Malmö teki voimabiisin pahiksille ja tähtää musiikillaan Aki Kaurismäen elokuvaan

Helsinkiläisbändin musiikissa kuuluu pohjoismaisen modernin popmusiikin imu.

Helsinkiläinen Malmö julkaisi kesällä 2016 debyyttisinglensä Sun suulla, jota on sen jälkeen kuunneltu pelkästään Spotifyssa lähes 350 000 kertaa. Kappale sai myös mukavasti radiosoittoa, joten kokoonpanon seuraavaa siirtoa on varmasti jo odotettu. Sellaiseksi valikoitui Malmön kosketinsoittajan Sami Kurpan sanoittama, säveltämä ja tuottama Pihalla susta.

Pihalla susta on omalla tavallaan käänteinen voimabiisi niille, jotka ovat parisuhteiden kiemuroissa joskus joutuneet vaivaannuttaviin tilanteisiin. Tämähän on tavallaan voimabiisi ”pahikselle”, suhteen kolmannelle pyörälle. Biisissä pohditaan moraalia, sen rajoja ja niiden venymistä ja toisaalta taas rehellisyyttä,  sitoutumista, luottamusta ja niiden häilyväisyyttä, kertovat Sami ja yhtyeen laulaja Maija.

Miksi bändinne nimeksi tuli juuri Malmö?

– Haluttiin nimi, joka olisi tyylikäs eikä liian kevyt tai anonyymi. Mietittiin sitten kaupunkien nimiä, ja basistimme Visu fiilisteli Malmöä, koska laulajamme Maija oli hänen mielestään asunut siellä. Todellisuudessa Maija vietti vuoden Tukholmassa.

Miksi tyyliksenne valikoitui juuri ”skandinaavinen poppi”, ja miten se ylipäätään eroaa muusta popista?

– Tuotannollisesti musiikissamme on paljon vaikutteita pohjoismaisesta pop-musiikista vuosikymmenten varrelta. ”Perinteiseen” suomalaiseen pop-musiikkiin verrattuna biiseissämme on vähemmän melankoliaa, enemmän kokeilevaa raikkautta. Toki varsinkin viime vuosina suomalainen pop-tuotanto ylipäätään on ollut mielenkiintoisuudessaan nousussa.

Mistä elementeistä soundinne ja tyylinne muodostuu? Kuinka se on muovaantunut nykyiseen muotoonsa?

– Pelaamme pienillä elementeillä, joista yhdessä muodostuu suuria asioita. Rouheiden kitaravallien sijaan käytämme sympaattisia syntikoita, outouteen asti efektoituja  kielisoittimia ja muuta mielenkiintoista. Ensimmäisen sinkkumme teemat soitettiin esimerkiksi nenähuilulla. Myös Maijan monipuolinen laulutaito ja uniikki soundi tuovat tietysti oman tärkeän värinsä pakettiin.

Perustuuko Pihalla susta -biisin lyriikka tositapahtumiin?

– Aivan varmasti perustuu! Emme tosin ota kantaa siihen, kenen elämästä kappale kertoo. Mutta sanotaan näin, että kaupungin yössä tapahtuu kaikenlaista.

Mikä olisi parasta, mitä Malmölle voisi musiikin suhteen tapahtua?

– Se, että saataisiin julkaista ja esittää mahdollisimman paljon musiikkia – toinen toistaan parempia biisejä. Olisi kova päästä tekemään musat Aki Kaurismäen leffaan! Kaurismäen pitää siis jatkaa elokuvien tekemistä!