Rikkoiko joku PistePisteen ja Maikin sydämet? DEM:n uutuusbiisissä nainen on metsästäjän roolissa

Warner Music Finlandin alla levyttävä DEM julkaisi tänään toisen sinkkunsa Murhaaja. DEM:n muodostavat soolourastaan PistePisteenä tunnettu Harri Arhio sekä Maiki eli Mikke Neuvonen, jonka säveltämissä kappaleissa kuullaan muun muassa Uniikkia, Diandraa, Jontte Valosaarta ja Brädiä.

Julkaisitte juuri toisen sinkkunne Murhaaja. Kappaleessa ruoditaan vaarallista sydäntensärkijä- ja pelaajanaistyypiä. Miten tällainen biisi on saanut alkunsa? Onko joku nainen kenties rikkonut äijien sydämet?

Maiki: Kyllä musta tuntuu, että jokaiselta äijältä löytyy yksi sellainen murhaajamimmi, joka vie sydämen ja jalat alta ja sitten jättää siihen. Kopiteltiin erilaisia ideoita, ja tämä oli yksi niistä. Tehtiin kappale ensin vähän erilaiseen taustaan, mutta päätettiin sitten, että se tarvitsee hieman pilkettä.

PistePiste: Mulle tämä murhaajanainen on aika äärimmäinen karikatyyri, mutta fiilis on todellinen, joo. Koen, että biisi kertoo enemmänkin omista hormonivetoisista valinnoista ja siitä itsekusetuksesta, että tarina voisi päättyä hyvin ilman mitään intellektuellia yhteyttä. Sitä poikamaista typeryyttä, joka on kuitenkin parhaimmillaan aika hauskaa.

DEM julkaisi elokuussa debyyttisinkkunsa Miljoona taalaa. Minkälaisen vastaanoton bändinne on saanut?

PistePiste: Tehtiin Miljoona taalaa alunperin featti-idealla, mutta pyöräytettiinkin hommasta bändi, kun kaikki tuntui klikkaavan. Itse oon ollut tyytyväinen vastaanottoon, vaikka ollaankin jääty vielä aika kasvottomaksi bändiksi. Ajan kanssa siihen tulee kyllä muutos. Miljoona taalaa striimasi meistä kivasti, ja palaute on ollut hyvää. Kappale oli pohjaa tälle prokkikselle, siitä oli hyvä alkaa rakentaa.

Olette molemmat pitkän linjan tekijöitä. Miten päädyitte yhteen ja juuri Warnerille? Mistä nimi DEM?

Maiki: Olin joskus säveltäjän roolissa yhteyksissä Harriin. Jauhettiinko me noin vuosi niitä näitä, kunnes pyysin häntä kertsiin, ja silloin syntyi Miljoona taalaa. Mietittiin, voitaisiko duunata yhden nimen alla enemmänkin sen tason biisejä. DEM ei sinänsä tarkoita mitään; me luodaan tässä koko ajan tarkoitusta sille, mutta jos jotain kulmaa haluaa, sitä voi hakea jenkkislangin them-sanasta.

PistePiste: Heitin Miljoona taalaa:n kuultavaksi tuottajalleni Lasse Kurjelle. Hän ja muu Warnerin väki uskoivat juttuun niin paljon, että halusivat sainata meidät molemmat. DEM:ssä on nimenä mielestäni hyvää mystiikkaa ja semmoista positiivista outsider-fiilistä. Itse kun en ole koskaan ollut mikään kauhean näkyvä ”skeneilijä”.

demmurhaaja

PistePiste on pitänyt hiljaiseloa soololevyn ja -sinkkujen jälkeen. Miksi palasit osana juuri DEM-duoa?

PistePiste: Tokan levyn teossa oli kaikennäköstä vastatuulta ja itselläni muita asioita mielessä kuin musiikki. Soolobiisejä kuitenkin tehtiin – ja teen edelleen – paluuta varten, milloin se sitten tuleekaan. Maikin kanssa on helppo tehdä töitä. Pystymme tekemään kaiken itse, jolloin joutuu nojaamaan vaan omaan osaamiseensa. Se tuntuu jollain tavalla vähän samanlaiselta kuin aloittaessa. Fiilis on fressi ja vapautunut.

Maiki on tuottanut lukuisia Uniikin ja Brädin tasoisia tähtiä. Minkälainen tarina vie Hämeenlinnasta levyttämään Warnerin kokoiselle levy-yhtiölle?

Maiki: Alkujaan olen kotosin Lopen Launosista. Aloitin joskus 2000-luvun taitteessa ihan räppärin roolissa, mutta jossain vaiheessa tuntui, että taustoja oli tosi vaikea saada ainakaan yksinoikeudella, jos ei halunnut pölliä niitä netistä. 2003 tai 2004 taisin duunata ekat biittini. Sen jälkeen olen tehnyt vaan helvetisti duunia, että soundi kehittyisi, ja siinä ohella kirjoitellut omia biisejäkin.

Joskus, kun jaksaa vaan mainostaa itseään, homma alkaa toimia, ja juuri niin kävi mun kohdalla. Olin varma, että yksi taustani toimisi isolla artistilla, mutta kuitenkin se pölyttyi vuoden verran Soundcloudissa ennen kuin Uniikki laittoi viestiä, että haluaisi sen käyttöönsä. Siitä syntyi sitten Tikis-single, jonka jälkeen duunattiin Sami Tammisen kanssa Rauhaa Ft. Diandra samalle platalle.

Räppärin ”viitta” on kuitenkin ollut sieltä alkuajoista lähtien mukana tuottajuuden ohessa. Nyt pääsen molempia puolia hyödyntäen tekemään DEM-nimen alla sitä mitä haluan. Joskus taisin nuorempana uhoilla, että kun alan julkasemaan artistina musiikkia, se tehdään heti isosti.

Mitä tulevaisuus tuo DEM:lle tullessaan?

Maiki: Tulevaisuus tuo mukanaan totta kai paljon biisejä, joihin kuuntelija voi samaistua. Koko ajan heitellään ideoita, joista sitten lähdetään jalostamaan kappaleita, joiden takana voidaan seistä ja mitkä kokoavat sitä kuvaa, mitä DEM on. Jos biisit menestyvät ja kysyntä kasvaa, pyritään tulevaisuudessa kiertämään Suomea parhaamme mukaan.

PistePiste: Ajan kanssa biisien tematiikka ja soundi tulee laajentumaan. Meillä on kourallinen uusia ralleja, ja pari näistä vielä julkaisemattomistakin biiseistä vedetään ainakin 30.12. Tampereen Jackie Brownissa. Ensi keväälle on sovittuna muutamia keikkoja, mutta vasta käynnistellään tätä hommaa. Uutta musaa tulee sitten taas, kun on sen aika. Palaan varmasti vielä myös soolon ääreen, mutta nyt ajatukset ovat pääosin DEM:ssä.

 

Teksti: Jussi ”Majuri” Karvonen