Majuri tietää: Valintojen maailma

Kuva: Pekka Keränen

Osa 1: Kuinka pärjätä (tai jättää pärjäämättä) musabisneksessä

Monet nuoret kyselee multa usein, että miten pärjätä musabisneksessä, miten breikata läpi tai miten alottaa räppärin ura. Mä oon räpiköiny näissä hommissa jo pitkään, niin tekijänä kuin sivustaseuraajanakin, ja mun pyrähdys isolla tapetilla oli varmasti yks persoonallisimmista. Siksi mä uskon, että mulla on näkemystä mitä jakaa. Vituikshan mulla ny lopulta kaikki meni, mut mä kerkesin oppiin pari juttuu. Tässä pari tärkeetä pointtia mitä pitää mielessä, kun itse kukin MC Junnu Junnustinen omaa valintojen maailmaansa miettii.

  1. Tiimi

Kukaan ei tässä hommassa onnistu yksin, vaikka kuinka joku väittäis toisin. Meillä on paljon artisteja, jotka brändeinä pitkälti henkilöityy yhteen ihmiseen, mutta se on usein vain se kuva, jota esitellään ulospäin. Jotta homma toimii, koneistossa täytyy monien rattaiden pyöriä täydellisesti, ja keltään yhdeltä ihmiseltä ei voi odottaa, että se klaaraisi itse jokaisen.

Opettele tunnistamaan oma ydinosaamisesi, eli mihin sä itse keskityt, ja kokonaisuuden kannalta välttämätön osaaminen, joka sulta itseltäsi puuttuu. Pyri täyttämään jokainen tontti osaavalla ja positiivisella jengillä. Se usein tarkoittaa dj:tä, hypemania/tuplaajaa, luottotuottajaa, säveltäjää, studioengineeriä, manageria/agenttia, keikkamyyjää, graafikkoa, some-/web-osaajaa, valokuvaajaa/videokuvaajaa, assistenttia ja niin edelleen. Vaikka mahdollinen levy-yhtiö tarjoaisi näistä suurimman osan ja päälle viä oman A&R:nsä, tiedottajansa, co-writerit ja co-producerit, on kuitenkin tärkeä ymmärtää, mitä tiimi, tiimin rakentaminen ja varsinkin tiimin johtaminen tarkoittaa.

Sun pitää olla se inspiraation ja motivaation lähde, ja kunkin tiimiläisen täytyy pystyä jakamaan sun kanssa yhteinen visio – ja vielä intohimolla ja kunnianhimolla – tai no cigar. Sun pitää myös olla se projektipäällikkö, joka huolehtii, että kukin painaa oikeita hommia oikein, yhteisen päämäärän eteen. Kun se toteutuu, kaikki syö.

Jannella ei oo tiimiä, ja kato ny sitä. Fuckboy.

 

  1. Verkostoituminen

Kontaktien, eli sen ketä sä tunnet ja kuka tuntee sut, aliarvioiminen on helvetin suuri virhe. Ja mä en tarkota mitään Facebook-kaveruutta tai LinkedIn-yhteyttä. Mä tarkoitan ylläpidettyjä, molemminsuuntaisia suhteita ja yhteyksiä, jotka ei tule esiin vaan silloin, kun sä itse tarvit jotain.

Ota selvää, missä sun tavoittelemasi levelin moversit ja shakersit on, painu sinne ja avaa peli. Verkostot lähtee rakentumaan yksinkertaisesti siitä, että sä eka nöyrästi kysyt jotain tai ilmotat olemassaolostas. Esittele itses vaikka jossain tapahtumassa. Siinä ”kerjäysvaiheessa” kannattaa pyrkiä oleen kuitenkin mahdollisimman vähän aikaa.

Pyri siis mahdollisimman nopeasti etenemään vaiheeseen, missä sut nähdään hyödyllisenä ja huomion arvoisena. Että sulla on jotain tarjottavaa, mistä se toinen osapuoli voi hyötyä mahdollisimman paljon ja mahdollisimman pienellä riskillä. Tutki alaa ja alan toimijoita; mitä ne etsii ja mitä ne haluaa. Tee töitä sen eteen, että sä olet sitä tai tee strategia siitä, miten tulet sellaiseksi. Tutki alalla menestyneitä tahoja, mitä ne on tehnyt menestyäkseen ja mitä ei. Seuraa perässä, mutta oman näköiselläsi tavalla. Pyri olemaan uniikki ääni. Tämän jälkeen lähetellään vasta niitä demoja.

Ideaali lopputilanne on vaihe, missä sut nähdään korvaamattomana tai parhaana jossain. Siihen kannattaa aina pyrkiä, koska sillon jengi on sulla töissä, eikä toistepäin.

Esan puheluihin lopetettiin lopulta vastaamasta.
Esan puheluihin lopetettiin lopulta vastaamasta.

Jussi ”Majuri” Karvonen