Adikia kävi täällä: Kuittaileeko feministiräppäri esikoislevyllään Elastiselle ja Cheekille?

Rutilukselle sainatun Adikian EP julkaistaan ainoastaan viikko Profeetat-superkokoonpanon levyn jälkeen.

Elastisen ja Cheekin muodostama Profeetat julkaisi viime viikolla Profeetat kävi täällä -levynsä, joka kokoaa yksiin kansiin huippusuositun kaksikon yhteiset hitit. Mukana on myös single Yhtäccii, joka herätti julkaisunsa yhteydessä keskustelua suomalaisen rap-musiikin seksismistä. Osa kuuntelijoista koki etenkin yhden Cheekin bileträkissä käyttämistä laineista ongelmalliseksi:

Mayday mä en nää estoja neideilt

Taas ihan yhtäccii kääntyy lesboja streiteiks

Pianomiehen ja Särren perustamalle Rutilus -levy-yhtiölle kiinnitetty artistilupaus Adikia julkaisee tällä viikolla debyytti-EP:nsä. Epäoikeuden jumalattarelta nimensä lainannut tulokas tunnetaan artistina, jonka sanoituksissa ja asenteessa on samaa törkeyttä kuin monissa Dirty South -julkaisuissa. Olennainen ero likaiseen etelään löytyy kuitenkin siitä, että Adikian tuotannossa misogynia on vaihdettu feminismiin ja nainen on objektin sijaan toimija. Tulokkaan EP kulkee yhtä lailla nimellä Kävi täällä.

Sattumaako? FUM.FI päätti kysyä asiasta suoraan Adikialta.

– Huh huh! Ei ole kaukaa haettua, mutta siis herranjestas en ole huomannutkaan tuota!, naisräppäri hämmästelee aidosti yllättyneenä.

Omien sanojensa mukaan Adikia ei ole sen tarkemmin seurannut Profeetat-kaksikon tekemisiä. Yhdeksi syyksi siihen korostuneen feministisen kotikasvatuksen saanut artisti nostaa misogynistisinä pitämänsä sanoitukset.

– En itse yllättäen fiilistele kauheasti Profeettojen lyriikoita, ja itse asiassa viittaan Pianomiehen Voinmä hittaa -feattiversessä just tohon Yhtäccii-biisiin, Adikia kertoo.

Pianomiehen kesällä julkaistulle Maestro-albumille päätyneessä kappaleessa Adikia riimittelee näin:

Bootycläppii / yhtäccii /
seteleit pakaroiden välis / saat bitchsläppii

Levyn nimen kohdalla kyse on silti siis puhtaasta sattumasta. Mistä Kävi täällä -nimi sitten tulee?

– Mä itse asiassa viittaan tuolla nimellä Anja Snellmannin (ent. Kauranen) ”kohukirjaan” Sonja O. kävi täällä! Se on ollut mulle erityisen tärkeä kirja kun olen alkanut kirjoittaa esimerkiksi Pahaa Narttua. Siinä päähenkilö kasvaa sellaisesta kirjailijoiden ”muusasta” eli objektista itse kirjailijaksi, helsinkiläisartisti avaa.

Adikian debyytti-EP Kävi täällä julkaistaan perjantaina 3. marraskuuta. Viiden raidan mittaiselta EP:ltä on aiemmin julkaistu singlet Paha Narttu ja Turvasana. Levyjulkkarikeikka järjestetään 11. marraskuuta Helsingin Valkoisessa Salissa osana Rutilus Ball -tapahtumaa, jossa nähdään Adikian lisäksi Loost Koos ja yhdysvaltalainen Deniro Farrar.