Räppärit avoimen ja monikulttuurisen Suomen puolesta: ”Myyttistä yhtenäiskulttuuria ei ole koskaan ollutkaan”

Palefacen Eteenpäin sai ensiesityksensä uudenvuoden Suomi 100 -juhlassa. Monimuotoisuuden puolesta liputtavalla kappaleella ovat mukana Iso H, Prinssi Jusuf ja Jepa Lambert.

Paleface, missä asemassa Suomi mielestäsi on tällä hetkellä – onko se kaatunut, nousemassa vai painamassa eteenpäin?

– Istuva hallitus vie Suomea välittömästi väärään suuntaan. Sen eriarvoistavaa ja rasisteja hyysäävää politiikkaa ei voi hyväksyä. Suomalainen kulttuurielämä voi sen sijaan hienosti. Suomiräp elää uutta kultakautta, ja tuntuu, ettei Suomessa oo koskaan duunattu näin paljon hyvää musaa ja kulttuuria! Pieni joukko suomalaisia takertuu menneeseen ja säteilee negatiivista energiaa. Suurin osa meistä kuitenkin elää globaalissa tietoisuudessa ja katsoo eteenpäin! Suomi johtaa!

Mikä on Eteenpäin-kappaleen ydinsanoma ja kenelle se on suunnattu?

– Tehtiin biisi uudenvuoden Suomi 100 -avajaisia varten, joten styge käsittelee meidän ajatuksia suomalaisuudesta. Fintelligens breikkasi aikoinaan suomenkielisen räpin hittilistoille, ja jätkät onkin vähän pilke silmäkulmassa kutsuneet itseään fennomaaneiksi. Me ollaan Hoon kanssa tätä suomiräpin uudisraivaaja-sukupolvea. Jusuf taas on suomiräpin uutta polvee ja syntyjään Etiopiasta, joten meillä kaikilla on kiinnostava kulma aiheeseen. Liikkeellä on paljon voimia, jotka yrittää määritellä suomalaisuutta jotenkin poissulkevasti. Me uskotaan avoimeen, moniarvoiseen ja monikulttuuriseen Suomeen.

Onko tää biisi nyt kiteytettynä se kuuluisa suomalainen SISU?

– On tässä selkeesti sellainen sinnikkyyden ja peräksiantamattomuuden message. Pitkällä uralla sattuu ja tapahtuu kaikenlaista, ja taiteilijan tie on kivinen. Mikään ei tuu koskaan niin helposti kuin ulkopuoliset usein kuvittelee. Biisi muistuttaa meitä siitä, että pitää jaksaa puskea eteenpäin – no matter what.

Biisissä lauletaan, että kaikesta ei tarvitse olla samaa mieltä. Onko asioita, minkä olet ehdoton – mistä on pakko olla samaa mieltä?

– Eiks se oo toimivan yhteiskunnan perusajatus, että pitää suvaita erilaisia mielipiteitä? Ilmaisunvapauden raja kulkee kuitenkin siinä kohtaa kun ruvetaan rajoittamaan muiden ihmisten tai ihmisryhmien vastaavia oikeuksia, eli sananvapaus ei tarkota vihapuhetta. Se on musta yksi ehdoton pelisääntö mitä pitää noudattaa, muuten olen suuri yksilönvapauksien kannattaja.

Millaisena näet Suomen kansan?

– Suomen kansa on monimuotoinen. Kuten Henkka tossa räppää, sellaista myyttistä yhtenäiskulttuuria ei ole koskaan ollutkaan. Ollaan lähtökohtaisesti hämäläisiä, savolaisia, karjalaisia, saamelaisia, romaneita ja tataareja. Suomalainen kulttuuri ei ole uhattuna, kuten jotkut väittää. Sen sijaan se muuttuu koko ajan monimuotoisemmaksi.

Laulatte, että Suomenkin sisällä on monta eri populaatiota ja heimoa – mikä on sun oma heimosi?

– Hiphop on mun heimo. Oon myös isä ja helsinkiläinen. Mulla on monta viitekehystä, joihin tunnen hengenheimolaisuutta. Musiikki yhdistää mut tuhansiin ihmisiin eri puolilla maailmaa, ja kun mä oon vaikka Nairobissa tai Rio de Janeirossa, ollaan heti samalla aaltopituudella. Olen maan asukas.