Kaikkein tärkeintä on luottamus – hittiartistien musiikkivideot syntyvät ohjaajan ja tuottajan symbioosista

Miki Inkiläinen ja Faruk Nazeri muodostavat toimivan symbioosin. Kuva: Niko Saarinen

Suosittu musiikkivideo-ohjaaja Faruk Nazeri toteuttaa kuviksi musiikista saamiaan näkyjä. Tuottaja Miki Inkiläinen mahdollistaa sen.

Faruk Nazeri on kuumaa valuuttaa musiikkivideomarkkinoilla. Hän on ohjannut päätyökseen vasta reilun vuoden, mutta ollut jo sitä ennen mukana tekemässä videoita sellaisille nimille kuin Cheek, Elastinen, Brädi ja Sini Sabotage.

– Olen ohjannut ainakin Adi L Haslalle, Dilemmalle, Kubelle…, Faruk muistelee.

– …Semipostille, Ilarille, WIL:lle, Ollielle, niin ja Kubelle monta kertaa, Farukin tuottajapari Miki Inkiläinen jatkaa listaa.

Faruk ja Miki ovat työskennelleet työparina alalle valmistumisestaan saakka. Farukin nimellä olevan brändin kautta toteutetaan musiikkivideotuotannot, kaupallisemmat yhteistyöt hoituvat osana Mikin liiketoimintaa. Tällä hetkellä Faruk toimii myös 325 Median vakiohjaajana, ja siitä uusimpana näyttönä toimii tänään julkaistu Sini Yaseminin Mun Kaa -video. Alunperin Faruk tosin viihtyi itse ennemmin kameran edessä.

– Mulla on pitkä näyttelijätausta, ja hain pitkään myös opiskelemaan näyttelemistä. Kun en päässyt, ura käytännössä pysähtyi, hän kertoo.

Faruk päätyi hakemaan kameran eteen pyrkimisen sijasta sen taakse. Videoalan opinnoissa hän tapasi tuottajaparinsa Mikin ja löysi intohimonsa ohjaamiseen.

– Kun siirryin framilta ohjaajan penkkiin, huomasin, että mulle oli jo muodostunut tietynlainen ohjaajan identiteetti. En ollut tiedostanut koko asiaa, mutta jonkinlaiset valmiudet ohjaamiseen olivat kehittyneet kuin itsestään. Huomasin tietäväni mitä lopputulokselta haluan, ja se ruokki tekemistä ja sitä kautta kehittymistä.

Faruk ja Miki suorittivat kumpainenkin kaksoistutkinnon vain kahdessa vuodessa, sillä molempien suuntaviivat olivat nopeasti selvillä ja polte työelämään kova. Valmistumisestaan saakka he ovat tehneet videotuotantoja täysipäiväisesti.

”Mun Kaa -biisin videon lähtökohtia olivat synkkyys, outous ja hämäryys. Näin myös heti, että koko video tulee olemaan hidastettu, kuten se onkin. Joukossa on sitten nopeutettuja pätkiä. Lopputuloksen kummallinen kaveriporukka taas tuli mukaan videoon vasta Sinin kanssa juteltuani.” – Faruk Nazeri

Kun Farukille ehdotetaan ohjattavaa kappaletta, hän laittaa napit korviin, sulkee silmänsä ja kuuntelee biisin kertaalleen alusta loppuun. Jos hän on sen aikana nähnyt kuvia tai saanut vision, videota lähdetään työstämään.

– Jos biisi ei herätä mussa mitään, en voi lähteä tekemään siihen videota. En usko voivani silloin antaa siihen mitään, Faruk toteaa.

– Jos Faruk taas rupeaa näkemään asioita, alkaa mun puhelin laulaa keskellä yötä, että tää on siistein juttu ikinä, Miki nauraa.

– Joo… Meillä on hyvä balanssi siinä, että mulla lähtee vähän käsistä, ja sitten Miki palauttaa mut maan pinnalle ja kertoo mikä on budjetin rajoissa mahdollista, Faruk jatkaa.

– Tietysti me Farukin vision lisäksi myös keskustellaan artistin kanssa, miten hän itse näkee biisinsä. Helposti käy niin, että artisti sanoo jotain ja kuulija kuuleekin ihan muuta. Me pyritään luomaan visuaalinen maailma helpottamaan sitä kappaleen sanoman tulkintaa.

Faruk haluaa pitää viimeiseen asti kiinni taiteellisesta näkemyksestään, mutta jättää myös aina varaa sen laajentumiselle.

– Pyrin aina elämään hetkessä ja annan ohjatessani kaiken vaikuttaa muhun. Päätän kyllä isoista linjoista, mutta en ole diktaattori, joka ei ottaisi ketään muuta huomioon. On myös asioita, joihin mun ymmärrykseni ei riitä, ja silloin Mikin on parempi ottaa johto.

Molemmat osapuolet ovat tyytyväisiä rooliinsa, ja kaiken sinetöi vahva luottamus toiseen. Faruk ei nimittäin välttämättä osaa aina täysin sanallistaa Mikille kokonaisuutta, jonka näkee päässään. Siitä huolimatta hänen on voitava luottaa siihen, että Miki laittaa kaiken tarpeellisen tapahtuman.

– Faruk selittää ideansa mulle niin hyvin kuin pystyy, ja mä hoidan paikalle sen mitä hän tarvitsee, Miki kuvailee. – Sitten vasta projektin lopussa näen, mitä sen päässä oikeasti pyöri!