omaa tanssityyliään esille. Odotan innolla mitä tapahtuu kisoissa,” Tinze sanoo.

Tämän vuoden voittaja pääsee kilpailemaan myös twerkkauksen MM-kisoihin, jotka järjestetään Madridissa.

Tinzen oma lähitulevaisuus keskittyy JVG:n kesärundiin ja oman studion kesätuntien ja syyskauden pyörittämiseen.

”Jännittää tottakai aina, että haluaako jengi vielä tulla tunneille,” Tinze nauraa.

Tinze Twerk Studion suosio on ollut kova. Lähes kaikki tunnit ovat loppuunmyytyjä.

”Toivon, että toiminta jatkuu yhtä voimakkaasti kuin nytkin. Oma studio oli mulla pitkään tavoitteena. Nyt mietin, että miten kasvatetaan brändiä ja miten kehittyä itse tanssijana. Toivon myös, etä oma urani levittäytyisi vielä kansainvälisemmäksi siitä, mitä se on nyt,” Tinze miettii seuraavia etappejaan.

Kehittymishalu ja periksiantamattomuus ovat niitä valttikortteja, joiden avulla Tinze uskalsi aikanaan jättää päivätyönsä sosionomina ja lähteä tekemään uraa twerkin saralla.

”En anna periksi ikinä. Se on varmaan ärsyttäväkin piirre, mutta tässä se on vienyt mua eteenpäin. Silloin kun ei olut vielä managereita tai assareita, olin itse periksiantamaton. Jos päätin että menen johonkin haastatteluun niin mähän menin. Vaati se sitten viisi sähköpostia tai kolme puhelua,” Tinze kertoo.

”Mulla kävi myös tuuri kun aloin ekojen joukossa tekemään tätä. Oon ollut aina tosi nälkäinen tän jutun kanssa, mitä enemmän oon tehnyt sitä nälkäisemmäksi oon tullut. Teen tunteella koko ajan. Pienet epäonnistumiset ja suuret onnistumiset tuntuvat yhtälailla. Ura on ollut iso juttu mulle. Olen työskennellyt koko ajan täysiä ja puskenut eteenpäin”.

Twerk SM -kisat järjestetään lauantaina 25.5.