The Chronicin julkaisusta on kulunut 25 vuotta – mitä ajatuksia länsirannikon klassikkoalbumi herättää suomalaisessa gangsta rap-osastoon erikoistuneessa DJ-kaksikossa?

Tänään on todellakin Dre Day!

Yksi kaikkien aikojen tärkeimmistä rap-julkaisusta tuli ulos tarkalleen 25 vuotta sitten. Dr. Dren ensimmäistä sooloalbumia The Chronicia pidetään edelleen merkkipaaluna, joka määritteli uudelleen länsirannikon soundin ja esitteli maailmalle G-Funkin. Lisäksi levyn kautta nousivat pinnalle muutkin Death Row Recordsin artistit kuten Nate Dogg, Kurupt, Warren G ja tärkeimpänä Snoop Dogg.

Yli neljä ja puoli miljoonaa kopiota myynyt albumi on toiminut innoittajana myös lukemattomille suomalaisille artisteille. Yhdeksi esimerkiksi voidaan nostaa Ruudolf, joka on ottanut mallia jopa sen Zig Zag -sätkäpapereiden inspiroimasta kannesta.

FUM.FI haastatteli lyhyesti pitkän linjan gangsta rap-asiantuntijoina tunnettua DJ-kaksikkoa Tipa Hiihtopipoa ja Lauri Kavallusta. Miksi The Chronic oli ja on edelleen tärkeä levy?

– Dre uudisti west coast-soundia ja loi menestyksen sitä seuranneille vuosille. Teoksena The Chronic oli niin hyvin toteutettu, että se toimi varmasti inspiraationa useille artisteille myös länsirannikon ulkopuolella, Kavallus avaa.

Hiihtopipo luonnehtii albumia ”game changeriksi”, joka mullisti kaiken. N.W.A:ta kuunnelleella DJ:llä meni hetki sulatellessa uutta soundia, mutta sitten kun siitä sai kiinni, niin se toimikin paremmin kuin mikään muu.

– Se soundi oli jotenkin niin totaalisen erilaista ja iski valtavirtaan tosi kovaa. Tosin olihan noista soundeista ollut haikuja jo Above The Law:n jutuissa ja ehkä N.W.A:n EFIL4ZAGGIN-albumillakin, Hiihtopipo pohtii.

Kumpikin kuuli The Chronicia ensimmäisen kerran MTV:n Yo MTV Raps! -ohjelmassa, jossa esitettiin albumin hittikappaleiden videoita. Ennen Internetiä tieto Dren uusista projekteista oli kantautunut Suomeen hitaasti, mutta lopulta kun levy julkaistiin, niin se levisi nopeasti kaikkien kuunteluun.

– Sitä sitten tulikin luukutettua Walkmanissa kaikki koulumatkat. The Chronic on yksi niistä harvoista levyistä, joista muistaa suurin piirtein kaikki sanat ulkoa, Kavallus toteaa.

Tuoreinta Dr. Dren tuotantoa on mahdollista kuulla tänään julkaistulla Eminemin Revival-albumilla, jonka vastaavana tuottajana Dre on toiminut. Hyppää kuitenkin sitä ennen hetkeksi Dren ’64 Chevy Impalaan!