Aivovuoto hyvinvoinnin äärellä

Visa, Matti ja Mio muodostavat Aivovuodon. Kuva: Niko Saarinen

Aivovuodon studiolla eletään räppielämää rankimmillaan: syödään herkkuja, tehdään töitä ja fiilistellään vanhaa iskelmää.

Aivovuodon studio on jaettu kahteen osaan; varsinainen studiotila on nimetty TÖI:ksi ja hengailuosio Mummolaksi. Meidät on kutsuttu vieraaksi jälkimmäiseen, ja Jodarok eli Matti tarjoilee kuvaan sopivasti pullaa. Usein, kun tuottajaveljekset Visa (Lobo) sekä Mio (K.V.N) ovat linnoittautuneet TÖI:hin, istuu Matti Mummolassa kirjoittamassa. Parhaillaan tällaisella työnjaolla rakentuu täyspitkä albumi, jolta on juuri julkaistu single Nosta puhelin ilmaan.

Matti: Idea biisiin lähti lukemastani keikka-arviosta, jossa ihminen valittaa siitä, että toiset katsoi keikalla kännykkää eikä sitä keikkaa. Eli se ihminen katsoo ihmistä, joka katsoo kännykkää, ja menee sitten someen valittamaan siitä, että jengi on liian somessa. Ajatus ei ole niinkään esittää siitä mitään mielipidettä, vaan tiivistää tämä ilmiö.

Visan mukaan kappale on kritiikin sijaan lähes kehoitus kaivaa älylaite taskusta, mikäli siltä tuntuu.

Visa: En mä ainakaan pahastu, vaikka jengi katsoo keikkaa puhelimen näytön kautta. Jokainen saa tulla ja olla keikoillamme niin kuin haluaa.

Matti: Niin, ja artisteillehan on vaan hyvä, jos keikoilta menee materiaalia someen. Siten ne on tavallaan olemassa muuallakin kuin siinä paikassa ja hetkessä. Mutta kyllä puhelimet on aika iso osa ainakin meidän länkkärien elämää nykyään…

Visa: Luulen, että seuraava askel on jonkinlaiset älylasit, joilla voi katsoa somea suoraan edessään, kun on liikenteessä.

Matti: Nykyiselläänhän se on hirveän hankalaa ja epäergonomistakin, joten varmasti siihen kohta keksitään jotakin helpotusta.

Kuva: Niko Saarinen

Nosta puhelin ilmaan on ajankuva nykyhetkestä, mutta teknologian kehityksen huomioiden aihe voi menettää ajankohtaisuutensa hyvinkin nopeasti. Aivovuodon jäsenet eivät kuitenkaan ole siitä huolissaan tai ylipäätään juurikaan mieti sitä, kestääkö heidän musiikkinsa aikaa.

Mio: Ei me ruveta ajattelemaan musiikkiamme minään kauppatavarana, tehdään sellaista musaa mikä tuntuu edes jollain tavalla itsestä hyvältä. Osa musiikista kestää aikaa, osa ei. Itse palaan aina vanhan suomi-iskelmän pariin, esimerkiksi Seija Simola on kova. Niissä biiseissä on sellaista soundia, mitä ei tänä päivänä enää löydä.

Visa: Vahvat popkappaleet ja hyvät melodiat on usein ajattomia. Tuntuu, että nykyään ei keskitytä niin paljon sovittamiseen tai ehyisiin kappalekokonaisuuksiin. Ennen haluttiin tarjoilla sovituksellisesti jotain uutta koko kappaleen ajan, kun tänä päivänä helposti mennään vain kertsi edellä.

Aivovuoto tunnetaan synkähköstä, omaleimaisesta tunnelmastaan, joten huhtikuussa ilmestyvän levyn teema tulee hieman puun takaa.

Matti: Tekeillä olevan levyn kantava teema tulee olemaan wellness-asiat. Hyvinvointi on levyn punainen lanka, joka näyttäytyy jokaisessa biisissä vähän eri tavalla.

Visa: Missään tapauksessa se ei ole mikään ohjeistus tai saarnaamista siitä, miten pitäisi elää. Tai ainakin mä olen ymmärtänyt, ettei ole?

Matti: Joo, ei ei! Mutta siinä on yrityksenä sellainen positiivinen ote elämästä. Moni muu osaisi sen kyllä meikäläisiä paremmin…

Visa: Kun on soittanut demoja kavereille, palaute on että ”onpas helvetin synkkää”. Siis miten niin! Mehän tehdään sitä meidän positiivista levyä tässä!

Matti: Itse luulee tekevänsä ihan normaalia kamaa, joka onkin sitten kuulijan mielestä todella synkkää. Sen on pakko johtua jonkinlaisesta nyrjähdyksestä vastaanottajalla tai itsellä – jommalla kummalla on väärä näkökulma todellisuuteen.