FUM Awards: Vuoden comeback -kunniamaininta – Eetee

Vuosi 2016 piti sisällään useita kovia comebackeja, joista FUM.fi nosti Vuoden comebackiksi legendaarisen MC Taakibörstan. Takakaarteesta kurvasi kuitenkin maaliin myös pitkän linjan pietarsaarelainen tekijä Eetee, joka julkaisi kauan kestäneen hiljaiselon jälkeen EP:n Kotimies.

Eetee on tuottanut, säveltänyt, soittanut, laulanut, räpännyt, sanoittanut, sovittanut ja miksannut Kotimiehen kokonaan itse, poislukien Rakkaus On -kappaleen, jonka biitti on peräisin supertuottaja Janne K:lta.

Kerro vähän EP:n syntyprosessista ja siitä, miksi päätit julkaista juuri tällaisen paketin?

– Rakkaus On -biisin synty oli EP:n helpoin, koska osa teksteistä on skriivattu jo vuosia sitten. En ole tottunut räppäilemään muiden biitteihin, mutta viime vuosina oon hiffannut, että se helpottaisi huomattavasti tuotantoprosessia. Oikeella Tiellä -biisin kertsi tuntui hankalalta mun äänialalle. Sendin demon Puppa J:lle, ja se lähetti raitoja bumerangina takaisin. Hieno mies. Ihana internet. Dj Rullbiza on mun luottodeejii, joka on mukana, mitä ikinä teenkin. Halusin tehdä hiphoppia, ja tää EP on musta just sitä.

Kotimies EP:ltä löytyy myös Eeteen vanhempaa tuotantoa. Biisistä Älä Inise julkaistiin syyskuussa Snapchatin faceswap-filtterin tunteville tutun näköinen, hauska ja innovatiivinen musiikkivideo, jonka muun muassa Rumbakin noteerasi. Biisistä King Of The Rhyme on julkaistu musiikkivideo jo vuonna 2012.

Olet tiputellut vuosien saatossa musiikkivideoita YouTubeen sekä esiintynyt ainakin Asan, Junon, Flegmaatikkojen ja Tono Slonon feattaajana. Mikä sai sinut keräämään matskujasi yhteen pakettiin ja hemmottelemaan kuuntelijoita myös muutamalla täysin uudella biisillä juuri nyt?

– Olen tehnyt paljon musaa, josta kukaan ei tiedä mitään. Telkkariohjelmia, mainoksia ynnä muuta sellaista. Nyt oli vaan sellanen fiilis, että piti saada ulos jotakin omaa. Oon ollut muiden musan kanssa välillä niin kiireinen, että on ollut loppuunpalaminenkin lähellä. Tän EP:n tekeminen on ollut mulle pakollista terapiaa.

Sinua on verrattu Redramaan, koska molemmat olette suomenruotsalaisia ja monikielisiä. Teiltä molemmilta hoituu myös tuotantopuoli ja muut tekniset osuudet sekä soittaminen ja laulaminen. Näetkö itse yhtymäkohtia?

– En ole suomenruotsalainen! Toinen kotimainen tulee vaan usein pietarsaarelaisille kaupan päälle. Redraman tekniselle skillille tuottamisessa ja räppäämisessä on vaikea löytää vertaista, mutta kyllä mä artisistina Suomessa samaistun ehkä eniten juuri siihen. Arvostan sitä, että niitä värssyjä tulkitaan omiin säveliin, koska se tekee musasta niin paljon omaleimaisempaa.

Nyt kun olet vihdoin saanut ”tilin auki”, onko jatkossa luvassa lisää soolomatskua? Tiedän monien alan ihmisten arvostavan sinua tekijänä suuresti, mitä sulla itselläsi sisin sanoo?

– Kyllä mä musaa teen jatkossakin, luultavasti vähän kokeellisemmalla tatsilla. En tosin millään aikataululla. Se onkin omakustannetouhun suuri boonus, että voi tehdä mitä ja milloin vaan tahtoo. Musiikkiini on ollut kiinostusta isommiltakin tahoilta, mutta mä haluan pitää hommat pienenä. Mulla on oma pieni fanbase ja se riittää hyvin mulle. Haluan myös pitää täydet oikeudet mastereihini. Pääasia tällä hetkellä on, että mulla olisi viikosta vähintään se viikonloppu aikaa tsillailla vaimon ja tyttären kanssa.