Räppipäät treenaavat kuin soturit – mikä TFW?

Kuva: Samuli Ronkanen

Suomessa on viime vuosina yleistynyt uudenkaltainen kuntoilumuoto nimeltään Training For Warriors. Moni urbaanin viihteen ja kulttuurin tekijä treenaa TFW-saleilla, ja heikäläisten toimesta koko treenikonsepti on itse asiassa Suomeen päätynytkin.

Ensimmäisen TFW-salin, TFW Helsingin, perustivat vuonna 2014 breakdance-taustaiset Johannes ”Hatsolo” Hattunen ja Petri ”Jet Lili” Räsänen sekä rap-artisti Kimmo ”Elastinen” Laiho. Treenikonseptia kuvataan salin sivuilla näin:

”TFW yhdistää erityisellä tavalla sekä kehon että mielen harjoittamisen ja tarjoaa välineen kaikille niille, jotka haluavat parantaa kuntoaan, suorituskykyään tai yleistä terveyttään – henkistä vahvuutta unohtamatta. Yksi tärkeimmistä tavoitteista onkin vapauttaa jokaisen oma sisäinen taistelija eli “Bring out the Warrior within”. TFW:n erottaa muista metodeista sen kokonaisvaltainen lähestymistapa harjoitteluun. Se yhdistää monipuolisen lämmittelyn, nopeus-, voima-, kestävyys- ja liikkuvuusharjoittelun sekä henkisen- ja ravintovalmennuksen ainutlaatuiseksi kokonaisuudeksi.”

Kuva: Julius Konttinen

Training For Warriors -ohjelma päätyi Suomeen Johannes ”Hatsolo” Hattusen ja pikkutunneille venyneen illan myötä.

– Oltiin kaikki kolme seurattu TFW-konseptin perustajan Martin Rooneyn työtä pitkän aikaa, ja Training For Warriorsin kamppailulajeista ammennettu ideologia kolahti kaikille. Rooney oli sitten käymässä Suomessa, ja Ravintola Teatterissa pitkäksi venyneen illan päätteeksi mies kutsui minut vierailulle jenkkeihin. Kotiintuomisina olikin sitten TFW-lisenssi ja unelma rakentaa Suomen kovin toiminnallisen harjoittelun sali. Ela ja Coach Räsänen olivat heti messissä, ja siitä se sitten lähti aika räjähdysmäisesti. Muutaman kuukauden jälkeen listoilla oli jo 150 asiakasta, ja meno on jatkunut nousujohteisena siitä lähtien, Hattunen kertaa.

Sittemmin TFW-ilmiö on räjähtänyt koko maan laajuiseksi. Hattunen epäilee ajan olleen otollinen, sillä toiminnallinen harjoittelu oli jo aiemmin ruvennut saamaan palstatilaa lehdissä, ja crossfitin suosio oli suurimmillaan.

– Uskon, että jengi tarvitsi positiivista boostia ja tuoretta kulmaa treenaamiseen. Alussa emme edes mainostaneet olevamme kuntosali, vaan nimenomaan motivaatiosali. Pyrimme aina rohkaisemaan asiakkaitamme tekemään elämässä itselleen tärkeitä asioita ja keskitymme myös henkiseen valmennukseen. Meidän treeneissä käytetään ääntä, hullutellaan ja treenataan yhdessä kuitenkin tekniikka edellä. Se on monelle vapauttava kokemus.

TFW Helsinki -salilla treenaa myös tunnettu rap-artisti Tuomas Kauhanen. Kauhanen kertoo päätyneensä treeniohjelman pariin tuttujen miesten myötä.

– Ollaan tunnettu Hatsolon kanssa jo pitkään. Reilu vuosi sitten törmättiin baarissa ja puhuttiin treenistä, ja sanoin silloin, ettei ole hetkeen ollu motivaatiota treenata tosissaan. Johannes sitten haastoi mut mukaan. Aluksi ryhmässä treenaaminen tuntui oudolta, mutta kun siihen tottui, olin aikalailla myyty.

Kuva: TFW Helsinki / Tuomas Kauhanen

Helsingistä TFW-konsepti laajeni Henri Aaltosen vetämänä Tampereelle. TFW Tampere -salilla harjoittelee allekirjoittaneen lisäksi myös klubiskenestä ja mixtapeista tunnettu DJ Mister Hustla. Hustlakin kertoo päätyneensä lajin pariin Elastisen ja kumppaneiden esimerkistä.

– Parasta TFW:llä on valmis ohjelma ja jämptit aikataulut. Buukkaan yleensä maanantaina koko viikon treenit, ja niistä on siten helppo pitää kiinni. Menet vain salille ja teet mitä käsketään. Ainakaan minä en osannut yksin treenatessani asettaa itselleni mitään tavoitteita. TFW:llä taas jokaisen kuukauden lopussa on testit sen kuun pääliikkeistä. On helpompi osua maaliin, kun on joku konkreettinen maali, johon tähtää. Näin pääsee myös eteenpäin ja tulee tuloksia, mikä on tietysti hyvin motivoivaa.

Kaiken muun hyvän lisäksi soturitreeni taittuu paremman musiikin tahdissa kuin aikaisemmilla saleilla:

– Entisellä salillani et voinut olla sekuntiakaan ilman nappeja korvissa, vaikka ne hiersivät ja hiostivat rajusti. Ainakin itse ajattelen, että treenaminen on hyvin pitkälti fiiliksestä kiinni. Kun siis soi hyvä musa, fiilis on parempi ja tapahtuu enemmän.  Mieluummin sprinttaa ja treenaa kovaa Migosin tahtiin kuin jonkun geneerisen EDM:än.

Kuva: TFW Tampere / DJ Mister Hustla