21 12 ja Throwback Thursday on yhtälö, joka johdattaa nostalgiatripille Jyväskylän hiphop-skenen juurille

Urbaanilegenda vasemmalta oikealle: Aikapommi, Joniveli ja Kasanova.

FUM.FI kertaa Throwback Thursdayn ja 21 12:n kunniaksi Jyväskylän monnien historiaa.

Lukuisia kovatasoisia rap-artisteja, breikkareita ja DJ:tä pinnalle nostanut Jyväskylä tunnetaan yhtenä Suomen aktiivisimmista hiphop-kaupungeista. Tällä hetkellä paikallisista tekijöistä ovat esillä esimerkiksi Gettomasa, Toistuvat YllätyksetMouhous, AreRekami ja Lyttä.

Mutta miksi Jyväskylässä on niin hedelmällinen maaperä hiphopille? Yksi syy siihen on jo 2000-luvun alussa paikkakunnalla toiminut levy-yhtiö 2Fly Entertainment, jonka erikoisalaa oli urbaani musiikki. Tärkein syy on kuitenkin Joniveljen, Aikapommin ja Kasanovan joulukuussa 1999 perustama Urbaanilegenda, joka teki kaupungissa pioneerityötä hiphopin eteen.

FUM.FI päätti hieman kerrata Urbaanilegendan ja jyväskyläläisen hiphopin historiaa kokoonpanon nimipäivän (tarkista luvut 21 ja 12 aakkosista) kunniaksi. Otimme koodia ryhmän managerina toimineeseen 2Fly Entertainmentin perustajaan Olu ”The O” Raheemiin, joka muisteli aikoja, jolloin paikalliselle hiphop-skenelle luotiin perustukset. Lue haastattelu alta!

Suomen ja Nigerian kaksoiskansalainen Olu Raheem oli yksi Jyväskylän hiphop-skenen tärkeimmistä taustavaikuttajista 2000-luvun alussa. Hänen levy-yhtiönsä edustukseen kuuluivat Urbaanilegendan lisäksi Toinen Kanava, VilleVille ja Hanna B.

Miten alun perin tutustuit Urbaanilegendan jäseniin?

– Minulla ja Joniveljellä oli yhteinen musatuttu Illphrase, jonka luona olin nauhoittanut pari biisiä. Yritin opiskelujen ohessa olla jonkinlainen räppäri, mutta olin aika huono sellainen, pakko myöntää. Joni oli kuullut yhden mun nauhoittaman biisin ja diggas siitä, jostain ihmeen syystä. Vierailin Jonin kotistudiolla Kortepohjassa ja ei mennyt kauaa tajuta että Jonilla oli maaginen tapa laittaa soundimaailmaa yhteen. Alun perin tarkoitus oli kuunnella vähän taustoja ja nauhoittaa pari biisiä. Sitten Joni alkoi soittamaan valmiita biisejä: Ezkimoa, Urbaanilegendaa… Olin että ei helvetti! Kaverit olivat niin paljon parempia kuin minä, joten päätin päättää räppiurani siihen.

– Aloin samalla miettimään miksi näistä kavereista ei ole muut kuulleet. Olen aina tajunnut hieman bisneksen päälle, ja siihen kun liitti pakonomaisen tarpeen saada nämä artistit muidenkin tietoisuuteen, niin soppa oli valmis. Aloin manageriksi, ilman sen kummempaa kokemusta. Pojat tarvitsivat sellaista kipeästi, koska heitä ei bisnespuoli kiinnostanut yhtään. Pelkkien keikkojenkin sopiminen, puhumattakaan niistä korvauksen pyytäminen, tuotti vaikeuksia. Minun oli helppo olla paha mutta mukava manageri, joka piti järjestystä yllä ja sopi raha-asioista. Aikapommi (nykyisin Soul Valpio, toim. huom.) taisi antaa mulle silloin nimen Tirehtööri, joka levisi muidenkin suuhun, kun mun piti aina paimentaa sirkuspellejä ja apinalaumoja (naurua).

Millainen hiphop-skene Suomessa ja Jyväskylässä oli 1990-luvun lopussa, kun Urbaanilegenda perustettiin?

– Mikä hiphop-skene (naurua)? Oli muutama ryhmä ja artisti siellä täällä. Urbaanilegenda oli selkeästi Jyväskylän kultaryhmä mitä hoppiin tuli. Aloimme myös järjestämään hieman kaupallisempaan hoppiin keskittyviä iltoja Larren G:n kanssa silloisessa Dominossa.

Tästä se lähti: Urbaanilegendan ensimmäinen EP julkaistiin vuonna 2000. Kotioloissa poltettua omakustannelevyä myytiin noin 150-200 kappaletta.

Milloin ja miksi päätit perustaa 2Fly Entertainmentin?

– Halusin toiminnasta vielä ammattimaisempaa, joten perustin levy-yhtiön. Yksi vahva syy oli myös se, ettemme löytäneet sopivia julkaisukanavia, jossa olisimme saaneet tehdä juuri sellaista musiikkia kuin halusimme. Yhtiön pyörittäminen oli aika pitkälti minun ja kirjanpitäjäni kontolla, mutta palkkasin aika ajoin projektityöntekijöitä ja jossain vaiheessa tuottajaparini AH osallistui myös firman pyörittämiseen ja toimi A&R-kaverina.

2Fly Entertainment oli aktiivinen aikana, jolloin vuosituhannen taitteen iso hiphop-buumi oli jo takanapäin ja seuraava nousukausi odotti vielä tulemistaan. Millaista urbaaniin musiikkiin painottuneen pienen indie-labelin pyörittäminen ja tapahtuminen järjestäminen oli tuolloin?

– Se oli mahtavaa aikaa, paitsi ehkä rahallisesti. Elimme omassa maailmassamme ja meillä oli oma kohdeyleisö. Vaikka suomiräppibuumi hiljentyi, niin hoppibileet kiinnostivat kansaa entistä enemmän. Teimme Larren G:n kanssa niitä ympäri Suomea ja jossain vaiheessa pidimme Sedulle bileitä joka viikko. Niihin oli aina sitten hyvä upottaa joku hoppi-esiintyjä.

Yökerho Blaze toimi paikallisen hiphop-jengin kotikenttänä ja tärkeänä esiintymispaikkana myös muiden paikkakuntien rap-artisteille. Tässä 2Fly Entertainmentin edustus keikkailee kuitenkin jossain ihan muualla.

Teit tuohon aikaan myös biittejä. Oletko enää tuottanut musiikkia?

– Halusin jossain vaiheessa hieman erilaista soundia jota kukaan ei silloin tehnyt, joten aloimme AH:n kanssa tuottamaan hieman ”kaupallisempaa” jenkkisoundia. Tai voiko sitä sanoa kaupalliseksi, jos se ei myynyt (naurua)? No, kuitenkin silloin hieman uudempaa etelän jenkkisoundimaailmaa, joka nyt tuntuu olevan myös Suomessa hopin ja r’n’b:n perusta. Oltiin 5-6 vuotta etuajassa. Saimme tehtyä biisejä muutamalle englantilaiselle ja jenkkiartistillekin. Diggasin myös sanoittaa biisejä ja luoda kertosäkeitä.

– En ole yrittänytkään tuottaa musaa tämän kauden jälkeen, vaikka välillä jotain ideoita tuleekin. Tuottamisessa minulta jotenkin lähti ilo kuunnella musaa. Mietin aina vain miten jokin biisi oli tuotettu, mitä sämpleä oli käytetty tai miten se oli miksattu. Kesti pitkään ennen kuin taas osasin nauttia musasta taideteoksena.

Nykyään Jyväskylässä on todella aktiivinen hiphop-skene. Miten tärkeänä pidät Urbaanilegendan ja 2Fly Entertainmentin panosta paikallisille tekijöille? Keille muille antaisit krediittiä pohjatyön tekemisestä?

– Kyllä sitä aina mielellään itseään kehuu (naurua)! Rehellisesti, olin vain oikeassa paikassa oikeaan aikaan ja niin tyhmä, etten ymmärtänyt omaa parastani. Helvetisti itseluottamusta, paljon sekoilua ja muutama hieno onnistuminen, jotka pistivät Jyväskylän suomihiphopin keskiöön. Suomessa oli 2000-luvun alussa sellainen vaihe, jolloin jos et ollut käynyt esiintymässä meidän Blazen bileissä, niin et ollut varteenotettava hiphop-artisti. Oltiin vähän kuin suomihopin Mekka (naurua).

Skandaali äänitti debyyttialbuminsa Joniveljen Silver Club -studiolla Jyväskylässä.

Mitä teet tällä hetkellä? Oletko enää kiinnostunut musiikkiteollisuudesta ja tapahtumatuotannosta?

– Vedän Suomen Länsi-Afrikan vientikeskusta Nigeriasta käsin eli olen TEMillä hommissa. Ei tuo musa- ja tapahtumabisnes lähde verestä millään. En hirveästi seuraa mitä Suomessa tapahtuu, paitsi Iltalehden sivuilta, mutta jenkkipuolta seuraan jonkin verran. Muistan kun joskus 12-vuotiaana mua kutsuttiin jukeboksiksi kun tiesin kaikkien biisien nimet, milloin ne on julkaistu ja kuka ne oli tuottanut. Istuin tunteja viikossa naperona nauhoittamassa biisejä radiosta C-kasetille. Eli kait veri on vetänyt tähän aika pienestä asti. Nyt Internet on pilannut kaiken, mun luontaisille biisien muistamiskyvyille ei ole enää tilausta, joten joudun tekemään oikeita töitä (naurua).

Onko Jyväskylän uudesta sukupolvesta jäänyt itsellesi mieleen mitään nimiä?

– Täytyy myöntää, että olen täysin ulkona siitä mitä siellä nyt tapahtuu. Kiva huomata lähinnä sosiaalisessa mediassa että vanhatkaan tutut eivät ole vielä jättäneet hanskojaan naulaan. Onnea 18-vuotiaalle Urbaanilegendalle! Mahtavia muistoja! U-U-U-L ja 2Fly-käsimerkki ilmaan… Tirehtööri kuittaa!

FUM.FI suosittelee tsekkaamaan Urbaanilegendan katalogista esimerkiksi vuonna 2004 julkaistun Rivien välistä -debyyttialbumin. Ota levy haltuun Spotifysta!