Kuinka pitkälle tästä vielä päästään? Suomalainen urbaani musiikki vuonna 2016

Vuosi 2016 on kohta taputeltu, joten vuoden lopussa on hyvä jälkiviisastella ja miettiä, mitä tuli tehtyä. Mitä kotimainen urbaani musiikki saavutti kuluneen vuoden aikana?

Cheekiä ja kumppaneita siteeraten: leveellä mennään. Kotimainen urbaani musiikki on valloittanut jo liki kaiken, mitä valloitettavissa on: tv-show’t, mainokset, kirjamyynnit, elokuvat, levystriimaukset, omat levy-yhtiöt, baarit, pubit, yökerhot. Loppuunmyyty hallikeikka on jo enemminkin sääntö kuin poikkeus, mikäli olet betonoinut asemasi räppi- tai poppitaivaalla.

Kun Cheek pisti pystyyn kaksi loppuunmyytyä stadionkeikkaa, soraäänet kyselivät suomalaiskansalliseen tyyliin, kannattaako sitä tehdä. ”Mitä sitten, kun keikat on heitetty? Onko sitten kaikki saavutettu? Mihin siitä sitten?” Cheek todisti, että ässiä hihoissa riittää osoittaen samalla muille saman genren edustajille, että jokaisella on mahdollisuus saada oma siivunsa piirakasta. On vain kyse siitä, millaiseksi luot oman brändisi ja siitä, kuinka rohkeasti olet valmis ylittämään omia rajojasi ja menemään totutun ulkopuolelle.

Sain kunnian istua tämän vuoden Emma Gaalan tuomaristossa. Ehdokkaita ruotiessamme, pohdin mielessäni sitä, kuinka upeaan tilaan kotimainen urbaani genre on kasvanut viimeisen kymmenen vuoden aikana. Meillä on tekijöitä, näkijöitä ja vaikuttajia joka lähtöön.

Urbaani musiikki, oli se sitten räppiä, poppia tai soulia, on ulottanut lonkeronsa muihinkin genreihin. Se ei ole enää yksisilmäisesti vain räppiä, vaan muuttaa muotoaan ja mukautuu nopeastikin. Ottaa ja antaa vaikutteita muihin musiikkigenreihin tehden kaikesta kuulemastamme entistä rikkaampaa ja vivahteikkaampaa. Nuori, nouseva skene ottaa estottomasti vaikutteita muualta maailmasta, eikä fakkiinnu ain’ on tehty näin -ajatukseen.

Vuosi 2016 on kiikuttanut eteemme pitkän liudan potentiaalisia tulevaisuuden suomalaistähtiä. Enää on vain kiinni siitä, kuinka te, artistit, pidätte kiinni unelmistanne ja visioistanne. 2017 on teidän.

Teemu ”Pastori” Potapoff
Päätoimittaja/FUM.FI