Pure oli niin varma Suomen-mestaruudestaan, että matkasta voittoon kuvattiin dokumentti

Pyry Rasinmäki eli Pure törmäsi Youtubessa viisi vuotta sitten räpin suomenmestaruuskilpailujen vuoden 2007 finaaliin, kiinnostui freestylesta ja päätti voittaa koko Rap SM -kilpailun. Nyt, vuonna 2016, tavoite on saavutettu.

Pure on elävä esimerkki monestakin suomalaisesta sanonnasta, kuten harjoitus tekee mestarin, työmies on palkkansa ansainnut, työ tekijäänsä kiittää sekä erityisesti siitä ajatuksesta unelmiinsa uskomisesta. Siitä asti, kun hän päätti voittaa mestaruustittelin, hän on nimittäin harjoitellut säntillisesti.

– Aluksi tuntui mahdottomalta, että tyypit heitti hatusta niitä juttuja. Ensin omista kokeiluistani ei tullut mitään, mutta pikkuhiljaa rupesi tulemaan myös onnistumisia, ja sitten otin tavoitteeksi olla paras. Suurin kehitys on tullut omassa huoneessa seinille räppäämällä ja pienemmissä kisoissa käymällä, Pure kertoo.

Hän on osallistunut Rap SM -kilpailuihin neljä kertaa, joista tuloksekkain oli vuoden 2014 hopeasija. Pure oli silloin armeijassa eikä pystynyt harjoittelemaan tarpeeksi intensiivisesti, joten hän oli sijoitukseensa tyytyväinen. Jo silloin 2014 moni oli sitä mieltä, että kärkisijat olisivat voineet kääntyä toisinkin päin, mutta Pure itse sanoo voiton menneen oikealle miehelle. Yhtä lailla hän pitää tämänvuotista voittoaan oikeutettuna.

– Olen sanonut koko vuoden, että tänä vuonna voitan, ja sillä itsevarmuudella menin finaaliin. Itse uskoin voittooni siis koko ajan, mutta finaalin aikana sain vielä erityisen hyvän draivin päälle, ja tuntuikin, että olen niskan päällä. Sain kuulla monesta suunnasta, että olin tänä vuonna jokaisella osa-alueella parhaimmillani.

Samaa sanoo kilpailua tuomaroinut Rivo:

– Pure oli alusta loppuun selkeästi kovin. Sillä oli hyvä lavakarisma ja hyvät läpät, ja se on tosi tekninen MC. Purella on nokkelat riimit – se ei tyydy yksinkertaiseen, vaan erottuu kovilla tuplariimeillä.

– Päätin tosiaan alusta asti, etten mene siitä mistä aita on matalin ja rimmaa vain viimeistä sanaa tai tavua. Tuplariimit on hankalampia, mutta siten myös hienompia, Pure itse kertoo. – Tärkeintä on pysyä biitissä, pitää riimit tasokkaina ja samalla hauskuuttaa yleisöä. Haluan kuitenkin olla myös teknisesti hyvä enkä vain vitsailla.

Vuoden 2013 Suomen-mestarin Rivon mielestä hyvällä räppärillä ja hyvällä friistailaajalla ei varsinaisesti ole eroa, koska hyvä räppäri osaa myös friistailata. Kaikki freestylebattleihin osallistuvat eivät kuitenkaan tee biisejä, kuten ei Purekaan toistaiseksi.

– Jatkossa tulen tekemään myös kirjoitettua räppiä. Vielä ei ole yhtään biisiä, mutta visioita on. Aikaisemmin mulla ei ole edes ollut poltetta räpin tekemiseen, mutta nyt varmaan on siihen eri tavalla myös mahdollisuuksia.

– Freestylen kolmen kärki Suomessa ovat kolminkertainen mestari Kajo, Rivo, jolla on samankaltainen tekninen tyyli räpätä kuin mulla, sekä Are. Niin ikään SM:t voittanut Gettomasa taas tekee Suomen parasta musiikkia, ja jos rupean tekemään biisejä, voisin lähteä siihen suuntaan. En tietenkään plagioimalla, mutta Gettomasasta itse diggaan eniten, Pure visioi.

Pure kertoo kuuntelevansa muutenkin lähinnä suomiräppiä ja erityisesti sen lyriikkaa.

– Jotain kertoo ehkä se, että fiilistelen enemmän säkeitä kuin kertosäkeitä, koska rungossa on enemmän tekstiä.

– Täydellinen räppibiisi kertoo siitä, miltä on tuntunut sitä kirjoitettaessa. Silloin puhut oikeista asioista etkä vain keksi riimejä, ja se välittyy kuuntelijalle. Hyvä biisi saa kuuntelijan hyvälle tuulelle ja aikaan kylmät väreet, oli sen tunneskaala mikä tahansa.

Matkalla parhaaksi

Puren osallistumista Rap SM -kilpailuun on dokumentoitu videolle jokaisella kerralla. Vuoden 2016 Pure tiellä mestariksi -taltiointiin on kuitenkin panostettu aivan erityisesti, sillä hän sanoi jo etukäteen tämän olevan voittovuosi. Pure lupaa voittovuodesta kertovan dokumentin ilmestyvän ennen seuraavia suomenmestaruusmittelöitä, joissa hän ei kuitenkaan tule olemaan mukana.

– Pidän herrasmiessäännöllisesti ainakin ensi vuoden taukoa, mutta katsotaan sen jälkeen, mitä tapahtuu.