Ilmoitus: Haaveissa omakustanteinen albumi

ILMOITUS Monille suomalaisille musiikki on tärkeä osa elämää, ja musiikin ansiosta monet saavat voimaa vaikeissa elämäntilanteissa. Joillekin oman musiikin tuottaminen ja oman albumin julkaiseminen ovat olleet yksi pitkäaikaisista unelmista.

Unelman toteuttamiseksi puheeksi voi tulla omakustanteinen albumi tai vaikka omakustanteinen single. Omakustanteisessa tuotannossa esteiksi muodostuvat usein singlen tai albumin taloudellinen osuus ja toisinaan omakustanteinen albumi voi vaatia ylimääräistä rahoitusta, eli lainaa. Kerromme lisää myös eri rahoitusmahdollisuuksista tässä artikkelissa.

Miksi omakustanteinen albumi?
Potentiaalisia artisteja löytyy Suomesta pilvin pimein, ja joskus levytyssopimuksen saaminen voi vaatia enemmän omaa panostamista. Tällöin esimerkiksi omakustanteinen albumi voi olla hyvä vaihtoehto näkyvyyden saamiseksi ja tunnettujen tuottajien mielenkiinnon herättämiseksi. Omakustanteinen albumi voi toimia myös suunnannäyttäjä siitä, onko musiikki kutsumusammatti vai lopahtaako innostus todellisuuden lyödessä päin näköä.

Tärkeimmät luvat, jotka artistin tulee hakea
Omakustanteiseen albumiin ei pelkästään liity taloudellinen puoli, vaan henkilön tulee myös hankkia itselleen tuottajakoodi, levykoodi sekä ISRC-koodit. Lisäksi, jos aikomuksena on julkaista musiikkia fyysisellä äänitteellä, tulee hankittavaksi myös NCB:n, eli The Nordic Copyright Bureau tallennuslupa.

Edellä mainittujen lupien lisäksi artistin tulee tehdä teostolle ilmoitus. Ilmoituksen tekeminen on täysin artistin omalla vastuulla. Teosilmoitus on tehtävä, jos levyä tullaan soittamaan keikalla tai se tallennetaan äänitteelle. Säännös ei ole lakisääteinen, mutta ilmoitus vaaditaan jotta hankittujen tulojen/korvauksien maksaminen on mahdollista. Teoston lisäksi artistin tulee tehdä myös ääniteilmoitus Gramexille.

Vertaile lainat omakustanteista albumia varten
Lainojen vertailua varten on olemassa lukuisia nettisivustoja, joiden kohdalla hyvä nyrkkisääntö on etsiä tunnetuin ja suosituin sivusto. Palvelut listaavat usein kymmeniä eri rahoituslaitoksia, joista osa on pankkeja ja osa yrityksiä. Joukossa on sekä ulkomaalaisia että suomalaisia tahoja.

Lainoja vertaillessa on syytä kiinnittää huomio tiettyihin avainkohtiin, joilla on suuri merkitys lainan kohdalla. Muistathan, että pelkkä korko tai kuukausierä eivät kerro kaikkea lainasta. Keskity siis kokonaisuuteen ja käytä tarpeeksi aikaa vertailuun. Lainojen erot saattavat olla tuhansia euroja, jonka vuoksi teimme listan, mihin kaikkeen vertailussa tulee kiinnittää huomiota:

  • Todellinen vuosikorko. Tämä on ehkä tärkein asia, joka tulee huomioida. Usein lainasta ilmoitetaan nimelliskorko, johon ei sisälly avaus- tai tilinhoitomaksu. Todellinen vuosikorko tulee selvittää aina ennen lainan ottamista
  • Tilinhoitomaksu. Se veloitetaan usein kuukausittain, ja vaikka maksu saattaa tuntua pieneltä, on sekin hyvä laskea vuositasolla. Pienissä lainoissa se saattaa nousta suhteessa melko suureksi. Tilinhoitomaksut on huomioitu todellisessa vuosikorossa
  • Aloitusmaksu. Riippuu usein lainasummasta ja lainantarjoajasta
  • Laina-aika. Tätä tulee harkita tarkkaan, sillä lyhyt laina-aika tarkoittaa pienempää korkoa. Korot ovat usein merkittävästi suuremmat kun laina-aika pitenee, jolloin myös laina on ‘’kalliimpaa’’
  • Lyhennysvapaat ja muut lisämaksut. Rahoituslaitoksilla on usein listattu mitä erilaiset lisäpalvelut maksavat, ja osa niistä saattaa olla maksuttomia. Mieti millaiset lisäpalvelut tulevat mahdollisesti sinulle käyttöön ja tutki niiden eroja eri lainaa tarjoavien yritysten kohdalla

Muita tärkeitä seikkoja rahoittamisesta
Lainoja vertailemalla et sitoudu mihinkään. Kannattaa siis tarkastella lainoja eri sivustoilla ja kysellä asioista, joita ei ymmärrä. Rahoitusalan termit eivät ole kaikille tuttuja, eikä kysymistä tule pelätä. Monilla rahoituslaitoksilla on chat-palvelu, jonka kautta on mutkatonta kysellä tarkemmin lainan ehdoista. Lainat ovat isoja päätöksiä, sillä ne sitovat taloutesi kuukausieriin useiden vuosien ajaksi.

Laina vertailuja tehdessä hahmottuu monta asiaa, kuten se miten lainasumma ja laina-aika vaikuttavat oleellisesti lainan lopulliseen summaan. Jos laina on yli 20 000 euroa ja se otetaan vaikka 5 vuodeksi, on lainan korko parhaimmillaan jopa alle 10 %. Pienissä alle 2000 euron lainoissa se sen sijaan nousee helposti yli 20 %, jota voidaan pitää melko hinnakkaana lainana suhteessa summaan.

Tästä syystä kannattaa harkita myös säästämistä. Omakustanteinen albumi voidaan rahoittaa esimerkiksi puoliksi säästöistä ja puoliksi lainalla. Ennen lainanottoa on kuitenkin aina varmistuttava omasta maksukyvystä, jotta velkakierteeltä voidaan välttyä.