Akateemisen kirjakaupan varastetuin kirja sai henkisen seuraajan – Perintö dokumentoi graffitin nousun alakulttuurista valtavirtaan

Perintö pureutuu helsinkiläiseen graffitikulttuuriin ajanjaksolta 1992-2017.

Parinkymmenen vuoden takainen Helsinki Graffiti -kirja on yksi tärkeimmistä ellei jopa tärkein dokumentti suomalaisesta graffitista. Tänä vuonna pääkaupungin graffitikulttuuria on niputettu jälleen yksiin kansiin kirjassa Perintö, jonka on toimittanut helsinkiläinen valokuvaaja Antti Kalakivi.

Alun perin graffitikulttuurista jo 1990-luvun alussa kiinnostunut Kalakivi suunnitteli omakustannepohjaisen graffitivalokuva-DVD:n tekemistä, mutta näytettyään materiaaliaan tutuilleen hänelle ehdotettiin kirjan tekoa. Siitä sai alkunsa ensisijaisesti wraittereille suunnattu kirja, joka on rajattu käsittelemään pääkaupungin graffitiskeneä vuosilta 1992-2017.

– Oma kuvamateriaalini on pääosin Helsingistä ja jonkinlainen maantieteellisesti rajaus oli tehtävä, jotta homma ei olisi lähtenyt aivan lapasesta. En myöskään tunne muiden kaupunkien skenejä niin hyvin että olisin voinut tehdä muualta mahdollisimman autenttista kuvaa antavia osioita edes pelkkien kuvien avulla. Ajanjakso on valikoitunut siksi, että vuonna 1992 olen itse päätynyt tämän kulttuurin pariin, Kalakivi täsmentää.

Yli kolmesataasivuisessa teoksessa helsinkiläistä graffitikulttuuria, maalauspaikkoja ja tekijöitä esitellään laajasti kuvin sekä lukuisten maalarien kertomien tarinoiden kautta. Perintöön on haastateltu useita wraittereita laidasta laitaan, sillä ideana oli koota mahdollisimman sekalainen paletti vuosien varrelta.

– Halusin myös että kirjassa on haastateltu tekijöitä eri sukupolvista, tyyleistä, lähtökohdista ja niin edelleen. Muutamia mainitakseni: Leroy, Fupla, Gugi, Line, Tramp, Hel & Kap, Lacks, Speed ja Egs, Kalakivi luettelee.

Perintö toimii tärkeänä dokumenttina jo kadonneista teoksista sekä päivityksenä siitä, miten graffitikulttuuri on noussut vuosien saatossa alakulttuurista osaksi valtavirtaa. Kirjasta onkin puhuttu jonkinlaisena Helsinki Graffitin jatko-osana, vaikka tekijänsä mukaan se ei sellainen varsinaisesti ole.

– Viittauksia Helsinki Graffiti -kirjaan kyllä löytyy, muun muassa kuvamateriaalin osalta ja toivoisin että lukijat näkisivät tämän jatkumon. Olen ottanut sen suurena kunnianosoituksena kun joku on puhunut Perintö-kirjasta ”Helsinki Graffiti kakkosena”.

Useita vuosia työn alla ollut projekti tuli ulos toukokuun lopussa ja on saanut sen jälkeen sisältönsä puolesta hyvää palautetta. Tosin on ensimmäiseen painokseen liittynyt ongelmiakin.

–  Valitettavasti osassa painoksesta kirjan liimasidoksen kanssa on ollut häikkää, joten siitä on sitten tullut negatiivista palautetta ja ihan aiheesta.

Nyt 500 kappaleen numeroidun ensipainoksen vialliset kirjat ovat kuitenkin korjattavana painotalossa. Kirjaa on saatavilla Helsingissä ainakin HAM:ista sekä Make Your Markista, josta se on mahdollista tilata postin kautta kotiin. Yhtä lailla kirjan tilaaminen onnistuu Voima-lehden verkkokaupasta.