Aikuisen, ajattelevan ihmisen räppäri – Silkinpehmee palasi uuden sinkun voimin, kuuntele

Jo 2000-luvun alussa suomiräpissä vaikuttanut tamperelainen sanaseppo Silkinpehmee julkaisi tuoretta musiikkia viimeksi vuonna 2013, jolloin ilmestyi kokopitkä nimeltään Mun Beverly Hills. Nyt mies on palannut kehiin uuden biisin myötä.

Silkinpehmee, joka tunnetaan myös nimellä SP, puski ulos tuottamansa biisin Tilanne Pääl, jonka soundista kuultaa läpi Kanye Westin alkuaikojen kaltainen tuotanto. FUM.FI soitti räppärille ja kyseli, mistä biisin sanoma on saanut alkunsa.

Tilanne Pääl on syntynyt todellisista kokemuksista. Kaikki ei välttämättä ole tapahtunut minulle, mutta tässä on sekoitettu erilaisia, aitoja tapauksia. Rupesin kelaamaan, että olen itse ns. toisella kierroksella elämässä. Olen kerran ”epäonnistunut”, kun on ollut avioeroa ja muuta, ja jäin miettimään, millaista soppaa syntyy, kun tällaiset ihmiset kohtaavat tuolla yöelämässä, Silkinpehmee avaa uutuuttaan.

– Monet meistä eroavat siinä neljänkympin kynnyksellä, koska se ei ole enää välttämättä meidän sukupolvelle enää mikään epäonnistuminen, kuten se oli vanhemmillemme. Yritän tässä ymmärtää tapahtuneita yleisemmällä tasolla. Näiden toisella kierroksella olevien ihmisten ryhmä on oma alakulttuurinsa, lifestyle. Viikko lasten kanssa ja seuraava viikko on vapaa, jolloin soitellaan kavereita baariin, jonne mennään bailaamaan ihan kuin ennen.

Silkinpehmeen mukaan oman elämän avaaminen ja ruotiminen kappaleissa ei ole hänelle mikään rasite.

– Mulle elämäni avaaminen kappaleissa on helpotus. On helpotus, kun voin käydä asioita läpi biiseissäni. Olisi todella vaikeaa, jos en pystyisi puhumaan. Yritän kuitenkin pitää nämä avautumiset yleisemmällä tasolla, että jengi pystyisi rileittaamaan, mies miettii.

Silkinpehmee tekee paluun muutamia vuosia kestäneen tauon jälkeen, sillä omien sanojensa mukaan mies ei voi olla tekemättä musiikkia.

– Kai se on se tarve tehdä musiikkia. Diggaan musiikkia ihan liikaa, niin olisi vaikeaa olla ja elää tekemättä sitä.  Ei mulla ollut kynnystä aloittaa kirjoittamista uudestaan, mutta välillä taistelin writer’s blockin kanssa, kun kirjoitustaidot olivat tässä vuosien varrella vähän ruostuneet.

– Pyrin siihen, että hieman kypsemmät räpin kuuntelija löytäisivät kauttani sellaisen kypsemmän, lyriikkapainotteisen musiikin. Useasti ajatellaan, että räppi on young mans game, mutta ei sen tarvitse olla.

– Itse yritän tehdä sellaista musiikkia, että puhuisin asioista hieman kypsemmän ihmisen näkökulmasta. Teen musaa vähän vanhemmille, mutta ei mua haittaa, jos nuoremmatkin löytävät musiikkini.

Silkinpehmee lupailee myös pitkäsoittoa.

– Seuraava tavoite on julkaista albumi ensi vuoden aikana. Viimeinen sammuttaa valot -niminen kokonaisuus on työn alla, ja totta kai toivon, että biisini saisivat radiosoittoa, saisin vakiinnutettua oman nimeni ja voisin heittää keikkaa mahdollisimman paljon.