Kun leijonasta tuli symboli typeryydelle – räppärit tarkastelevat Suomi-neitoa kunnioituksella mutta kriittisesti

Kuvan teos: Jyrki Riekki

Itsenäisyyspäivää vietetään Suomessa monella tapaa: jotkut juhlivat Linnassa, toiset osoittavat mieltään kaduilla.

Suomalaiset rap-artistit katselevat maamme tilannetta ja ilmapiiriä kriittisesti. Moni artisti on kunnostautunut suomalaisuuden lyyrisenä muotokuvamaalarina ja kommentaattorina, eikä tämä kuva monestikaan ole kovin mairitteleva. Suomi-neito -kappaleen tehnyt Timo Pieni Huijaus kaipaisi synkistä säkeistään huolimatta itsenäisyyden juhlintaan ennen kaikkea rentoutta:

– Itsenäisyys merkitsee minulle paljon, vaikka olen siviilipalvelusmies, aseistakieltäytyjä ja anti-militaristinen ihminen. Suomen itsenäisyys on suuri saavutus, ja se on vaikuttanut paljon tämän maan identiteettiin. Kunnioitan sitä todella paljon, mutta samalla koen, että itsenäisyyteenkin pitäisi osata suhtautua rennommin. Suomi muuttuu koko ajan, joten kaiken ei pitäisi olla niin saatanan jäykkää.

Ja puhun nyt viisautta pyydellen
Miten mun rakkaast leijonasta tuli symbooli typeryydelle
Toisten kaulas, ja sanat muuttuu ruoskiksi
Ku Oi Maamme kirjotettiin eka ruotsiksi
Enkä mä oo tahrimassa meidän Suomi-kuvaa
Ku musta Suomi ei lunasta mitä Suomi lupaa

Timo Pieni Huijaus – Suomi-neito

– Onneksi Suomen ilmapiiri on kehittymässä parempaan suuntaan. Koko ajan läpi ajetaan hyviä arvoja ja asioista puhutaan aiempaa enemmän. Kuitenkin suurinta osaa ihmisiä fyysinen erilaisuus pelottaa, ja uskon, että tässäkin maassa on piilorasismia. Ne julkisesti huutavat ihmiset ovat vain pieni ryhmä – en usko, että se on vallitseva ajatusmaailma tässä maassa.

Timo Pieni Huijaus pitää typeränä, että Suomen tilannetta verrataan kehitysmaihin ja tuudittaudutaan siihen, että moneen muuhun maahan verrattuna meillä on asiat hyvin. Samoilla linjoilla on räppäri Iso H, joka on myös yksi Suomen tunnetuimmista totaalikieltäytyjistä.

– Katsoisin, että Suomi on erilaisissa tilanteissa eri asioissa. Olemme materialistisesti paremmassa asemassa kuin kehitysmaissa, mutta ihmiset, joilla on vähemmän materiaa, voivat kuitenkin hyvinkin olla onnellisempia kuin me täällä. Meillä on hyvinvointia, mutta emme esimerkiksi tunne naapureitamme, ja samalla tapahtuu ampumisia, kuten esimerkiksi kävi Imatralla. Jengi on ihan sekaisin.

– En kannata parlamentarismia, mutta se on huonoista vaihtoehdoista vähiten huono. Mieluummin kyllä elän parlamentarismissa kuin diktatuurissa, mutta itsenäisyys on enää pelkkä myytti. Me emme ole olleet itsenäisiä sitten vuoden 1995, jolloin valta annettiin EU:lle. Olemme luopuneet suuresta osasta asioita, jotka määrittävät itsenäisyyden. Uskon, että suurin osa edesmenneistä veteraaneista kääntyisi haudoissaan, jos he tietäisivät, mihin Suomi on ajautunut ilman, että laukaustakaan on ammuttu. Mielestäni valta kuuluu kansalaisille. Kaikki mikä vie päätösvaltaa kansalaisilta, on väärin.

Suomalainen ihminen, Virtanen tai Kivinen
Kädessä on kirves ja häätöilmotus kaksrivinen
Kaks oli tilaisuutta, niinku on tos kaks koivuu 
Ja koivus kaks oksaa, mist isänmaa jo roikkuu

Laineen Kasperi – Suomi-neito

Vaikka suomalaisten räppibiisien Suomi-neito tuntuu olevan pitkälti viinaan menevä tai riitaa haastava juntti, löytävät räppärit kotimaastamme runsaasti vaalittavaa ja kunnioitettavaa. Itsenäisyyspäivä on kuitenkin Timo Pieni Huijaukselle lähinnä päivä muiden joukossa, ja Iso H:kin kertoo korkeintaan piipahtavansa illalla jossakin mielenosoituksista.

Helsingissä osoitetaan tänään isolla joukolla mieltä muun muassa natseja ja äärioikeistolaisten kulkuetta vastaan. Rasismi ei räppäreiden Suomeen mahdu.

– Maamme kyllä kestää turvapaikanhakijat ja pakolaiset, Timo Pieni Huijaus kiteyttää.