FUM Awards: Vuoden comeback – MC Taakibörsta

FUM.fi nostaa tammikuun ajan vuoden 2016 kiinnostavimpia, siisteimpiä, parhaimpia ja puhuttaneimpia artisteja sekä urbaanin kulttuurin ilmiöitä.

Vuoden comeback -maininta menee luonnollisesti legendaariselle MC Taakibörstalle, joka myi paluukeikoillaan Tavastian peräti kolme kertaa loppuun vain muutamissa minuuteissa. Edu Kehäkettusen, Setä Koposen ja Davo Ukin muodostama Taakibörsta on paitsi toimiva kokoonpano myös aikansa sukupolvikokemus.

– Itse asiassa ajatus uudelleenaktivoitumiseen ei ollut edes meidän, vaan se lähti täysin All Dayn Jussi Laineen eli J-Lainin pääkopasta. Se soitteli mulle ainakin näennäisesti ihan muissa asioissa ja heitti puhelun lopuksi, että mites ois, lähtisittekö vielä yhtä keikkaa duunaamaan. Ensin olin vähän skeptinen, mutta sitten ajattelin että perkele, miksei toisaalta lähtisi vanhojen aikojen kunniaksi, jos muut tyypit on samaa mieltä, Setä Koponen kertoo.

Ihanhan paluu ei siihen yhteen keikkaan jäänyt, kuten tiedämme. Kun paluukeikan liput laitettiin myyntiin maanantaiaamuna yhdeksältä, oli se myyty loppuun 9.01. Sekä bändin että keikkamyyjäksi ryhtyneen Laineen puhelimet alkoivat piristä vaativasti, joten yleisölle päätettiin antaa, mitä se haluaa.

Setä Koponen kertoo, että Börsta-keikkailu on maistunut hyvältä. Kolminkertaisen Tavastian lisäksi kolmikko on ehtinyt jo muun muassa Turkuun, Jyväskylään ja Kouvolaan. Kesäksi on sovittu joitain festarikeikkoja, mutta muuten tulevaisuus on yllätys artisteille itselleenkin.

– Börsta ei ole ikinä ollut kovin suunnitelmallinen bändi, eli ei meillä ole juuri mitään ajatusta tulevasta. Duunataan just niin kauan kun on hauskaa ja saadaan tästä itsekin jotain irti. Yksi uusi biisi on kuitenkin ainakin tuloillaan, ja siihen tulevaa videota on tarkoitus lähteä kuvaamaan Espanjan Aurinkorannoille Managerin ja muutamien muiden luottotyyppien kanssa. Samalla kuvataan uutta matskua myös Edumaniaan eli Kehäkettusen elämäkerralliseen elokuvaan.

Taakibörstan tuotanto ei ole kovin laaja ja se perustuu vahvasti videoihin. Siihen nähden voi pitää hieman yllättävänäkin, kuinka hanakasti kokoonpanon paluukeikkoja on toivottu ja odotettu. Setä Koponen epäilee syyn löytyvän juurikin klassikkoasemaan nousseista videoista, joita ihmiset ovat vuosien saatossa palanneet katsomaan.

– En ole itse juurikaan kuunnellut tuotantoamme, mutta nyt kun sitä on jälleen ruvennut lauleskelemaan, suurin osa biiseistä on kuitenkin sellaisia, mitä pystyy liiemmin häpeilemättä tänäkin vuonna esittämään, Setä Koponen summaa. – Omasssa häröydessään ja ainutlaatuisuudessaan ne ja videot on jotenkin kestäneet aikaa. Taakibörsta on kuitenkin myös sellainen ajankuva – oltiin merkittävässä ja ratkaisevassa vaiheessa tämän alakulttuurin syntymisessä.

Se, tuleeko Taakibörsta kirjoittamaan uudenkin luvun suomalaiseen rap-historiaan, jää nähtäväksi.

– Mistä sitä tietää, jos tässä kehkeytyykin uusia biisejä ja ideoita. Kun ei itsekään voi yhtään ennustaa Taakibörstan tulevaisuutta, kyllähän se minuakin kiinnostaa nähdä, mitä tapahtuu!