Tuottajat luovat kappaleen magian

Kuva: Niko Saarinen

Offbeat Club on Suomen ensimmäinen ja ainoa räppituottajien klubi. FUM.fi selvitti, mitä se varsinaisesti tarkoittaa.

Joka kuun kolmas keskiviikko rap-tuottajat ja itsekin räppäävät Misha eli Haamu ja Monma pyörittävät Mascotissa Offbeat-klubia, jonka vieraiksi kutsuvat ansioituneita ja kiinnostavia tuottajia hittiartistien takaa.

Pelkkiin tuottajiin keskittyvän klubin konsepti tuntuu Suomessa vielä vieraalta, mutta esimerkiksi Yhdysvalloissa ja myös monessa muussa Euroopan maassa vastaavat tapahtumat ovat osa keikkapaikkojen vakiohjelmistoa ja isot tuottajajanimet julkkiksia.

Offbeat Club on pyörinyt nyt puolisen vuotta, ja istumapaikat ovat olleet tasaisen täynnä. Mistään massatapahtumasta ei vielä voida puhua, mutta kiinnostusta kappaleiden taustoihin näyttää löytyvän.

Palmroth Kuva: Niko Saarinen

15.2.2017, Cafe Mascot, Helsinki

Mascotin alakerrassa on hyvin porukkaa jo yhdeksän jälkeen, vaikka varsinainen ohjelma alkaa vasta puoli yhdentoista maissa. Tämänkertaisessa ohjelmassa on muun muassa Karri Koiralle, Mustalle Barbaarille ja Teflon Brothersille musiikkia tehnyt Palmroth, joka siis soittaa klubivieraille omia biittejään muiden biiseistä koostuvan DJ-setin sijaan.

Lisäksi klubia hostavaat Misha ja Monma soittavat omat DJ-settinsä ja rakentavat muusikoiden kanssa livenä kappaleen, joka striimataan myös Facebookiin. Tarkoituksena on näyttää yleisölle, kuinka kappale ylipäätään rakentuu. Livekappaleita toteutetaan joka toisella klubilla.

– Biisin rakenne on etukäteen suunniteltu alusta loppuun, mutta en tiedä kuinka paljon livesoittajat imrovisoivat. Vaikka tiesimme etukäteen mitä olemme tekemässä, emme ole harjoitelleet kertaakaan yhdessä, kertoo illan isäntä Monma.

– Ensin nauhoitetaan soitettavat pätkät, sitten launchataan ne ohjelmassa. Pätkät ajoitetaan oikeisiin kohtiin sen mukaan, mistä säkeistö lähtee. Kappaleeseen siis lisätään asia kerrallaan – se on helppo ymmärtää, kun vain kuuntelee. Mekaniikka saattaa olla monimutkaista, mutta periaatteessa tässä vain ladotaan juttuja päällekäin.

Miksi räppituottajat sitten tarvitsevat oman klubinsa? Monma kertoo:

– Tuottajat ovat musiikissa aliarvostetussa roolissa. Ihmiset eivät suosikkiartistiaan kuunnellessaan tajua, että biisin takana on tuottaja, joka on hyvin useasti tehnyt sen melodian ja magian, mikä kappaleessa on. Haluamme saada ihmiset tajuamaan, että myös musiikin takana on ihmisiä.

Jenkeissä tuottajaskene on iso juttu, ja keikoille mennään kuuntelemaan nimenomaan tuottajia. Monma toivoo samanlaista kehitystä myös Suomeen. Mieluiten tietysti niin, että skenen synty ja tuottajien esiinmarssi tapahtuisi heidän Offbeat-klubinsa kautta.