Antti J. Jokisen elokuva Pahan Kukat on 2010-luvun kapinakuvaus

Antti J. Jokisen Pahan Kukat tulee teattereihin huomenna 30.9. Lähiönuorista kertovan elokuvan päärooleissa nähdään mm. Juno ja Mikael Gabriel, ja sen tunnusbiisistä vastaa Paleface. Myös FUM.fi:n päätoimittaja Pastori näyttelee Pahan Kukissa.

Ranskalainen Charles Baudelaire julkaisi Pahan Kukat -nimisen runoteoksen vuonna 1857. Kirja kulkee matkan kapinan kautta kuolemaan, ja runojen teemat liikkuvat erotiikassa, rappiossa ja yhteiskunnan vähäosaisissa. Kapinassa ja rappiollisuudessa on kiinni myös ohjaaja Antti J. Jokinen elokuvassaan Pahan Kukat yli 150 vuotta myöhemmin.

Jengidraama Pahan Kukat saa ensi-iltansa huomenna 30. syyskuuta 2016. Jokisen käsikirjoittaman, lähiönuorista kertovan elokuvan päärooleissa esiintyvät muun muassa räppärit Juno ja Mikael Gabriel. Muissa päärooleissa nähdään Viljami Nojonen, Diana Tenkorang, Eero Aho, Alma Pöysti, Krista Kosonen ja Tommi Korpela. Elokuvan tunnuskappaleen Palamaan on kirjoittanut ja esittää Paleface.

Junon roolihahmon nimi on Pahan Kukissa Juno. Kuva: Solar Films / Alvi Pakarinen
Junon roolihahmon nimi on Pahan Kukissa Juno. Kuva: Solar Films / Alvi Pakarinen

– Sain ideani tehdä aiheesta elokuva Göteborgin mellakoiden jälkeen 2012. Halusin tehdä jotain yhteiskunnallista, riipaisevaa ja kaunistelematonta. Pahan kukat on autenttinen tarina Suomesta 2015. Se ei ole poliittinen elokuva, eikä se ota kantaa puolesta tai vastaan nyky-yhteiskunnan toimintamalleihin. Tarkoitus on dokumentoida syrjäytymistä ja turhautumista draaman keinon, kertoi ohjaaja Antti J. Jokinen Solar Filmsin uutisessa vuosi sitten.

– Aloitin koekuvaukset rooleihin helmikuussa ja kuvasin lopulta 490 nuorta. Rooleihin valitut ovat kaikki kokeneet lähiömaailman ja heidän taustansa peilaavat jollain tavalla myös hahmojen elämää. Ammattinäyttelijät ovat puolestaan ammattilaisia, joita olen arvostanut jo pitkään. Tärkeintä on kuitenkin se, että elokuvaohjaajana koin velvollisuudekseni juuri nyt esittää lähiön ja sen ihmiset vääristelemättä ja humaanisti. Mielestäni tällainen elokuva Suomesta on tehtävä nyt, Jokinen jatkaa.

Maz eli Mikael Gabriel Kuva: Solar Films / Alvi Pakarinen

Pahan Kukat hyödyntää ja esittelee kattavasti kotimaista alakulttuuriosaamista. Elokuvassa käytetään suhteellisen tuntemattomienkin suomalaisten bändien musiikkia ja rekvisiittana muun muassa punkkareilta lainattua irtaimistoa. Autenttisuuteen on pyrkinyt myös elokuvan tunnusbiisin tehnyt Paleface:

– Yritän päästä tekstissä mellakoitsijan pään sisälle ja pohtia miksi tartutaan polttopulloon. Mistä kasvava epätoivo ja frustraatio kumpuavat? Tällaisia syitä näyttäisivät olevan muun muassa Aarnio-skandaalin ja poliisin viimeaikaisten ylilyöntien heikentämä luottamus viranomaisiin, hallituksen lyhytnäköinen leikkauspolitiikka ja yleinen näköalattomuus, räppäri kertoo Solar Filmsin nettisivuilla.

 

Pahan Kukat voitti kesäkuussa parhaan ohjauksen palkinnon Shanghain kansainvälisen elokuvafestivaalin pääkilpasarjassa. Elokuva kilpaili festivaalilla englanninkielisellä nimellä Flowers of Evil.

Antti J. Jokinen: Pahan Kukat ensi-illassa 30.9.2016